galéria megtekintése

Botrányos lett a roma közgyűlés, most már az ököljog jön


Czene Gábor
Népszabadság

Botrányosra sikerült az Országos Roma Önkormányzat mohácsi közgyűlése. Ez már a sokadik eset volt a szervezet életében, ám akad olyan roma politikus, aki szerint még ennél is lesz lejjebb.

Semmi közöm nem volt a botrányhoz, mégis úgy érzem, kötelességem mindenkitől bocsánatot kérni. Nincsenek szavak arra, ami Mohácson történt – nyilatkozta a Népszabadságnak az Országos Roma Önkormányzat rendkívüli közgyűlése után az egyik résztvevő, Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke. Az ellenzéki politikus ráadásul attól tart, hogy ez még nem a mélypont. Lehet, hogy most az ököljog jön.

Ennek már vannak jelei. Makai megerősítette a RomNet portál helyszíni tudósításában közölt információkat. Nem elég, hogy a Mohácson tartott közgyűlésen

minősíthetetlen stílusban ordítoztak egymással a képviselők, a Hír TV stábjának egyik tagját fizikailag is inzultálták, hasba ütötték.

 

Az országos önkormányzatban hónapok óta egyik balhé követi a másikat. Farkas Flórián, az ORÖ korábbi elnöke leköszönt posztjáról, hogy megtarthassa fideszes parlamenti mandátumát. Utódjává bizalmasát, a komlói Hegedüs Istvánt választották. Farkas szeretné megtartani befolyását a testületben, amihez Hegedüs kezdetben jó partnernek tűnt, ám aztán szembefordult politikai mentorával.

Egykor jó barátok voltak: Hegedüs István és Farkas Flórián Hende Csaba társaságában
Koszticsák Szilárd / MTI

Farkas Flórián és Hegedüs István ma már kemény ellenfelei egymásnak. Az ORÖ némelyik képviselője – közöttük Makai István – mindkettejüket elutasítja, a nagy többség viszont beállt egyikük vagy másikuk mögé. A két tábor összetétele folyamatosan és követhetetlenül változik. Általában néhány képviselőn múlik, hogy éppen melyik társaság kerül fölénybe.

Az ORÖ nemrég módosított szervezeti és működési szabályzata szerint elegendő mindössze egy nappal korábban kiküldeni a közgyűlési meghívót. Hegedüs István él is a lehetőséggel. A Mohácsra hétfő este hat órára szóló meghívó vasárnap délután ment ki.

Sejthetően az északkeleti országrészben élő roma politikusok káromkodtak a legcifrábban.

Hegedüs István nyilván arra számított, hogy a Farkas Flóriánhoz húzó ellentábornak nem lesz ideje megszerveznie magát, ha az utolsó pillanatokban érkezik a meghívó. A gyakorlat ellenben azt mutatja, hogy a taktika nem vált be.

Kérdésünkre, hogy van-e még lejjebb, Makai közölte: a szóbeli erőszak és verbális fenyegetések után könnyen előfordulhat, hogy a tettlegesség következik. A mostani mohácsi közgyűlésen is megjelentek olyan kigyúrt, verőlegénynek látszó figurák, akikről nem lehetett tudni, mit keresnek ott – mondta. Szóval Makai István válasza: igen, van még lejjebb.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.