galéria megtekintése

Bányatóba ugrott fejest a Sziget Fesztivál tulaja

10 komment


Szalai Anna

Budapesthez közeli bányatónál nyitott strandot a fesztiválszervező  Gerendai Károly, akit a bánya tulajdonosa keresett meg a hasznosítás ötletével.

A homokos parton az olasz tengerpartok látványa köszön vissza: nyugágysor, bárok, fiatal vízimentők, strandröplabdapálya. Csak az ember sokkal kevesebb, alig egy tucat. A napernyők is összecsukva. A háttérben a ponyvákat most feszítik ki, az öltöző, a vécé, a büfé, az iroda és a bár fémkonténerei köré most ácsolják a lécborítást.

Mindez néhány kilométerre Budapest északi, budai határától a Lupa-tavaknál nyílt strandon. Ott, ahol néhány hete még tilos volt a mártózás, és az illegális fürdőzőkkel akár 150 ezer forintos bírságot is fizettethettek, ha rajtakapták őket.

 
Tengerparti a látvány, de a vendégek még hiányoznak
Tengerparti a látvány, de a vendégek még hiányoznak
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság júniusban éppen a szomszédos Omszki-tónál figyelmeztetett mindenkit a bányatavakban való fürdőzés veszélyeire: gyorsan mélyülnek és hirtelen hűlnek le. Pest megye csaknem negyven bányatavából kilencben engedélyezett a fürdés. A Lupa akkor még nem tartozott közéjük.

Július közepén már igen. Ekkor nyitotta meg strandját Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál egyik alapítója, a cég ügyvezetője, étteremtulajdonos. A területet elkerítették, fémkonténereket állítottak fel öltözőnek, irodának, jegypénztárnak, bárnak, homokot szórtak szét, feltöltötték a Szentendrei úthoz legközelebb eső tó könnyen elérhető partszakaszának egy részét, pancsológödröt martak ki a homokban a kicsiknek, nyugágyakat és napernyőket állítottak fel. Az utóbbiak használatáért 800 forintot kérnek a kétezer forintos belépőn felül. Külön kell fizetni a parkolásért (800 forint autónként, motorral 500). Egy korsó sör 650 forint, fél liter üdítő 590, egy gombóc fagyi 300 forint. Aligha özönlik többé a békásmegyeri lakótelep népe.

– Régen ingyen fürödtem itt, most kipróbálom, milyen, ha fizetek érte. De biztos nem leszek mindennapos vendég. Ahhoz kicsit borsos az ára – nevet Nardai Kriszta, aki Szentendréről látogatott ki az új Lupa-strandra. Ennyiért szerinte egy jobban kiépített városi fürdőbe is elmehet. Ráadásul csak autóval érhető el kényelmesen a strand, a HÉV 20 perc gyalog. Ha már autóba ül, érdemesebb lemenni a Velencei-tóra, aminek van ingyenes része is. A víz itt tisztább, viszont sokkal hidegebb. Ráadásul a part menti feltöltés szerinte nem tart sokáig, a víz hamarosan éppen olyan gyorsan mélyül majd, mint az illegális bányató korában.

A tengerparti feeling miatt hozta ki kislányait Koren Judit. Az ötéves Zsuzsi és a tízéves Emese nagy lendülettel veti magát a vízbe, mit se törődve a hőfokkal. Anyjuk szerint ahhoz azért nem elég bátrak, hogy a parttól alig pár méterre lévő 120 centiméter feliratú tábla mögé merészkedjenek. Több helyet kipróbáltak már a Duna kijelölt partjai közül, de túl nagynak találták a sodrást és gyorsan mélyülőnek a vizet. A Lupán őrködő vízimentők megnyugtatóak – mondja.

A strandnak helyet adó százhektáros terület a környező termelőszövetkezetek utódaként létrejött Óbuda Zrt. tulajdona. A cég egy évtizedig folytatott itt bányászati tevékenységet. A bányabezáráshoz szükséges rekultivációt több éve kezdték, és jelentős összeget fordítottak rá. Az illetékes kormányhivatal bányászati osztálya a Népszabadság kérdésére megerősítette, hogy a tulajdonos idén júniusban bejelentette a Budakalász IV. – kavics elnevezésű telken működő bánya bezárását, az általa végzett tájrendezést műszaki és biztonsági szempontból a bányafelügyelet elfogadta, a területet újrahasznosításra alkalmasnak találta.

A bánya bezárása után az Óbuda Zrt. a korábbi illegális használat helyett szervezett pihenési, sportolási tevékenységet szeretett volna a területen. „Gerendai Károly hozzáértését, szervezőképességét nagyra tartották”, ezért fordultak hozzá.

– Két-három éve keresett meg a terület tulajdonosa a hasznosítás ötletével. Elsőre megtetszett a terület, és nagy lehetőséget láttam benne – idézi fel a Lupa strand létrejöttének előzményeit Gerendai, aki kérdésünkre azt is elmondta, hogy az engedélyeztetés hosszadalmas művelet volt, így tolódott a nyitás a szezon közepére. De úgy találták, hogy a nyár felére is érdemes kinyitni, hiszen ez a cirka két hónapos próbaüzem kiváló a látogatók igényeinek feltérképezésére, a fejlesztési tervek alakítására. A strand jelenleg 3600 vendéget fogadhat egyidejűleg, de átlagosan ezer látogatóval már van esély a befektetés megtérülésére. Mint megtudtuk, ottjártunkkor 170-en keresték fel a strandot, igaz, éppenhogy visszatért a jó idő és hétköznap volt. Gerendai nem aggódik.

Egyből a mély vízbe
Egyből a mély vízbe
Reviczky Zsolt / Népszabadság

– Kell némi idő a felfutáshoz – mondja. Nincs meghatározott célközönség, az árakat is igyekeztek úgy belőni, hogy a fővárosi strandok alatt maradjanak. A program- és szolgáltatáskínálaton az idei próbaidőszak után csiszolgatnak majd. A tulajdonossal többlépcsős szerződést kötöttek, amelynek első másfél éves próbaüzemét kétszer tízéves bérleti időszak követheti, illetve lehetőséget kaptak a terület megvásárlására is. A folytatást a forgalom és a vendégkör kívánságai alapján szabják meg.

Gerendai alapvetően nem szeretné összekötni a strandot a Sziget Fesztivállal, de nem zárja ki, hogy a fesztiválozók később kedvezményt kapjanak a belépő árából. A strand alapvetően a bányatavak szabadságát, tiszta vizét, természeti környezetét kívánja megadni az idelátogatóknak – csak éppen ellenőrzött körülmények között, legális-kulturált módon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.