galéria megtekintése

Béremelés után nincs bocsánat

Lázár János a februári tüntetésük előtt azzal bőszítette fel a tanárokat, hogy arra kérte őket, ne balhézzanak. A csütörtöki Kormányinfón ugyanezt a kérést vezette elő, de szofisztikáltabban.

A Miniszterelnökség vezetője szerint a Köznevelési Kerekasztal létrehozásával a kormány kialakította a tárgyalás feltételeit: akinek szakmai javaslata van, azt várják a tárgyalóasztalhoz. Ezzel párhuzamosan kormányellenes színezetű politikai tüntetések zajlanak, ami más lapra tartozik – tette hozzá Lázár, megjegyezve, nem látja, hogy mitől lenne jobb az oktatási rendszer attól, ha valaki Orbán Viktort szidja.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A miniszter a tüntetések vezéralakjának, Pukli Istvánnak is üzent: „Igazgatóként komolyan veszem, politikusként még nincs miért komolyan vegyem.” A kormányfőhöz hasonlóan ő is értetlenkedett egy sort Pukli ultimátumán, mondván, a bocsánatkérésre való felszólítás sem tekinthető szakmai javaslatnak.

 

Lázár elismerte, van mit javítani az oktatási rendszeren. Kiemelte a tanárok túlzott munkaterhét, az óriási bürokráciát és a diákok nemzetközi mérések szerint romló teljesítményét. Majd elsorolta, hogy már eddig is mennyit tett a kormány a 380 milliárd forintnyi uniós fejlesztéstől a tanárok 2013 óta tartó, összesen 266 milliárdos béremeléséig. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, megnézné, melyik cégnél kérne bocsánatot a tulajdonos egy ekkora béremelés után.

A miniszter kitért arra, hogy az Emmi szerdán többórás egyeztetést folytatott a sztrájkbizottsággal, amelyet a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) hívott életre. Azt vetítette előre, hogy a tanárok 25 pontjából 20-ról lehet megállapodás.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Lázár derűlátása felkeltette az érdeklődésünket, de az optimizmust egyelőre nem igazolta a PSZ válasza. A sztrájkbizottság és a kormány képviselői között egyelőre semmilyen konkrét megegyezés vagy megállapodás nem történt a szakszervezetek által követelt 25 pontban – reagált a miniszteri bejelentésre a szakszervezet. Galló Istvánné, a PSZ elnöke csütörtökön annyit nyilatkozott, hogy van elmozdulás, de még nem került pont a tárgyalássorozat végére. Csütörtökön is estébe nyúlóan folyt az egyeztetés a kormány és a sztrájkbizottság között.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.