galéria megtekintése

Bírni fogja – mondják Falusról

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 06. számában
jelent meg.


Danó Anna
Népszabadság

A hülyeségig becsületes, talán ez a leggyengébb pontja – vélik Falus Ferenc ismerősei.

Falus Ferenc akár jó választás is lehet főpolgármester-jelöltként a baloldali pártok számára. Van jó szakmája, vállalható életútja. Politikai múltján nehezen találni fogást: vállaltan baloldali, liberális. Párttisztséget soha nem viselt.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Orvos. Az volt az apja is. Egy barátja szerint megszállott embermentő, aki mindig másokon akar segíteni. Ez magyarázza, hogy bár pszichológiát tanult, gyorsan rájött, hogy ha tényleg érteni akarja az embereket, akkor ismernie kell a testük működését is.

 

Budai úri fiú volt. Moszkvában kezdte el az orvosit, amit két év múlva Magyarországon folytatott. „Valami családi ügy miatt jött haza” – idézi vissza egy kinti egyetemi társa az akkor történteket. Utóbb kiderült, egy lány miatt váltott iskolát, országot. Ha ez a kapcsolat nem is fordult komolyabbra, itthon maradt, és a Semmelweis Egyetemen avatták doktorrá. Mentőorvosnak állt, belgyógyásznak készült, végül – mivel nem jutott számára belgyógyász állás – tüdőgyógyász lett.

A János kórházban gyakornokoskodott, onnan a Korányiba került, az intenzív osztályra. Tizenkilenc év múlva tért vissza a János kórházba. A SOTE Pulmonológiai Klinikájának osztályvezető adjunktusa lett, majd egy magánvállalkozáshoz szerződött, s ezt követően egy otthon ápolási szolgálatot vezetett. 2001 decemberétől igazgatta a Nyírő Gyula Kórházat. Elnökölte a miniszter tanácsadó testületét, a Nemzeti Egészségügyi Tanácsot. A Közgázon menedzselést, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen jogot tanult. Három idegen nyelven – oroszul, angolul, németül – beszél.

„Iszonyú sokat olvas, nemcsak a magyar, de a külföldi minőségi lapokat is átrágja. Mindig mindennek utánanéz” – mesélik az őt közelről ismerők, akik szerint kifejezetten jó szervező. Évtizedek óta minden szombat reggelen együtt kávézik szinte ugyanazokkal a barátokkal, orvosokkal, újságírókkal, közéleti emberekkel. „Feri főzi a kávét, a többiek a sütit és a kibeszélendő témákat hozzák magukkal.”

Szakmai, emberi teljesítményét jobbára az ellenfelei is dicsérik: megbízható, tisztességes emberként tartják számon. Sőt, egyik barátja szerint „a hülyeségig becsületes”. Talán ez a leggyengébb pontja – véli róla –, kényes a tisztességére.

– Összeroppanthat, ha ezt kikezdik – magyarázza. Egy másik informátorunk szerint nincs ezzel baj, hiszen Falus annak idején Mérei Ferenc pszichológus, gyermeklélektanász tanítványa volt. Komoly pszichoterápiás tudása van. „Sokat kibír, senki ne számítson arra, hogy puhány lesz. Szakmailag független, nyakas ember. Utasítani nemigen lehetett akkor sem, amikor tiszti főorvosként regnált. Emiatt Székely Tamás miniszter szívesen meg is vált volna tőle. De ő maradt, a kormány ment”.

Országos tiszti főorvosi posztjáról Réthelyi Miklós kinevezése után, a második Orbán-kormány idején maga mondott le. „Akadozott a működés, hirtelen sok lett a sürgős akta az asztalomon. A kormányváltás után megfagyott a levegő a hivatal körül” – indokolta akkori döntését.

Gyakran ingyen is dolgozik: a kilencvenes évek elején a Soros Alapítvány egészségügyi megaprogramjának kuratóriumi tagja volt. E szerepben maga találta ki s szervezte a hajléktalanok egészségügyi ellátását segítő programokat.

Korán kelő, későn fekvő. Havonta egyszer egészségpolitikai klubot működtet. Óraadóként az ELTE-n tanít népegészségügyet szociális munkásoknak. Bár állandó lakása a fővárosban van, ha csak lehet, a szabad idejét őrségi parasztházában tölti. Két kutyája – egy az athéni utcáról mentett és onnan hazahozott keverék, valamint egy szálkás szőrű tacskó –, macskája és lovai vannak. Az utóbbiak feleségének a munkát is jelentik – lovaglást oktat.

A Falust ismerők szemérmes, diszkrét, feleslegesen nem fecsegő emberként jellemzik. A hozzá legközelebb álló barátai is csak a sajtóból tudták meg, hogy indul a főpolgármesterségért. Első hallásra egyikük sem hitte el, hogy tényleg vállalta. Ahogy egyikük fogalmazott, míg a legtöbb ember végiggondolná, hogy mennyit veszíthet ellenzéki jelöltként ebben kampányban, Falusnak ez eszébe sem jut, csak az: ha már ekkora tisztesség érte – akár nyer, akár veszít –, végig kell csinálnia.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.