galéria megtekintése

„Csak idő kérdése az újabb botrány” – tüntettek Matolcsy ellen

27 komment


Batka Zoltán

Matolcsy György az ötmilliós extrafizetésén túl rövidesen egy doboz Monopoly játékkal is gazdagabb lesz, amit Tóth Bertalan adna oda neki. Börtönbe vele! – zúgta a pár tucat tüntető.

Fotó: Batka Zoltán / Népszabadság

Hatvan-nyolcvan, javarészt idősebb szocialista, illetve quaestoros tartott egy háromnegyed órás villámtüntetést a Magyar Nemzeti Bank épülete előtt a Matolcsy György vezette jegybank alapítványainak visszaélései ellen. A tüntetés résztvevőinek egy jó részét az MSZP vezető képviselői adták. Jelen volt többek között Kunhalmi Ágnes, Szanyi Tibor, Molnár Gyula, Gőgös Zoltán és Tóth Bertalan is.

Elsőre sem úgy tűnt, hogy ez lesz az a nap, amikor Matolcsy Györgyöt elsöpri a népharag. A ragyogó napsütésben izgalmakat csak a néhány quaestoros ismétlődő „Nem hagyjuk!" kiabálása, illetve az jelentette, hogy a Szabadság téren időről időre egymásnak ugrottak az ott sétáltatott kiskutyák. A jegybank bejáratánál két rendőr posztolt, az egyik napszemüvegben.

 
Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A felszólalások sorát Tóth Bertalan indította, aki röviden elmesélte, hogyan harcolt a jegybanki alapítványok támogatási listájának a nyilvánosságra hozataláért. Tóth egy doboz Monopoly játékot vett Matolcsynak, és megígérte, hogy szerét ejti, hogy átadja a játékot Matolcsynak. Közben a tüntetők a „Jegybank Farkasa" feliratú táblát mutattak fel a magasba.

Ennél keményebben fogalmazott Török Zsolt, aki börtönbe juttatná Matolcsyt. Ha börtönbe kerülnének, akkor kapna méltó jutalmat! – dörögte. Utána a Quaestor-károsultak vezetője, Kálmán Pikó András már inkább a vizsgálat szerinte fő felelősére, Windisch László MNB-alelnökre hegyezte ki a mondandóját, aki korábban, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél éveken át nem vette észre, hogy a Quaestor csalással működik, és a bukás előtt két hónappal engedélyezte a cégnek a bankvásárlást, majd jelenleg is az MNB-nél ő vezeti a vizsgálatot. Kálmán Pikó szerint így csak idő kérdése, hogy bekövetkezzen az újabb botrány.

Fotó: Batka Zoltán / Népszabadság

Burány Sándor Lázár János szavait emlegette fel, miszerint aki a Magyar Nemzeti Bankot támadja, az a forintot támadja. – Lázár János ismeri Szíjjártó Pétert, Kósa Lajost? Ők voltak azok, akik 2010-ben a forintot támadták meg. Ismeri Matolcsy Györgyöt? Matolcsy, miután elfoglalta a Nemzeti Bankot, azóta első számú felelős a gyenge forintért! – vélekedett Burány. – A legnagyobb disznóság, hogy a forint gyengítésén az MNB keres. Visszaadhatná a költségvetésnek. Logikus, hogy ha a költségvetésből finanszírozzuk az MNB-t, akkor lehetne költeni a Quaestor-károsultakra, a forintosításra, az államadósságra. Kire költünk? Luxusra, hóbortra adják! Kinek adják? Rokonoknak! – mondta Burány. – Az egyetlen jó, hogy ők is szégyellték, megpróbálták eltitkolni – tette hozzá.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A továbbiakban még felemlegették szinte az összes Matolcsy-örökzöldet, volt szó a babák fenekén lévő piros pöttyről, a honfoglalás kori agysebészetről, amit Burány annyival kommentált, hogy ilyen vastag arcbőr mellett, ami Matolcsynak van, inkább plasztikai sebészetre kellett volna specializálódnunk.

Végül háromnegyed óra után Török lefújta a rendezvényt, zárásként a MSZP lopásgátló népszavazására buzdítva a résztvevőket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.