galéria megtekintése

Két nap után leszedték a magyar antiszemita politikus mellszobrát

24 komment


Bárkay Tamás

Pénteken kora délután – előzetes bejelentés nélkül, szinte titokban – lebontották a fajvédő Donáth György mellszobrát, amelyet alig pár nappal korábban állítottak fel a Páva utca és az Üllői út sarkán, egy háztömbnyire a Páva utcai Holokauszt Központ épületétől. A büsztöt, amelyet a Politikai Elítéltek Közössége rendelt meg, szerdán leplezte  volna Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke és  Boross Péter, volt miniszterelnök. Egy nagyjából 100 fős csoport tiltakozása azonban megakadályozta ebben.

A szerkesztőségünkbe érkező bejelentés nyomán pénteken két óra tájban érkeztünk a helyszínre, ahol már csak a házfalhoz rögzített posztamenssel találkozhattunk: a mellszobor egy kisbusz padlózatán hevert. Néhány perc múlva a talapzat feliratát is eltüntették a kíváncsi szemek elől, egy márványlappal fedték le.

A bontást végző munkásoktól – a Kőfaragó és Műkőipari szövetkezeti Kft. embereitől – megtudtuk, hogy az alkotást átmenetileg az Új köztemető melletti telephelyükre viszik, és hamarosan magát a posztamenst is elbontják. Érdeklődésünkre, hogy ki rendelte meg a munkát, nem tudtak pontos választ adni, a bontás okáról annyit közöltek, hogy a napokban tüntetés lesz a sarkon, ezért azt az utasítást kapták, hogy inkább vigyék el most a szobrot, mielőtt  valakinek eszébe jutna megrongálni. (Hogy a munkát valóban megrendelésre végezték, azt erősíti az is, hogy a rendőrök igazoltatták a szobrot elbontó embereket, de aztán beszéltek a kerületi rendőrkapitánysággal és hagyták, hogy a munkások tovább dolgozzanak.)  

A Politikai Elítéltek Közösségét az általuk megadott telefonszámon hiába próbáltuk hívni délután, ahogy a szoborállítást 15 millió forinttal finanszírozó Szabadságharcosokért Közalapítványt is – ennek kuratóriumi elnöke Boross Péter. Az önkormányzatot a hivatali időn túl hasonló szerencsével kerestük, ám több forrásunk is állítja: a kerület aligha rendelhette el a bontást, ugyanis nincs köze az emlékműhöz, mivel az elhelyezése miatt nem minősül köztéri alkotásnak: a házhoz rögzítették (megrendelőjének tehát az épület  lakóival kellett megállapodnia – bár, mint Pál Tibor helyi MSZP-es képviselőtől tudjuk – a társasházi közgyűlés nem döntött ebben az ügyben). Utóbb Bácskai János ferencvárosi polgármester lapunknak megerősítette, hogy az önkormányzatnak semmiféle köze nincs a szoborhoz.

 
Fotó: Bárkay Tamás / Népszabadság

Mint arról beszámoltunk,  az ominózus mellszobrot szerdán leplezte volna le Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke és Gulyás Gergely, Fidesz-alelnök. Az aktus azonban elmaradt, ugyanis nagyjából 100 antirasszista tüntető várta őket a helyszínen, szirénákkal és transzparensekkel. Gulyás a helyzetet felmérve azt javasolta, hogy az avatást halasszák el, így sem ő, sem Boross Péter nem mondta el a beszédét, inkább távoztak. A demonstrálók egy leplet borítottak az emlékműre, amelyen egy horogkeresztet szétzúzó ököl volt látható. A ma történtek tükrében különösen pikáns, hogy a tüntetéskor lapunknak nyilatkozó Boross közölte: szó sem lehet arról, hogy a tiltakozás miatt akár ő, akár a szobrot állító szervezet meggondolná magát az avatást illetően. 

Donáth György a Horthy-éra egyik vezető fajvédő politikusa volt. 1939 és 1944 között országgyűlési képviselőként vállalt közéleti szerepet, a Magyar Élet Pártjának budapesti elnöke, majd  alelnöke volt. Ő vezette a Magyar Közösséget, amely a nyíltan antiszemita honi civil szervezetek első számú képviselője volt. Donáthot a második világháború után koholt vádak alapján halálra ítélték és kivégezték. A pénteken letakart büszt szerint ő volt a Rákosi-diktatúra egyik első áldozat.

A MAZSIHISZ szerint Donáth politikai szerepvállalása felett akkor sem szabad szemet hunyni, ha a világégés után egy koncepciós perben halálra ítélve a kommunizmus áldozatává vált. A Tett és Védelem Alapítvány javasolta, hogy készüljön útmutató a korszak emblematikus, de erkölcsileg elfogadhatatlan szereplőiről, Ungváry Krisztián történész közbotránynak nevezte, hogy ilyen embernek emlékművet avatnak. Az Együtt szintén botrányosnak tartja az esetet, „a Fidesz ismét egy rasszistának, hírhedt fajvédőnek és hétpróbás antiszemitának készül szobrot állítani” – hívta fel a figyelmet a párt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.