galéria megtekintése

A Fidesz bízik Tarlós győzelmében

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 22. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Két hónappal az önkormányzati választások előtt a kormányoldalon nagy téteket tennének rá, hogy október 12-én Tarlós István győz a főpolgármester-választáson a balliberális oldal közös jelöltjével, Falus Ferenccel szemben. A Fidesznél azért komolyan veszik Falust, állítólag már vannak is róla dossziék az íróasztalfiókban.

A Fideszben nem csak azért biztosak Tarlós István győzelmében, mert a jelenlegi főpolgármester „akciórádiusza” szélesebb sugarú Budapesten a Fidesz, illetve a kormány népszerűségénél; Tarlós István, ha kellett, szembemenetelt egyes kormánytagokkal is, sőt a 3-as metró ügyében nem is kódolt ultimátumot küldött, amikor úgy nyilatkozott, hogy „nem kíván gúzsba kötve táncolni”. Az, hogy a kormány végül elkötelezte magát a 3-as metró felújítása mellett, Tarlós István sikere – mondták kormánykörökben lapunk munkatársának –, így az ellenzék számára ez téma már nem lesz hatásos kampányfegyver. (Más kérdés, hogy valójában mit jelent az "elkötelezettség".)

Tarlós István és Wintermantel Zsolt újpesti polgármester, mindketten újrázni akarnak
Tarlós István és Wintermantel Zsolt újpesti polgármester, mindketten újrázni akarnak
Reviczky Zsolt

A kormányoldalon ugyanakkor tudatában vannak annak, hogy Falus Ferenc volt ÁNTSZ-vezető „messze nehezebb” riválisa Tarlós Istvánnak, mint amilyen nevek a „balliberális casting” során felvetődtek. „Már-már Medgyessy-kaliber” – fogalmaztak lapunknak a 2002-es Orbán–Medgyessy-vitára célozva, amelyen a szocialista miniszterelnök-jelölt döntetlenre hozta a vita eredményét a regnáló kormányfővel, hozzátéve azért, hogy nem látják esélyesnek a városháza elfoglalására. Munkatársunknak viszont azt is mondták, hogy a Fidesz negatív kampányra is készül, és állítólag „a dossziék” már az íróasztalfiókban vannak a balliberális oldal által támogatott főpolgármester-jelöltről is.

 

A közgyűlés összetételéről, a lehetséges arányokról a lapunk által megkérdezett fideszesek azt mondták, a 33 fős közgyűlésre vonatkozó mandátumbecslést sok tényező nehezíti, hiszen új a szisztéma, de a májusi EP-választás fővárosi eredménytérképére emlékeztettek.

Azt elismerték, hogy a régi rendszer egyáltalán nem garantálta volna a kormánypárti többséget a Fővárosi Közgyűlésben. Most, hogy a pártlistás szavazás helyett a 23 megválasztott kerületi polgármester és a főpolgármester lesz tagja a közgyűlésnek, kilenc mandátumot kompenzációs listáról osztanak ki, úgy kalkulálnak, hogy az I., II., XI., és a XII. kerületben Nagy Gábor Tamás, Láng Zsolt, Hoffmann Tamás és Pokorni Zoltán győzelme biztos. „Minden más kérdőjeles”, fogalmazott egy pesszimista forrásunk.

Mások viszont a biztosan győztes kerületekhez sorolták a Belvárost is, holott ezúttal már nem Rogán Antal, hanem Szentgyörgyvölgyi Péter lesz a Fidesz–KDNP-s polgármesterjelölt az Együtt–PM-es Juhász Péterrel szemben. Emellett győzelemre esélyesnek mondták Kocsis Mátét, a Fidesz kommunikációs igazgatóját a Józsefvárosban, Mátyásföldet (XVI. kerület), Rákosmentét (XVII. kerület) és Budafok-Nagytétényt is.

