galéria megtekintése

Cégpolip született Budapesten

0 komment


Szalai Anna

Jól működött a háttéralkuk új rendszere: a Fővárosi Közgyűlés lényegében vita nélkül szavazta meg az összes fővárosi vállalatot magába olvasztó városigazgatóság létrehozását. Holott sem az átalakítás részletei, sem a kockázatok, sem a költségek nem ismertek.

„Nem teszek elhamarkodott ígéreteket, ha elég a bizalom az előterjesztés megszavazásához, akkor nyomjon igent" – így söpörte le Tarlós István főpolgármester Tokody Marcell jobbikos képviselő arra irányuló kérését, hogy készíttessen részletes hatástanulmányt a megalakítandó Budapesti Városigazgatóság Zrt. majdani működéséről, amelyben felmérik az átalakítás kockázatait, és kiszámítják a várható költségeket.

Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció fővárosi képviselője csekélynek találta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) – s velük az összes fővárosi vállalat – egybeolvasztásával létrejövő óriási cégpolip költségvetési hatásaira szánt két sort.

Óvatos kritikával illette az előterjesztést Karácsony Gergely, a PM zuglói polgármestere is, aki szerint a BKK megalakulása óta fényévekkel jobban működik a fővárosi közlekedés. Ráadásul a BKK annyira beleágyazódott a futó beruházásokba, hogy félő, ezek megakadhatnak, ha a cég kiesik jelenlegi szerepéből. Wintermantel Zsolt, Újpest első embere mégis elfogult ellenzéki hevülettel vádolta meg a polgármestertársát, Tarlós pedig óva intett mindenkit attól, hogy az elmúlt négy év sikereit egyetlen kollektívának, pláne egyetlen embernek tulajdonítsa, elvégre a városházán

 
„nem hülyék ülnek".

Horváth Csaba szocialista képviselő annak a reményének adott hangot, hogy ez az új út nem bizonyul zsákutcának, de a „besült csodafegyver" BKK szétverését lelkesen támogatta.

Bán Tamás, a cégpolip feje
Bán Tamás, a cégpolip feje
M. Schmidt János / Népszabadság

Majd a többség jámboran megszavazta az előterjesztést. Csak Karácsony szavazott nemmel, Székely Sándor (Együtt) mellényomott, Gy. Németh és Hajdu László XV. kerületi polgármester, valamint Csárdi Antal (LMP) tartózkodott.

A közgyűlés így anélkül adta áldását a sokmilliárdos cégvagyonok egyesítésére, hogy a működés részleteit megismerhette volna, illetve előzőleg felmérték volna a lépés kockázatait. Ezzel olyan gazdasági erőtér jött létre, amelynek működésébe a képviselők már csak méretei okán sem láthatnak bele. Furcsa mód az új cég létrehozásának fő indoka éppen egy túlhatalommal vádolt holding, a BKK visszaszorítása. A főpolgármester szerint csupán a tulajdonosi jogokat kérik vissza, és azt szeretnék, ha a főváros közlekedési cége, a BKV nem kiszolgáltatott rabszolgacég lenne.

A vita tét nélküli volt. Jól mutatta ezt, hogy közben az egyik előterjesztő, Kocsis Máté józsefvárosi polgármester, önkormányzati tanácsnok szépen befejezte a reggelijét. Az igazi izgalmakat gerjesztő személycseréket a december elejére tervezett ülésre halasztották.

Tarlós és alkalmi szövetségesei: az MSZP-s Horváth Csaba és Tóth József
Tarlós és alkalmi szövetségesei: az MSZP-s Horváth Csaba és Tóth József
M. Schmidt János / Népszabadság

De azért most is eldőlt néhány dolog. A BKK és a BVK eddig különböző modellek szerint működött, ezt a két struktúrát most egységesítik. A városvezetői nyilatkozatok hallatán aligha kérdéses, hogy melyik kerekedik felül. A BVK idei üzleti terve mindenesetre a mai közgyűlésre készült csak el.

A Budapesti Városigazgatóság Zrt. jogilag a BVK utóda lesz, ennek érdekében módosítják a városüzemeltetési holding alapító okiratát. A városigazgatóság mindent magába olvaszt: a két holding cégei mellett az eddig kívül maradt nem kizárólagosan a fővárosi tulajdonban lévő „vegyes" cégeket is, így a Vízműveket, a Fővárosi Csatornázási Műveket, valamint a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.

Karácsony Gergely magára maradt
Karácsony Gergely magára maradt
M. Schmidt János / Népszabadság

A feladat fontosságára tekintettel a városvezetés új tisztséget is alapít. A „városigazgató" feladata lesz többek között a városüzemeltetési koncepció kidolgozása, a szakmai tanácsadás az önkormányzati döntéshozatalhoz, a döntések végrehajtása, kapcsolattartás a városvezetéssel, illetve a szerződések előkészítése. Ám mielőtt hozzáfogna e munkához, módosítania kell az alapító okiratokat, a közszolgáltatási szerződéseket, el kell érnie az eddig önállóan működő cégek tulajdonosi jogainak átengedését, valamint egyeztetnie kell az EBRD-vel és az Európai Bizottsággal a korábban megkötött támogatási és finanszírozási szerződésekről. Hosszú menet lesz. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes szerint jövő év közepére állhat fel az új cég.

A vezetőkről már most döntöttek. Így visszahívták Szarvas Ferencet, a BVK jelenlegi vezérigazgatóját, míg városigazgatóvá Bán Tamást, korábbi BVK-vezérigazgatót választották. Az új cégvezetőkre tekintettel módosították a főváros bérpolitikai irányelveit is. Bán új tisztségében havi bruttó 1,6 millió forint fizetést kap 15 százalékos prémium lehetőséggel, míg az igazgatóság elnökeként havi bruttó 500 ezer forint a díjazása. Szarvas mellett menesztették az ötfős igazgatóságot és az ötfős felügyelő bizottságot is. Az új tagokra Tarlós István tett javaslatot, élve az új önkormányzati törvény felhatalmazásával. A megbízatások január 15-től kezdődnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.