galéria megtekintése

„A mi szavazóink is utálják a menekülteket”

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 29. számában
jelent meg.

Bita Dániel – M. László Ferenc
Népszabadság

Eddig jobbára a felszín alatt maradó ellentéteket élezi ki a menekültügy a baloldalon. Az MSZP táborának a véleménye alig különbözik a jobboldali szavazókétól, a szocialista párt ezért igyekszik semleges maradni. A DK ezt próbálja kihasználni.

Az MSZP és a DK tábora, illetve stratégiája közötti különbségekre is rámutat a migrációs válság. „A helyzet az, hogy a mi szavazóink is utálják a menekülteket” – avatta be munkatársunkat pártja menekültügyi dilemmáiba az MSZP egyik vezető politikusa. Való igaz, hogy a Republikon Intézet a nyár végén készített felmérése szerint a szocialista szimpatizánsok véleménye alig tér el a Jobbik-szavazókétól: 64 százalékuk véli úgy, hogy a menekültek veszélyt jelentenek Magyarországra, és csak 24 százalékuk fogadná be őket. A szélsőjobboldali pártnál ez az arány 71:15.

Mesterházy szerint Orbán ötleteit meg kell fontolni
Mesterházy szerint Orbán ötleteit meg kell fontolni
Teknős Miklós / Népszabadság

Álságos lenne ettől eltekintve tárgyalni a baloldal vezető pártjának viselkedését, ami az után vált újra vita tárgyává, hogy Mesterházy Attila egy konferencián kijelentette: személy szerint támogatja Orbán Viktor hatpontos javaslatcsomagját. Az újra aktivizálódó volt pártelnök megszólalásait mindig bizonytalanság kíséri: vajon amit mond, tekinthető-e az MSZP hivatalos álláspontjának? Ezt kérdezte Gréczy Zsolt, a DK szóvivője is, majd hozzátette: ez esetben a szocialisták elárulták a demokratikus ellenzék szavazóit.

 

Mesterházy lapunknak azt mondta: saját nézőpontjáról beszélt, de az nem különbözik a párt álláspontjától. Szerinte Orbán véleménye változott a menekültkérdésben, próbál európai támogatást gyűjteni, és olyan javaslatokat vett a nevére, amelyekhez hasonlót uniós fórumokon már megfogalmaztak. – A menekültügyre nincs ideológiai megoldás, csak a józan ész segíthet, és ha Orbán annak megfelelő ötleteket vet fel, azokat nem lehet csípőből ellenezni – magyarázta.

Tóbiás úgy véli, javaslataikkal megelőzték a Fideszt
Tóbiás úgy véli, javaslataikkal megelőzték a Fideszt
Földi D. Attila / Népszabadság

Az MSZP-nek van saját terve a menekültügy európai szintű kezelésére – mondta Tóbiás József pártelnök, amikor azt kérdeztük, mit szól Mesterházy nyilatkozatához. Szerinte is vannak átfedések pártja és a Fidesz javaslatai között, de úgy véli, a szocialisták több felvetésükkel megelőzték a kormányfőt. Az MSZP egy hete valóban beterjesztett egy nyolcpontos határozati javaslatot, ám az Országgyűlés nem vette napirendjére. Ebben szerepel, hogy közös uniós határőrizet legyen a külső határokon, illetve hogy a tagországok költségvetésük egy százalékának befizetésével hozzanak létre pénzügyi alapot a menekültügyi feladatok ellátására. A javaslata azt is szorgalmazza, hogy a dublini egyezmény felfüggesztésével a teljes menekültügyi eljárás kerüljön az unió kezébe.

Tóbiás nem tartja hibának, hogy pártja tartózkodott a honvédségi törvény szavazásánál. Értelmezése szerint ez a nemeket erősítette, miközben a szocialista párt a katonaság szigorúan fegyverek nélküli bevetését elfogadhatónak tartja. Lapunknak ugyanakkor résztvevők felidézték, hogy Tóbiás nem volt ott az ügyben döntő frakcióülésen, ahol a kormány javaslatának a támogatásától a kivonulásig minden opció mellett felsorakozott valaki. Forrásaink arra is felhívták a figyelmet, hogy Mesterházy a plenáris ülésen nem nyomott gombot. De nem ő volt az egyetlen, aki szakmailag védhető, de a nyilvánosságban elmagyarázhatatlan álláspontnak tartotta a tartózkodást egy olyan törvényjavaslat esetében, amelyet az MSZP alkotmányellenesnek tart.

Gyurcsány Ferenc átmegy a határzáron, élőláncot szervez, szír menekülteket fogad be...
Gyurcsány Ferenc átmegy a határzáron, élőláncot szervez, szír menekülteket fogad be...
Veres Viktor / Népszabadság

Ezt a helyzetet a DK próbálja a maga javára fordítani. Gyurcsány Ferenc szír menekült családokat fogadott házába – és ezzel a CNN-en szerepelt –, átsétált a határzáron Szerbiába, élőláncot szervezett a Parlament köré. Segítheti ebben, hogy szavazói megengedőbbek a menekültekkel: az összes párt közül a DK táborában a legnagyobb (38 százalék) azoknak az aránya, akik Magyarország kötelességének tartják a menekültek befogadását, bár 47 százalékuk ugyancsak veszélyként tekint rájuk.

Gréczy Zsolt lapunknak elmondta: elnökségük mérlegelte ezt, de arra jutott, hogy nem a közvélemény-kutatásokhoz igazítja álláspontját, és „nem tesz engedményeket Orbánnak”. A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta: azt viszont csak a Fidesz állítja, hogy a baloldal mindenkit be akar fogadni, a DK mindössze humánus bánásmódot vár el, és úgy véli: a háborús országokból érkezőknek otthont kell találniuk az unióban, ezért is támogatták a kezdetektől a kvótarendszert. Az MSZP-ben viszont uralkodó álláspont, hogy Gyurcsány a menekültügyet is csak arra használja, hogy bizonyítsa rátermettségét az ebben az ügyben szinte láthatatlan szocialistákkal szemben. Ugyanez DK-s megközelítésben úgy szól: a volt miniszterelnöknek legalább van véleménye.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.