galéria megtekintése

Boross Péter a „téboly” miatt bontatta el Donáth szobrát

23 komment


Bárkay Tamás

Péntek kora délután – váratlanul, sőt szinte titokban – Boross Péter javaslatára lebontották a fajvédő Donáth György mellszobrát, amelyet alig pár nappal korábban állítottak fel a Páva utca és az Üllői út sarkán, egy háztömbnyire a Holokauszt Központtól. A büsztöt, amelyet a Politikai Elítéltek Közössége rendelt meg, szerdán leplezte volna le a volt miniszterelnök és Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke.

Péntek délután két órakor már csak a házfalhoz rögzített posztamenssel találkozhattunk az üllői út 55. sarokfalán: a mellszobor egy kisbusz padlózatán hevert. Néhány perc múlva a talapzat feliratát is eltüntették a kíváncsi szemek elől, egy márványlappal fedték le.

A szerző felvétele / Népszabadság

A bontást végző munkásoktól – a Kőfaragó és Műkőipari Szövetkezeti Kft. embereitől – megtudtuk, hogy az alkotást átmenetileg az Új Köztemető melletti telephelyükre viszik, és hamarosan magát a posztamenst is elbontják. Érdeklődésünkre, hogy ki rendelte meg a munkát, nem tudtak pontos választ adni, a bontás okáról annyit közöltek, hogy a napokban tüntetés lesz a sarkon, ezért azt az utasítást kapták, hogy inkább vigyék el most a szobrot, mielőtt valakinek eszébe jutna megrongálni. A bontás egyébként nemcsak minket lepett meg, a helyszínen posztoló rendőröket is. Mint az egyik műköves elmondta, egyenként igazoltatták őket, sőt még a kapitányságra is betelefonáltak, mielőtt magukra hagyták volna őket.

 

A bontást maga Boross Péter, a szoborállítást 15 millió forinttal finanszírozó Szabadságharcosokért Közalapítvány kuratóriumának elnöke javasolta a Politikai Elítéltek Közösségének – tudtuk meg némi nyomozás után. A egykori miniszterelnök – aki a tüntetésen még azt mondta lapunknak, szó sem lehet arról, hogy a tiltakozás miatt akár ő, akár a szobrot állító szervezet meggondolná magát az avatást illetően – megerősítette értesülésünket. Elmondta: a szerdai „tébolyult üvöltözés” nem tette lehetővé azt a megemlékezést, amelyet Donáth György megérdemelt volna. A tüntetők, mint fogalmazott, megbecstelenítették a helyszínt, ezért a mellszobrot egy „boldogabb, békésebb, normálisabb időben”, máshol fogják felállítani, mert az Üllői út sarka nem alkalmas helyszín, ott csak megrongálnák a művet, ha nem nappal, akkor éjszaka. Hozzátette: döntésében szerepet játszott az is, hogy soha többé nem akarja kitenni hasonló inzultusnak azokat az idős embereket, akik szerdán ünnepelni akartak, és akik között volt, aki Donáthtal együtt raboskodott. Számos olyan magyar kiválóságot ismerünk, akinek van valami a múltjában, ami nem helyeselhető, de életét adta valamiért, ami tiszteletet érdemel – összegzett, elsősorban Nagy Imrére utalva. Akkor ők sem érdemelnének szobrot? – vetette fel. A büszt új helyéről nem tudott nyilatkozni.

Boross Péter angolosan távozott a szerdai avatásról
Boross Péter angolosan távozott a szerdai avatásról
Teknős Miklós / Népszabadság

Mint arról beszámoltunk, az ominózus mellszobrot szerdán leplezte volna le Boross Péter és Gulyás Gergely Fidesz-alelnök. Az aktus azonban elmaradt, ugyanis nagyjából száz antirasszista tüntető várta őket a helyszínen, szirénákkal és transzparensekkel. Gulyás a helyzetet felmérve azt javasolta, hogy az avatást halasszák el, így sem ő, sem Boross Péter nem mondta el a beszédét, inkább távoztak. A demonstrálók egy leplet borítottak az emlékműre, amelyen egy horogkeresztet szétzúzó ököl volt látható.

Donáth György a Horthy-éra egyik vezető fajvédő politikusa volt. 1939 és 1944 között országgyűlési képviselőként vállalt közéleti szerepet, a Magyar Élet Pártjának budapesti elnöke, majd alelnöke volt. Ő vezette a Magyar Közösséget, amely a nyíltan antiszemita honi civil szervezetek első számú képviselője volt. Donáthot a második világháború után koholt vádak alapján halálra ítélték és kivégezték. A letakart büszt szerint ő volt a Rákosi-diktatúra egyik első áldozata.

A Mazsihisz szerint Donáth politikai szerepvállalása felett akkor sem szabad szemet hunyni, ha egy koncepciós perben halálra ítélve a kommunizmus áldozatává vált. A Tett és Védelem Alapítvány javasolta, hogy készüljön útmutató a korszak erkölcsileg elfogadhatatlan szereplőiről, Ungváry Krisztián történész közbotránynak nevezte, hogy ilyen embernek emlékművet avatnak, az Együtt szintén botrányosnak tartja az esetet, „a Fidesz ismét egy rasszistának, hírhedt fajvédőnek és hétpróbás antiszemitának készül szobrot állítani” – hívta fel a figyelmet a párt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.