Kétesélyes Tarlós István volt fellegvára, Óbuda, de Újpest is – ahol az EP-eredmények szerint a kormánypárt a kerületben 40 százalékot szerzett, a 15 százalékos DK, a 13,5 százalékos MSZP és a 12,6 százalékos Együtt–PM mellett. Azaz a Fidesz–KDNP-színekben induló Wintermantel Zsoltnak komoly riválisa lesz Trippon Norbert, az MSZP budapesti alelnöke.

Fideszesek szerint nehéz prognosztizálni, hogy a VI., a X., a XV. kerületben, illetve Soroksáron ki nyer. Szintén bizonytalan a győztes neve Hunvald György volt „felségterületén”, a VII. kerületben, ahol a DK-s Farkas Ferenc lesz a mostani fideszes erzsébetvárosi polgármester, Vattamány Zsolt riválisa. Papcsák Ferenc volt körzetében, Zuglóban Karácsony Gergely (Együtt–PM) győzhet, ahogyan a XVIII. kerületben, Simon Gábor volt körzetében akár sikeres is lehet a baloldali jelölt, hiszen tavasszal a parlamenti választáson a fideszes képviselőjelölt szinte csak „célfotóval” tudta legyőzni az MSZP-s Kunhalmi Ágnest.

Viszont Ferencvárosban Gegesy Ferenc korábbi SZDSZ-es polgármester valódi esélyes, a XIX. kerületben a szintén ellenzéki Gajda Péternek, Pesterzsébeten az MSZP-s Szabados Ákosnak, Csepelen pedig a DK csepeli elnökének, Horváth Gyulának jósolnak sikert. (A parlamenti választáson az országos népszerűségre szert tevő rezsibiztos, Németh Szilárd nem tudta megszerezni Csepelen a mandátumot.)

A fideszes számítások a XIII. kerületet is a „vesztesek” között tartják számon, annak ellenére is, hogy a balliberális oldalon aláírt megállapodásnak nem része az angyalföldi jelöltek koordinált indítása az MSZP, a DK és az Együtt–PM között, Tóth József MSZP-s polgármester ellenében azonban nem indítanak senkit.

Az EP-választások adatait figyelembe véve elemzők szerint a Fidesz–KDNP 15 mandátumot szerezhetne a 33-ból, míg a baloldali pártoknak 13, a Jobbiknak 3, az LMP-nek pedig 2 mandátuma lenne.

A lapunk által megkérdezettek szerint az általános politikai hangulat még változhat október 12-ig. Volt, aki azt mondta, az elkötelezett fővárosi jobboldali fideszes közönség soraiban is bizonytalanságot, sőt zavart keltett, hogy a szerintük „nem magyar identitású” Kertész Imrének Szent István-rendet adományoztak augusztus 20-a alkalmából. Ez a radikálisabb, budai „közönség” nem szavaz a másik, a balliberális oldalra, de elképzelhető, hogy inkább a Jobbik jelöltjeire voksol a választáson – mondták lapunknak.

Fideszes belharc Szeged-Tápén

Függetlenként indul a helyhatósági választáson Juhász Gyula, aki két cikluson át volt Szeged-Tápé fideszes önkormányzati képviselője. Juhászt a Fidesz és a KDNP szegedi alapszervezetei a nyáron is jelölték az általa kétszer már elnyert tápéi egyéni körzetben, ám amikor a Fidesz-elnökség Gyimesi László helyett Kothencz Jánost indította polgármesterjelöltként, átírták az egyéni képviselőjelöltek listáját is.

Csütörtökön Juhász a szegedi Fidesz-székházban akarta elmondani az újságíróknak, hogy az újságból tudta meg, hogy nem ő a jelölt, de nem engedték be. A szegedi KDNP-szervezet közleményében azt állítja az ügyről, hogy Juhász volt az, aki nem fogadta el Kothencz jelölését. Juhász függetlenként való indulása nagymértékben ronthatja a helyére jelölt fideszes Kohári Nándor esélyeit. (T. I.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.