galéria megtekintése

Lesz-e magyar Sziriza?

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 13. számában
jelent meg.

Bita Dániel–Pető Péter
Népszabadság

A Sziriza győzött a görög választáson, a Podemos a legnépszerűbb párt Spanyolországban. Egyesek már-már kommunistaként, mások a baloldal megújítóiként, a remény megtestesítőiként tekintenek rájuk. Utánajártunk, milyen a magyar ellenzék viszonya hozzájuk. És annak: lehet-e magyar Sziriza?

Az olasz partizándalt, a Bella ciaót énekelték január 25-én este Athénban a görög újbaloldali párt, a Sziriza főhadiszállásán. Az erről készült videót Schiffer András is megosztotta. Az LMP társelnöke a pénztőke nagykoalíciójának bukásaként értékelte a Sziriza győzelmét, és nyugtázta, hogy az MSZP testvérpártja épphogy bejutott a parlamentbe. Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt állította: senkit ne tévesszen meg, hogy a Szirizát szélsőbaloldalinak írják le, mert programjaink 95 százalékban megegyeznek. A Heti Válasz címlapján Orbán Viktort a Sziriza-vezér Alekszisz Ciprasz és a Podemost vezető Pablo Iglesias társaságában Európa fenegyerekeként ábrázolta, bár ideológiai rokonságról aligha beszélhetünk. A baloldal viszont alig reagált a görög politika újrarendeződésére. Miért?

A választás éjszakáján ismert munkásmozgalmi dalok is fölcsendültek Athénban
A választás éjszakáján ismert munkásmozgalmi dalok is fölcsendültek Athénban
Alkis Konstantinidis / Reuters

– Az MSZP az Európai Szocialisták Pártjától (PES) balra álló erőkkel, a Szirizával, a német Die Linkével és a spanyol Podemosszal nem tart fenn intézményes kapcsolatot – mondta lapunknak Szabó Vilmos, ezzel magyarázva, hogy csak az európai szocialisták közleményét tették közzé a Sziriza sikere után. Ám az MSZP nemzetközi titkára hozzátette: – Világos, hogy a választók nem díjazzák a válságra megszorításokkal reagáló politikát, és ezzel az európai szociáldemokratáknak már a nyári budapesti kongresszusukon szembe kell nézniük. Igaz ez az MSZP-re is, amely kormányon megszorításokra épülő politikát folytatott, és ennek megvannak a következményei – ismerte el, s hozzátette: – Magyarországon nem a radikális baloldal, hanem Franciaországhoz hasonlóan a szélsőjobb erősödött meg.

 

Szabó szerint konkrét ügyekben lehet együttműködés a PES és az újbaloldali pártok között, de meg kell várni, hogy a Szirizával kapcsolatos várakozásokból mi igazolódik. – Óvatosságra int – jegyezte meg –, hogy a párt a jobboldalról választott koalíciós partnert.

Másképp látja Schiffer András.

– A konzervatív és a szociáldemokrata pártok között szinte megszűntek a különbségek Európában. A zöld- és az újbaloldali pártokat viszont összeköti, hogy véget akarnak vetni a megszorításoknak. A Sziriza győzelme erre ad reményt, még akkor is, ha a görögországihoz hasonló intézkedések itthon nem voltak –nyilatkozta az LMP társelnöke. Szerinte idehaza még a XX. századi történelemhez való viszony határozza meg, ki jobb- és baloldali. Az LMP igyekszik kívül maradni ezen, ebben az értelemben továbbra is centrumpártnak tekinthető. Biztatónak tartják azonban, hogy Görögországban bebizonyosodott: nemcsak technokrata pártok közül lehet választani.

Görög tűz

Pontok a Sziriza programjából.

• Ingyenes áram a szegénységi küszöb alatt élőknek

• Élelmiszer-támogatás a jövedelem nélküli családoknak

• Ingyenes tömegközlekedés a tartósan munkanélkülieknek

• A privatizáció leállítása

• Tizenharmadik havi nyugdíj több mint egymillió nyugdíjasnak

Erőss Gábor, a PM elnökségi tagja is úgy látja: a Sziriza sikere azt jelzi, nem csak a neoliberális „baloldal”, a neokonzervatív jobboldal és a szélsőjobboldal versenyez. „Csodálkoztunk, hogy a Sziriza a Független Görögökkel lépett koalícióra, ám úgy fest, ez nem befolyásolja programja végrehajtását. Hiszen nem a bevándorlók ellen hangol, hanem lebontja a szögesdrótot a török határon.” Arra, hogy a PM korábban a Bajnai Gordon vezette Együttel lépett szövetségre, így felelt: „Nem a neoliberális, hanem a progresszív Bajnaival működtünk együtt, ennek bizonyítéka a baloldali választási programunk. Másrészt jelenlegi önálló politizálásunk abból a felismerésből fakad, hogy a régi baloldal nem tudja megszólítani azokat a fiatalokat és leszakadókat, akiket az olyan újbaloldali szervezetek, mint a Sziriza vagy a Podemos, igen.”

Jobbik-változat

Lehet – válaszolta Lakner Zoltán, amikor azt kérdeztük, lehet-e magyar Sziriza. De az elemző megjegyezte: „Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a Sziriza többévi szervezetépítés után nyert választást. Ironikus, hogy az LMP és a PM ünnepel, hiszen a Sziriza megcsinálta, ami az LMP-nek 2010 után nem sikerült. A Jobbik és az LMP is antiestablishment, elitellenes pártként lépett porondra, ám úgy tűnik, az áttörésre a szélsőjobboldalnak van esélye.” Mint mondta, a görög modellt nem lehet egy az egyben átvenni, ám kérdés, kinek lesz elég politikai tehetsége, hogy tanuljon a Sziriza sikeréből. „A Jobbik biztosan megpróbálja”.

Elképzelhető egy új radikális baloldali párt megjelenése Tóth Csaba, a Republikon Intézet igazgatója szerint is. A politológus azt mondja: a civil tüntetők legszervezettebb csoportja a rendszert bíráló újbaloldaliaké, akik a szociális jogokért is felszólalnak. Közéletben jártas vezetőik azonban nincsenek, pedig a Podemost ismert emberek hozták létre, a Sziriza pedig létező pártokra épített. Tóth Csaba ezért sem számít arra, hogy egy ilyen párt megerősödne. Szerinte nem az LMP lesz a magyar Sziriza, mert az a kép él a választókban róla, hogy se nem jobb-, se nem baloldali, elsősorban protest szavazatokra számíthat. Úgy véli, az újbaloldal nem az MSZP-re jelentene veszélyt elsősorban. A szocialistáktól ugyanis már elpártoltak a megszorításokkal elégedetlen szavazók, és főleg a városi nyugdíjasok maradtak mellettük, akik nem vágynak radikális programra. Földcsuszamlásszerű változás a pártrendszerben azért sem várható, mert a rendszerkritikus szavazók jó része megtalálta a pártját: a Jobbikot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.