galéria megtekintése

Retteghetnek Habonytól a polgármesterek, és Orbán sem nyugtatja meg őket

24 komment


Spirk József

Nem kell aggódni, pont úgy sikerült az iskolák elvétele az önkormányzatoktól, ahogy azt tervezték. A miniszterelnök levélben válaszolt az egyik fővárosi fideszes polgármesternek, aki Tusnádon nyíltan kritizálta a kormány központosító intézkedéseit. Orbán Viktor nem tett konkrét ígéretet, de a leveléből állítólag az olvasható ki, hogy egyelőre nem folytatódnak a Budapest közigazgatási szerkezetét érintő átalakítások. A nyugtatónak szánt sorok azonban nem mindenhova értek el: a kerületek vezetői között újabban az terjed, hogy Habony Árpád és környezete olyan totális átalakítást akar elfogadtatni a miniszterelnökkel, amely kiszoríthatná az önállóságpárti helyi erőket a polgármesteri hivatalokból.

Alapvetően rossz irányba megy az önkormányzati politika, a kormány pedig nem az önkormányzatok fejlesztésében, hanem inkább a leépítésükben gondolkodik

– több budapesti fideszes polgármester jutott erre a véleményre a júliusban tartott tusványosi találkozón.

A fővárosi polgármesterek szokatlan módon attól sem riadtak vissza, hogy nyíltan kritizálják a kormányzati vonalvezetést. A szabadegyetem egyik panelbeszélgetésén a résztvevők azt fejtegették, hogy az önkormányzatok az elmúlt években leginkább visszafejlődtek, amire jó példa az iskolák állami átvétele.

 

Kovács Péter, a XVI. kerület kormánypárti vezetője azt is kifejtette, hogy a polgármesterek elbizonytalanodtak, nem tudják, mire számítsanak, ezért legalább egy évvel az országgyűlési választás előtt, 2017-ben nyugvópontra kellene kerülnie a sorozatos módosításoknak. Kovács annyira komolyan gondolta a dolgot, hogy személyesen Orbán Viktor miniszterelnöknek is megírta aggályait. A levélben kitért arra, hogy szerinte fölösleges lenne egy reformba csomagolt kerület-összevonással megbontatni a főváros jelenlegi 23 önkormányzatból álló szerkezetét.

Tarlós István megerősítette, hogy az elmúlt években nem került le a napirendről a főváros közigazgatási átalakításának terve
Tarlós István megerősítette, hogy az elmúlt években nem került le a napirendről a főváros közigazgatási átalakításának terve
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Kovács Péter a Népszabadság Online kérdésére elmondta, hogy az ügyben nemrégiben válaszlevelet kapott Orbán Viktortól.

A XVI. kerületi polgármester kijelentette, hogy a miniszterelnök megköszönte az "aggódást", de egyben jelezte azt is, hogy szerinte az oktatásügyben jó az a rendszer, amely most kialakult. A többi államosított, korábbi önkormányzati feladatkörrel kapcsolatban Kovács szerint

az volt kivehető Orbán szavaiból, hogy további változtatások nincsenek tervben, de ez így konkrétan nincsen leírva.

A konkrét ígéret hiánya azonban tovább gerjesztheti az immár a politika NB III-as ligájában játszó polgármesterekben a bizonytalanságot.

Orbán Viktor és Tarlós István a budapesti Városházán
Orbán Viktor és Tarlós István a budapesti Városházán
Népszabadság/archív

Néhány hete Tarlós István főpolgármester a Népszabadságnak megerősítette, hogy az elmúlt években nem került le a napirendről a főváros közigazgatási átalakításának terve, és több verzió is versenyben van, minden attól függ, van-e politikai szándék és lehetőség a módosítások véghez vitelére.

Az elmúlt hetekben lábra is kapott egy új híresztelés a fővárosi fideszes vezetők között. A Népszabadságnak több polgármester jelezte, bizonyos körökben komolyan tartanak attól, hogy a fővárosi struktúra átalakításában érdekelt Habony Árpád és Tombor András olyan tervvel áll a miniszterelnök elé, amely teljesen kiszorítaná pozícióikból a régi politikusgárdát.

Rettegett Árpád
Rettegett Árpád
Mediaworks

A terv forrásaink szerint a korábban kidolgozott kerület-összevonási elgondolásokon alapulna. Drasztikusan - akár 6-ra - lecsökkentenék a kerületek számát, ami értelemszerűen magával vonná azt is, hogy kevesebb szétosztható vezetői poszt maradna. Ráadásul az ismét szűkülő pályán arra is lehetőség nyílna, hogy új emberekkel váltsák fel az önállóság elvét folyton felemlegető helyi erőket. 

Forrásaink szerint Habonyékat többek között az motiválja, hogy a nyáron meghiúsult az érdekkörükbe sorolható új központosított közbeszerzési cég elfogadtatása. Tarlós István megtorpedózta, hogy a vállalkozást a főváros közműcégek fölött illesszék be a főváros gazdasági működésébe, ezért érdekeltté váltak a rendszer teljes átformálásban.

Semmi kétségem afelől, hogy a rendszert teljesen átkavarnák, ha az érdekeik úgy kívánják, nem hiszem, hogy fent bárki könnyeket ejtene értünk

– mondta az egyik érintett, aki szerint érdemes odafigyelni ezekre a belsőkörös pletykákra, mert az év elején még pont ilyen stádiumban volt az önkormányzatok gazdálkodást ellenőrző szoftver ügye is, nyáron pedig már kész tényként kellett elfogadniuk a polgármestereknek a totális kontrollt. Szerinte, ha a megvalósításról kell dönteni, a régi fideszesek egzisztenciája nyom majd a legkevesebbet a latba, a komoly ellenérvek leginkább politikai természetűek lehetnek. Ha ugyanis beáldozzák a helyi erős embereket, széthullanak a választókerületek is, és működésképtelenné válik a párt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.