galéria megtekintése

Damaszkusz pályaudvar, Budapest

8 komment


Rab László

A készenléti rendőrök peckesen felálltak a Keleti pályaudvar bejáratához, de egy szír kisfiú megállította őket. Kezében szájharmonikát tartva nézegetett fölfelé a rendőrökre, és nyújtotta feléjük újdonsült hangszerét. A fotósok és a tévések azonnal lecsaptak a „történetre”, s kattogni kezdtek, amint a kisfiú mellett két kislány is feltűnt. A rendőrök hamar rájöttek, hogy ebből a képi helyzetből nem jönnek ki jól, és visszabújtak a pályaudvarra.

A téren egy húszfős csoport szír és magyar zászlóval fölszerelkezve azt skandálta:

"Aszad, Aszad, nem akartad, hogy itt legyünk, láthatod, hogy mégis itt vagyunk!"

A segítségünkre siető Hajó Ádám, aki itt született arab, azt magyarázta, hogy az itt lévő menekültek 20-30 százaléka lehet szír, a többiek afgánok, pakisztániak és afrikaiak. De közülük sokan eldobták az útlevelüket, és néhány napja, amióta a német kancellár kitárta a szírek előtt a kaput, egyre többen mondják azt, hogy ők is szírek. Mondhatják pastu vagy fárszi nyelven, a szerb vagy a magyar határon ki érti?

 

Csütörtökön szabad lett a mozgás a pályaudvaron és előtte, a kerengőben fiatalok és gyerekek labdáznak, a segítők macskaarcot pingálnak a kisebbek képére. Sátrakban, rongyokra heverve zajlik az élet, ha valakinek vonatjegye van, zsebben tartja, mert mindenki abban reménykedik, hogy egyszer csak fölszállhat valamely Németországba induló járatra.

Lelakták a Keletit

Három óránként jön egy kukásautó, fuvaronként 35 darab 240 literes szemeteskukát visznek el, de ez meg sem látszik a Keleti pályaudvar körüli téren. Az alagsori vécé megadta magát, összesen 8 mobilvécé jut több ezer emberre, így szinte percről percre romlanak a közegészségügyi állapotok. A nemrégiben újratelepített növényzet is a múlté, tehát néhány nap alatt teljesen lelakták a teret.

A vasút mondjuk éppen csütörtökön döntött úgy, hogy szünetelteti a nyugat felé induló szerelvényeket. Patthelyzet alakult ki, az arabos piknik hamar átváltoztatta a Keleti környékét, az embernek a keleti tömeg láttán olyan érzése van, mintha Damaszkuszban vagy a tuniszi szukban lenne. A különbség az, hogy nincs annyi árus, kuszkuszt se főznek, olíva sem hengergőzik az óriás hordókban.

 A szerző felvétele

A várakozó tömeg egyre elcsigázottabb, a Migration Aidnek egyre több a dolga. Egy kislány takaróért jön, mondják neki, hogy csak este nyolctól osztanak. A vöröskereszt és a profi segélyszervezetek még mindig nincsenek sehol, most már ez így is marad. A szeretetszolgálatok valahol máshol papolnak a szeretetről. Ide csak azok jönnek, akik vizet és pelenkát hoznak, egyre gyűlnek az adományok a kezdetektől a helyszínen lévő segélyszervezet helyiségében. A fiatalok rávetik magukat a szabad konnektorokra, szerencsére vannak olyanok a keletiben, akik megengedik a „free” töltést. A rablásban mindig élen járó büfések közben 300 forintra emelték a félliteres ásványvíz árát. Ők így húznak hasznot a menekültáradatból.

Délután négy óra, csend van, de félóránként felharsan a fütty, amikor megjelennek a rendőrök. Valami történni fog a Keletinél, ez az ember érzése. Ez volt kedden, szerdán, és ez van ma is. Valami váratlanságra itt mindig számítani lehet.

És nem is kellett sokáig várni rá: fél 5-kor szír menekültek szervezésében tüntetés kezdőtött a Keleti előtti téren. A szónokok arabul beszélnek a hangosbeszélőbe, legalább négyszázan hallgatják őket a földön ülve.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.