galéria megtekintése

Követhetetlen intézkedéseket hoznak menekültügyben

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 02. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Mind nehezebb követni az állami apparátus intézkedéseit: míg hétfőn váratlanul menekültek ezreit engedték fel a Németországba tartó vonatokra, kedd reggel nemcsak a müncheni járatokról, de a teljes Keleti pályaudvarról kizárták őket. Miközben a Fidesz az uniós bevándorláspolitika bukásáról beszél, a kormányfő Brüsszelbe készül segélyért, a külügy pedig az osztrák bírálatra kénytelen reagálni.

A több száz résztvevős, hosszú tüntetés után menekültek tucatjai kezdtek ülősztrájkba kedd este a Keleti pályaudvar főbejárata előtt. Az emberek az előttük felsorakozott készenléti rendőrök és megannyi külföldi tévéstáb előtt kiabálták szinte megszakítás nélkül, hogy „Hungary no! Germany yes!”, és éltették Angela Merkel német kancellárt.

Sokan sebtében készült transzparenseken üzentek. Volt, aki az uniótól kért segítséget a továbbutazáshoz, más jobb híján vonatot rajzolt a Germany felirat fölé. Estére minden eddiginél feszültebbnek tűnt a helyzet: férfiak százai követelték angolul és arabul üvöltve, hogy engedjék őket tovább Németországba, ahol reményeik szerint befogadnák őket.

Az indulat korántsem volt ok nélküli. Hétfőn minden előzmény nélkül, információnk szerint még a MÁV-ot is meglepve, a rendőrség szabad utat adott a menekülteknek, a jeggyel rendelkezőket felengedték az Ausztrián át Németországba tartó vonatokra. Osztrák források szerint tegnapelőtt 3650 migráns léphette át a határt Hegyeshalomnál.

 

A még Budapesten lévők reményei azonban hamar szertefoszlottak. Kedd reggel a rendőrök újra megszállták a Keleti pályaudvart, és minden eddiginél határozottabban léptek fel: mindenkit kitereltek az épületből, az állomást bezárták, és az újranyitást követően már egyetlen menekültet sem engedtek be.

Közelharc: menekült a rendőrök markában
Közelharc: menekült a rendőrök markában
Földi Imre

A felháborodást nem csillapította, hogy a MÁV felajánlotta ugyan, hogy kedd éjfélig visszaváltja a helyzet miatt felhasználatlan, több tízezer forintért vásárolt jegyeket, csakhogy a migránsok, ha tudtak is a lehetőségről, nem léphettek be a pályaudvarra. Ha mindez nem lett volna elég: a Keletinél kialakított tranzitzóna az újonnan érkezők és az állomásról kitereltek „beköltözése” miatt estére szinte teljesen megtelt, férfiak, asszonyok, gyerekek feküdtek minden talpalatnyi helyen. Alighanem hosszabb tartózkodásra készülhetnek: a rendőrség kedd esti közleményéből az derül ki, nem tervezik felengedni a vonatokra a menekülteket.

A hatóságok működése nem csak a Keleti pályaudvarról nézve volt hektikus. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az Európai Unió bevándorláspolitikájának bukásáról beszélt, és „Európai Egyesült Kalifátusokról” vizionált.

Mindeközben nagyon valószínű, hogy a Magyarországnak nyújtandó rendkívüli EU-támogatás is szóba kerül Jean-Claude Juncker bizottsági elnök és Orbán Viktor kormányfő csütörtökre tervezett brüsszeli találkozóján.

Várható az is, hogy Juncker említést tesz majd a magyar–szerb határon épülő határzárral kapcsolatos bizottsági fenntartásokról, és Orbánon keresztül igyekszik majd üzenni a visegrádi négyek pénteken összeülő csúcstalálkozójának: a migrációs válságot csak európai összefogással lehet megnyugtatóan rendezni.

Addig is Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter naponta kénytelen súlyos külföldi bírálatokra reagálni. Kedden azért rendelték be az osztrák nagykövetet, mert Werner Faymann kancellár hétfő este a határkerítésre utalva azt mondta, tévedés azt hinni, hogy a gondot így meg lehet oldani.

A vitába kedden Merkel kancellár is bekapcsolódott – anélkül, hogy állást foglalt volna. Sajtókonferenciáján arra a kérdésre, hogy van-e Németországnak felelőssége a Magyarországról vonattal érkező menedékkérők ügyében – mivel Magyarország és Ausztria is a jogi helyzet tisztázását kéri Berlintől –, a kancellár azt mondta: „Ami a beérkező szíriai menedékkérők kérdését illeti, őszintén szólva nem látom, hogy Németországnak lenne felelőssége.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.