galéria megtekintése

Csak fedősztori Orbán népszavazása a három nagy botrány után

30 komment


Boda András

Érvénytelenné és eredménytelenné kell tenni a Demokratikus Koalíció szerint azt a népszavazást, amelyet Orbán Viktor kezdeményezett a menekültek távol tartásáról. Elutasítja a kvótareferendumot az Együtt is, az MSZP-nél pedig arra hívják fel a figyelmet: arra kell koncentrálni, ami a népszavazás mögött van. A referendummal fednék el ugyanis a tanártiltakozást, a földmutyikat és azt, hogy „barna inges verőlegények” szállták meg az NVI-t.

– Nem a kvótareferendumról kell beszélni, az ugyanis csak egy egyszerű fedősztori – mondta érdeklődésünkre Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese. A szocialista politikus szerint Orbán Viktor népszavazási javaslata több szempontból is árulkodó, már a kérdés is okafogyott, hiszen határozatban utasította el a kvótarendszert a parlament. – Azt pedig mi is elmondtuk, hogy az általános kvótát nem tudjuk támogatni – fogalmazott Gőgös.

Az elnökhelyettes szerint a népszavazással csak el akarják terelni a figyelmet, például az oktatás helyzetéről, a tanárok tiltakozásáról és a földmutyikról. Meg arról, hogy a Nemzeti Választási Irodán (NVI) „barna inges verőlegényekkel" akadályozták meg az MSZP-t, hogy benyújtsa népszavazási kezdeményezését. „Ott voltak ezek a pribékek a választási irodán, kérdéses, vasárnap engednek-e minket szavazni Salgótarjánban a polgármester-választáson" – jelezte félelmeit Gőgös.

Szerinte ezek után nem lehet véletlen az sem, hogy Mészáros Lőrinc családja legutóbb a Herceghalmi Kísérleti Gazdaságot vette meg, tehát épp azon a településen vásároltak be, amelynek polgármesterének felesége az NVI-botrány főszereplője.

 

Arra kérdésünkre, hogy milyen válaszlépésekre készül az MSZP, azt mondta: az NVI-nél történtek miatt feljelentést tettek, Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke pedig nemzetbiztonsági kockázatok miatt írásbeli kérdéssel fordult a belügyminiszterhez. – Bár ok lenne rá jócskán, nem lehet mindennap tüntetést tartani, most türelmesnek kell lenni – vélekedett Gőgös.

– Érvénytelenné és eredménytelenné kell tenni az Orbán Viktor által bejelentett népszavazást. Ezért a népszavazás bojkottjára hívjuk a szavazókat és a demokratikus pártokat – mondta lapunk érdeklődésére Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője. Hozzátette: Orbán referenduma valójában nem a kvótáról szól, hanem arról, tagjai maradjunk-e az Európai Uniónak.

Márpedig az országnak az az érdeke, hogy tagállam maradjon, nem szabad hagyni, hogy Orbán sikerrel járjon – jelentette ki Gréczy. A szóvivőnek felvetettük, két nap alatt ez már a második bojkottfelhívásuk. Gyurcsány Ferenc pártelnök még kedden az NVI-nél történtek után jelentette be: kezdeményezi a demokratikus ellenzéki pártoknál, hogy – a kétharmados szavazások kivételével – bojkottálják a parlament üléseit, amíg az Országgyűlés meg nem változtatja a népszavazásokat lehetetlenné tévő szabályokat. Gréczy minderre úgy reagált: a választási irodánál történt „skinheadtámadással" újabb határt lépett át a kormány, szerdán pedig egyértelművé vált, hogy senki más nem indíthat népszavazást, csak Orbán Viktor, ő ráadásul alaptörvény-ellenes kérdést is feltehet. – Ezek után már az ellenzéknek is erősebb politikai eszközök alkalmazására van szükség – mondta a DK szóvivője.

– Az Együtt elutasítja az EU-ellenes orbáni népszavazás-kezdeményezést, amely különösen a keddi botrány után elfogadhatatlan a Fidesz részéről – mondta lapunknak Szigetvári Viktor, a párt elnöke. Úgy folytatta, Orbán Viktor most egy mind szorosabban integrálódó EU-ból akarja kivezetni Magyarországot, de erre nincs felhatalmazása. Szigetvári – jelezve, hogy mindig is elutasították a kvótaellenes hergelést – kitért arra is: osztják azokat a jogi aggályokat, amelyek szerint kétséges, lehet-e egyáltalán népszavazást kiírni ebben az ügyben. Ha viszont lesz népszavazás, akkor az valójában Magyarország és az EU viszonyáról fog szólni – fogalmazott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.