galéria megtekintése

„A rasszistát ünneplő maga is rasszista!” – Boross és Gulyás inkább lemondott a szoboravatásról

7 komment


Czene Gábor

Boross Péter volt miniszterelnök megfogadta a fideszes Gulyás Gergely tanácsát, és elhagyta a helyszínt. Az antirasszista tüntetők megakadályozták, hogy néhány lépésre a Páva utcai Holokauszt Emlékközponttól felavassák Donáth Györgynek, a Horthy-korszak fajvédő politikusának a mellszobrát. Az MSZP a szobor eltávolítását szeretné elérni.

Meggyőződéses konzervatív politikusként, a vitákban logikailag is verhetetlen szónokként méltatta Donáth Györgyöt a szoborállítást kezdeményező Politikai Elítéltek Közössége. Ezzel szemben Ungváry Krisztián történész közbotránynak nevezte, hogy ilyen embernek emlékművet avatnak. Még akkor is, ha 1947-ben koholt vádak alapján ítélték halálra. Valódi felelősségét a bíróság nem vizsgálta.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Donáth György „az antiszemita törvények egyik szorgalmazója volt. Azonban több volt, mint egyszerű antiszemita: a német nemzetiséggel szemben is faji intézkedéseket követelt" – nyilatkozta Ungváry a szoboravatás tervéről elsőként beszámoló 444.hu portálnak.

 

Botrány, hogy a Fidesz ismét egy rasszistának, hírhedt fajvédőnek és hétpróbás antiszemitának készül szobrot állítani – tiltakozott az Együtt. A Mazsihisz hangsúlyozta: Donáth György dicstelen politikai szerepvállalása felett akkor sem szabad szemet hunyni, ha a világégést követően egy koncepciós perben halálra ítélve a kommunizmus áldozatává vált. A szintén tiltakozó Tett és Védelem Alapítvány javasolta, hogy készüljön útmutató a korszak emblematikus, de erkölcsileg elfogadhatatlan szereplőiről.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A meghívóban az állt, hogy a Páva utca és az Üllői út sarkán felállított szobrot szerda délután – Boross Péter volt miniszterelnök köszöntője után – Gulyás Gergely, a Fidesz és az Országgyűlés alelnöke avatja. Az esemény előtt fél órával már jól látszott, hogy nem lesz könnyű megtartani a ceremóniát.

A tizenöt-húsz, önmagát ötvenhatosként meghatározó szoboravatóval szemben – a Szabadságszínpad nevű csoport felhívására – mintegy száz, szirénákkal és transzparensekkel felszerelt ellentüntető demonstrált. Az egyik felirat így szólt: „A rasszistát ünneplő maga is rasszista!"

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A szoboravatáshoz kirendelt, díszegyenruhába öltözött katonai egység tagjai tanácstalanul félrehúzódtak. Dénes János hajdani MDF-es képviselő teljesen megfeledkezett magáról. Több ellentüntető kezéből kitépte a papírt, olyanokat üvöltözött, hogy „Takarodjatok, mocskosok!", majd nekilátott szétkapni a tévéstábok mikrofonjait. Ekkor jött el az ideje annak, hogy kissé hátrébb tuszkolják.

A rendőrök is felsorakoztak, ettől persze a hangzavar hangyányit sem csökkent. A mellszoborról a nagy tumultusban véletlenül lehullt a lepel, helyére egy antifasiszta jelkép, ököllel széttört horogkereszt került. Közben megérkezett Boross Péter, aki az őt faggató újságíróknak Donáth György kapcsán elmagyarázta, hogy a „faj" kifejezés annak idején más jelentéssel bírt, mint manapság. A szoboravatás a tiltakozás ellenére sem marad el – közölte lapunkkal.

A nem sokkal később befutó fideszes Gulyás Gergelynek aztán sikerült meggyőzni arról, hogy a körülmények nem alkalmasak az ünnepség megrendezésére: később, egyelőre nem ismert időpontban fogják megtartani az avatást. Gulyás lapunk kérdésére párhuzamot vont Nagy Imre és Donáth György között, bizonyítandó, hogy vannak más olyan politikusok is, akik életük egy részére nem lehetnek büszkék, az utókor mégis tiszteletben részesíti őket.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Boross Péter és Gulyás Gergely végül távozott, ahogyan a katonai díszegység is. Az ellentüntetők nagy tapssal fogadták a bejelentést, hogy meghiúsult a szoboravatás.

Kerületi ellenzéki politikusok szerint a szobor engedélyei sincsenek rendben. Lapunknak legalábbis a helyszínen azt mondták, hogy a kezdeményezők az önkormányzattól nem szerezték be a szükséges papírokat, a házban lakók jóváhagyó határozata is hiányzik.

Akárhogyan is van, az MSZP kezdeményezni fogja Donáth György mellszobrának eltávolítását.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.