galéria megtekintése

Budapesten is fejet hajtottak Nyemcov emléke előtt

1 komment

NOL/MTI

Az MSZP, a DK, az LMP, az Együtt, a PM és az MLP közös főhajtással emlékezett szombat délután Budapesten az orosz nagykövetség előtt Borisz Nyemcov ismert orosz ellenzéki politikusra, akit szombatra virradóra lőttek le Moszkvában. Az MSZP által szervezett megemlékezésen a pártok képviselői egy-egy szál virágot helyeztek el a nagykövetség előtt, majd néhány szóban emlékeztek meg a történtekről.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A rendezvényen több párt képviselője is felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy reagáljon a Moszkvában történtekre.

 

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, arról beszélt, ha az illiberális demokrácia működésének része az, amit Oroszországban látni, akkor minden magyar állampolgárnak el kell gondolnia, hogy egyetlen lépést is mehetünk-e tovább ezen az úton.

Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökségi tagja azt hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és kormányának közvetett felelőssége nyilvánvaló ebben a cselekedetben. Borisz Nyemcov nem az első áldozat, politikusok, értelmiségiek, újságírók estek már áldozatul ennek az orosz diktatúrának.

Szelényi Zsuzsanna, az Együtt politikusa hangsúlyozta: Magyarország számára is aggasztó, ami Oroszországban történik. A független országgyűlési képviselő szerint az orosz elnök politikája az "elnyomás új fázisát" jeleníti meg, amelyet "eltűnt emberek, politikai gyilkosságok, felderítetlen ügyek és háborús megoldások jellemeznek". Ezért - mint hozzátette - komolyan aggasztó, amikor Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal egyezkedik, s olyan titkos megállapodásokat köt, amelyhez a magyar közvélemény nem fér hozzá.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Barabás Richárd, a Párbeszéd Magyarországért (PM) önkormányzati képviselője arról beszélt, látni lehet, hogy hová vezet az az út, amelyen Orbán Viktor elindult, mi lesz abból az országból, amely engedi, hogy egy ember vezesse.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke a párt nevében részvétét fejezte ki az orosz politikus családja és politikai közössége felé. Schiffer András, az LMP másik társelnöke hozzátette: a Nyemcov-gyilkosság minden demokratikus országnak figyelmeztetés, hogy ha egy állam „elvonul” a diktatúra irányába, akkor ott bármikor bármi, bárkivel megtörténhet.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke azt hangsúlyozta: olyan országban történt ez, amely „Orbán Viktornak példaképe". Kiemelte, hogy a magyar miniszterelnök Oroszországot is említette, azok között, ahol „illiberális” államot építenek. Nem ez a példakép, hanem a nyugat" - szögezte le, példaként említve az Egyesült Államokat, ahol nem az „illiberális” demokráciában hisznek.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Orbán vasárnap este rövid közleményben együttérzését fejezte ki Nyemcov családjának. „Magyarország és kormánya nevében együttérzésemet fejezem ki a meggyilkolt Borisz Nyemcov családjának. Elvárjuk, hogy az orosz kormány teremtse meg a gyilkosság teljes körű kivizsgálásának feltételeit. Utasítottam Magyarország moszkvai nagykövetét arra, hogy hazánk nevében rója le kegyeletét a megemlékező eseményen" – hangzik a lapunkhoz is eljuttatott közlemény.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.