galéria megtekintése

Elveszik a balatoni pénzeket, aztán majd szétosztanak belőle valakiknek valamit

8 komment


Hajba Ferenc

Bár a balatoni települések bíznak abban, hogy a kormány csak átmenetileg vonta vissza a 300 milliárd forintos fejlesztési keretüket, a döntés aggodalmat és bizonytalanságot kelt.

A balatoni régió tudatos visszafejlesztése elképzelhetetlen, hiszen ez a kormánynak sem állhat érdekében – így kommentálta lapunknak Marton Béla, a négy és fél ezer lakosú Balatonfűzfő polgármestere azt: a kormány nemrégiben úgy döntött, visszavonja azt a határozatát, amelyben 300 milliárdot rendelt a Balaton térségének fejlesztésére, hogy később a Magyar Turisztikai Ügynökség ossza újra a pénzt. Vagyis Marton Béla – bízva a kormány ígéretében – azt reméli, az összeget nem veszi el az állam, csak az elosztás módját változtatja meg.

"Már az is lassíthatja a térség fejlődését, ha csak átmenetileg zárolják a pályázati pénzeket
Mediaworks

– Én sem gondolom, hogy 300 milliárddal megrövidítenék a fejlesztési összegeket. De a bizonytalanság lassítja a fejlesztések előkészületeit – fogalmazott Tihany polgármestere, Tósoki Imre, aki rámutatott, nincs információjuk arról, mi lesz a már leadott és előkészített pályázatok sorsa.

 

A Magyar Turisztikai Ügynökség sietett nyomatékosítani: nem ­vonja el a kormány a 300 milliárd forintot, hanem a támogatást koncentráltan turizmusfejlesztésre, a turisztikai kormánybiztosság koordinálása mellett kívánja elkölteni. Ez azonban nehezen értelmezhető magyarázkodás a Veszprém megyei önkormányzat szocialista képviselője, Pál Béla szerint. Mint mondta, a visszavonó rendelkezés nem erről szól, másfelől pedig a 300 milliárdnak nem egészen a tíz százaléka köthető közvetlenül a turizmus fejlesztéséhez. Akkor viszont hogyan akarják a többi pénzt „koncentráltan" a turizmusra költeni? – tette fel a kérdést. – Itt egyszerűen a térségi szereplők kiiktatásáról van szó. Beviszik a pénzt a centrális erőtérbe, aztán onnan ők osztanak majd belőle valakiknek valamit – fogalmazott Pál Béla.

Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke, Szigliget polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a 300 milliárd egy részére a pályázatokat már ki is írták, a kiemelt projektek tervei is készülőben vannak vagy már el is készültek. Ennek tudatában elképzelhetetlen, hogy ezt a forrást kivonják. Arra a kérdésünkre, hogy miként jelennek meg közvetlenül és hatékonyan a térség érdekei a Magyar Turisztikai Ügynökség közbeiktatásával, Balassa Balázs úgy válaszolt: a balatoni kormányprogram fejlesztési koncepciója a térség szereplőinek igényei alapján készült, abban tehát ezek az érdekek megjelennek.

– Hideg zuhanyként érte a településeket a kormány balatoni pénzeket visszavonó bejelentése – mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Ő is azt hangsúlyozta: sok fejlesztést előkészítettek már az önkormányzatok, megtörténtek az egyeztetések. Igaz, a szerződéseket még nem írták alá, ám a folyamatokat ebben a stádiumban már nem lehet következmények nélkül leállítani.

A lapunk által megkeresett polgármesterek közül többen nem akartak megszólalni az ügyben, arra hivatkozva, hogy nincsenek hiteles információik a majdani változásokról. Volt azonban, aki kerek perec kimondta, inkább óvatosságból hallgatnak: „Ha 300 milliárdot egyik napról a másikra érdemi indok nélkül vissza lehet vonni, akkor miből áll a kormánynak ellehetetleníteni egy balatoni falut, amelynek a polgármestere nyíltan szembeszáll vele?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.