galéria megtekintése

Börtön fenyegeti a nagyfai zendülőket

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 28. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Végrehajtható szabadságvesztés is kinéz azoknak a kitoloncolásra váró migránsoknak, akik múlt pénteken a nagyfai büntetés-végrehajtási intézetben balhéztak. A Szegedi Járásbíróság hétfőn a tíz hangadót előzetes letartóztatásba helyezte, az akcióban részt vevő további csaknem hatvan ember viszont elkerülheti a felelősségre vonást.

A fogvatartottak több zárka ajtaját eltorlaszolták, tönkretették a fűtési rendszert. A gyanúsítottak kitörték az ablakokat, és nem fogadták el az élelmet sem, tehát éhségsztrájkkal fenyegetőztek. Késő estére sikerült meggyőzni őket arról, hogy ennek semmi értelme, akkor megnyitották a helyiségeket. Ezután az akció feltételezett kezdeményezőit –hét iraki, két szír és egy embercsempészéssel gyanúsított szerb állampolgárt – az ország különböző büntetés-végrehajtási intézeteiben helyezték el.

A büntető törvénykönyv szerint a fogolyzendülés bűntettét követték el – amit az ügyészség meg is állapított –, hiszen a „fogva tartás rendjét súlyosan veszélyeztető, nyílt ellenszegülésben” vettek részt. Ez alapesetben egytől öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható, a szervezők azonban ennél sokkal rosszabbul is járhatnak. Akár nyolc évre is számíthatnak, miközben – a szerb embercsempész kivételével – megúszták volna a határzár tiltott átlépése miatt kiszabott kiutasítással.

Ilyesmire eddig nemigen volt példa, bár a Magyar Helsinki Bizottság adatai szerint jelenleg is nagyjából 750 embert tartanak menekültügyi vagy idegenrendészeti őrizetben. Pardavi Márta, a jogvédő szervezet társelnöke kérdésünkre elmondta: a fogva tartás körülményeivel Nagyfán alapvetően nincs baj, inkább az okoz gondot, hogy az őrizetben tartott migránsok nem kapnak információt arról, hogy mire számíthatnak.

 
Határsértőket őriznek a Készenléti Rendőrség munkatársai Mórahalomnál
Határsértőket őriznek a Készenléti Rendőrség munkatársai Mórahalomnál
Kelemen Zoltán Gergely / MTI

A rendőrség szeptember 15. – tehát a magyar–szerb határon emelt kerítés élesítése – óta nagyjából 850 menekülttel szemben indított büntetőeljárást a határzár tiltott átlépése miatt. A szankció eddig kivétel nélkül egytől három évig terjedő kiutasítás volt. Az elítélteket a verdikt kihirdetése után többnyire őrizetbe veszik.

Csakhogy az Országos Rendőrfőkapitányság azt közölte: a szeptember 15. utáni egy hónapban az EU és a Szerbia közötti visszafogadási egyezmény alapján Magyarország mindössze 72 embert küldött vissza Szerbiába, miközben a határzárat leküzdve tízszer ennyien léptek illegálisan az ország területére. Információnk szerint a szerbek a napi kvótát azóta tíz főre emelték, ám ez is jóval kevesebb annál, mint ahányan a kerítésen áthatoltak.

Így pedig egyre többen lehetnek azok, akik kiszámíthatatlan ideig Magyarországon rekednek, miközben a fogva tartásuk idején is értesülhetnek arról, hogy hozzátartozóiknak sikerült valamelyik nyugat-európai államba eljutniuk. Pardavi Márta elismeri: a hazai hatóságok próbálkoznak az őrizetbe vett emberek sorsát rendezni, tehát a kiutasítást végrehajtani, de ez csak akadozva folyik. Ezért megérti, ha azok, akik kilátástalan helyzetben vannak – és esetleg a hatóságok elutasító magatartása miatt a közelébe sem jutnak annak, hogy menedékjogért folyamodhassanak –, végső elkeseredésükben valamilyen ostoba cselekedet követnek el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.