galéria megtekintése

Bárkit le lehet hallgatni, de Magyarország nem adott ki egy többszörös gyilkost

4 komment


Fekete Gy. Attila

„Nem lehetünk a leggyengébb láncszem” – indokolta Pintér Sándor kedden a Nemzetbiztonsági Bizottságban tartott meghallgatásán a titkosszolgálatok közel 200 fős létszámnövelését és tízmilliárdot meghaladó többlettámogatását.

A meghallgatáson az ellenzéki képviselők szembesítették Pintér Sándor belügyminisztert Lázár János napokban tett kijelentésével, miszerint titkosszolgálati jelentések igazolják, hogy a Soros György által nyújtott támogatásának hála egyes civil szervezeteknek valós erejüknél nagyobb befolyásra tesznek szert a magyar társadalomban. Pintér nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatásán az ezzel kapcsolatos kérdésre válaszolva előbb azt mondta, Magyarországon demokrácia van, Magyarország jogállam,

nincsenek kivételek, törvényesen bárki lehallgatható. Később viszont azt állította, hogy a titkosszolgálatok nem figyelnek meg civil szervezeteket, alapítványokat.

Előzőleg a miniszter expozéjában részletesen szólt a nem csökkenő migrációs nyomásról. Emlékeztetett, hogy 2013-ig Magyarország ügyük elbírálásáig őrizetben tartotta a menedékkérőket, ám az Európai Unió nyomázásra meg kellett szüntetni ezt a gyakorlatot. Ez után 2014-ben már 44 ezer, 2014-ben 412 ezer migráns áramlott az országba, akik közül 177 ezret regisztráltak.

 

– Láttuk, hogy ezt a nyomást sokáig nem fogjuk elviselni, ezért döntöttünk a déli zöldhatárok lezárásáról – mondta Pintér. – A határzár meghozta a várt eredményt, az idén 13-14 ezer migráns érkezett az országba. Később elmondta, hogy a migráció feltartóztatására és a migránsok ellátására összességében mintegy 75 milliárd forintot költöttek. Egy újabb képviselői kérdésre pedig elmondta, nem tartja a migránsokat egytől egyig terroristáknak.

– Gondot az okoz velük kapcsolatban, hogy a többségükről nem lehet tudni, hogy kik, és honnan jöttek.

Volt, akit át akartunk adni országa nagykövetségének, de nem tehettük meg, mert kiderült, hogy többszörös gyilkosként a hazájában halálbüntetés vár rá.

Pintér elmondta, hogy egy terrorista (valószínűleg az egyik brüsszeli merénylőre gondolt – a szerk.) nemrég lefoglalt számítógépéből kiderült, hogyan kívánnak tömegrendezvények ellen támadásokat végrehajtani. Az öngyilkos merénylőktől a drónokig széles a paletta. Magyarország – bár egyes terrorszervezetek lehetséges célpontként már megnevezték – továbbra sem elsődleges célpont.

– Nem lehetünk a leggyengébb láncszem – mondta később Pintér, mintegy indoklásul, miért kell 110 fővel növelni a titkosszolgálatok figyelőinek és technikai személyzetének a létszámát, s további 70-nek a műveleti területen alkalmazottakét. Létszám- és technikai fejlesztésre több mint tízmilliárdos plusztámogatást kapnak a szolgálatok az amúgy Pintér szerint rendben lévőnek mondható költségvetésükhöz.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

– Én nem rivalizálok senkivel – szögezte le Pintér arra a kérdésre reagálva, hogy vajon tényleg Fideszen belüli rivalizálás miatt került le a napirendről a belügyi terrorcsomag. – Én letettem a kormány asztalára az Önökkel közösen kidolgozott és egyhangú támogatásukat bíró javaslatot. A kormány azt elfogadta. Most inkább én kérdezhetném Önöket, képviselőket, hogy mi a halasztás oka – jegyezte meg később, majd leszögezte, hogy bárki, bármilyen „technikai jellegű” módosításokat javasoljon is, ő ugyanúgy kíván eljárni, mint eddig, azaz csak az ellenzék támogatását is bíró javaslatokat támogat.

Az offshore veszélyeit firtató kérdésre a belügyminiszter rámutatott, bármilyen szép elgondolás is, hogy offshore cégekkel nem kötünk üzletet, a gyakorlatban végrehajthatatlan.

Nem tilthatjuk meg egy offshore hátterű cégnek, hogy filmforgatáshoz területet béreljen, vasúti jegyet vásároljon és a többi.

– Ami tiltható – szögezte le –, hogy olyan üzleteket kössünk offshore cégekkel, amelyekből azok jelentős haszonra tehetnek szert. Persze mindehhez egyebek mellett Pintér szerint különbséget kell tudni tenni azon offshore cégek között, amelyek tulajdonosi háttere átlátható, illetve amelyeké nem.

A belügyminiszter elmondta, hogy a kormány 2017-ben dönt a különböző fegyveres szervezetek fegyvereinek cseréjéről. A PA-63-as pisztoly már elavult fegyver, még akkor is cserére érett, ha szerencsére nálunk a rendőröknek nem gyakran kell használniuk. A pisztolycserét ugyanakkor hazai gyártásból akarják megvalósítani, hogy akkor se legyenek ellátási gondok, ha éppen összekülönbözünk a nekünk a fegyvert és lőszert szállító országgal. Az még nem dőlt el, hogy saját fejlesztésű fegyverre cserélik a PA-kat, vagy licencet vásárolnak, esetleg egy külföldi gyártó magyar leányvállalatától rendelnek majd.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.