galéria megtekintése

Tarlós István: Van egy térkép a 6-8 kerületes Budapestről

21 komment


Spirk József

A főpolgármester szerint gondolkodás folyik a főváros közigazgatási szerkezetéről. Pártpolitikai és hatalmi szempontok is magyarázzák ezt.

Nem véletlenül tartanak a fővárosi fideszes polgármesterek attól, hogy a miniszterelnök alapjaiban változtat a főváros közigazgatási szerkezetén: az átalakítási koncepciók élnek. Jó lenne már, ha pont kerülhetne az önkormányzati átalakítások végére – erről beszélgettek a kormányzati központosítások miatt elbizonytalanodott fideszes polgármesterek a tusványosi szabadegyetem egyik előadásán. A Népszabadság hétfőn beszámolt arról, hogy Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere Tusványoson arról beszélt, hogy szerinte rossz irányba megy az önkormányzati politika, a városvezetők nem tudják, mire számítsanak. Kovács reményét fejezte ki, hogy legalább egy évvel a következő országgyűlési választás előtt, 2017-ben nyugvópontra kerülnek a módosítások.

 Nem tudja a hatalom, mit kezdjen Budapesttel – Tarlós szerint minden más kérdés ennek alárendelt
Nem tudja a hatalom, mit kezdjen Budapesttel – Tarlós szerint minden más kérdés ennek alárendelt
Illyés Tibor / MTI

A jelek szerint azonban hiába reménykednek az átalakítások gyors és végleges lezárásában az önkormányzati vezetők. Nem került le ugyanis a napirendről a fővárosi önkormányzati struktúra minden korábbinál nagyobb mértékű átalakításának a terve. Tarlós István főpolgármester a Népszabadságnak elismerte, hogy különböző intenzitással ugyan, de továbbra is folyik a gondolkodás a főváros kerületi beosztásának módosításáról. A főpolgármester szerint azonban az erről évek óta párhuzamosan lebegtetett három koncepcióból egyik sem jutott el még a részletes kidolgozásig, így akár egy negyedik is lehet majd a befutó. (Lásd keretes írásunkat.) Ha nem lesz meg a módosításhoz szükséges politikai erő, az sem kizárt, hogy minden marad a régiben.

 

Tarlós ugyanakkor leszögezte, véleménye szerint Budapest súlyának, közigazgatási szerepének eldöntése a fő kérdés, és mintha még ez sem dőlt volna el véglegesen. A városrészek szerepének meghatározása ehhez képest már csak egy másodlagos kérdés lehet.

Tény azonban, hogy a változtatási szándék mögött a pragmatikus városvezetési szempontokon kívül közrejátszhatnak pártpolitikai, hatalomgyakorlási szempontok is – mondta a főpolgármester. Tarlós István nem fejtette ki részletesen, hogy mit ért a hatalomgyakorlási szempontokon, de egyértelmű, hogy a kerülethatárok átrajzolása hatással lehet például a baloldali fellegvárként működő XIII. kerület szavazóbázisára, illetve kordában lehetne tartani az erős fideszes polgármestereket is.

Tarlós szerint a ­bizonytalanság sokáig eltarthat. Mivel kétharmados törvény szabályozza az önkormányzatok működését, a változtatás – e pillanatban úgy fest – legkorábban 2019-től működhet.

Kerületből elöljáróság

Tarlós elmondta lapunknak, tudomása van arról, hogy létezik egy konkrét térkép, amellyel azt mutatták be, hogyan lehetne a kerületek számát a mostani 23-ról nyolcra vagy akár hatra csökkenteni. Ennek a tervnek a verziójaként született meg az úgynevezett City-koncepció, amely a Belvárost és a pesti belső kerületeket vonná össze egy nagyobb egységbe. Egy harmadik verzió szerint a kerületek elöljáróságokká alakulnának, olyan közigazgatási egységekké, amelyek nem rendelkeznének saját költségvetéssel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.