galéria megtekintése

Most aztán nem jó alkoholista körözöttnek lenni a befenyített faluban

13 komment


Kácsor Zsolt

A Hajdú-Bihar megyei Konyáron tavaly november óta – túligénylés esetén – nem kaphatnak szociális tüzelőt a „részegeskedők”, a pénzüket „dohányra és alkoholra” költők, a „tiszteletlenek”, a „neveletlenek”. Utánanéztünk az eredménynek, s megállapítottuk: a helyiek nem tanulnak a szép szóból.

Őszintén le kell írnunk, hogy Konyáron egyeseket nyilvánosan cigarettázni láttunk, másokat azon kaptunk rajta, hogy italos állapotban vidáman kurjongatnak, sőt olyanok is akadtak, akiknek a száját csúnya szó hagyta el. Meg voltunk lepve, hiszen ezért itt büntetés járhat: mint megírtuk, Vig Szilárd polgármester a tél kezdetén arról tájékoztatta a helybélieket, hogy túligénylés esetén nem kaphatnak szociális tüzelőt a „hangosan részegeskedők”, a pénzüket „dohányra és alkoholra” költők, a „tiszteletlenek”, a „neveletlenek”, a szabálysértést és bűncselekményt elkövetők, sőt még azok családtagjai sem.

Halomban áll a szociális tüzelő a községháza udvarán. Aki megérdemli, kaphat majd belőle
Halomban áll a szociális tüzelő a községháza udvarán. Aki megérdemli, kaphat majd belőle
Teknős Miklós / Népszabadság

Ebből következően e kicsiny, kétezer lelkes hajdúsági faluban manapság a dohányzás és az alkoholfogyasztás civil bátorságra vall, a trágár beszéd pedig már-már a polgári engedetlenség kategóriájába tartozik. Még szerencse, hogy a közmunkások között – akik éppen belvízelvezető árkot ásnak a Sóstói utcán – senkit sem látunk szeszes italt fogyasztani és cigarettázni, különben megüthetnék a bokájukat. Azt is csak félve merjük leírni, hogy egyikük útszéli hangot merészel megütni egy bizonyos úrral kapcsolatban.

 

– Ki látott már ekkora szemétséget, bazmeg? – kérdezi, de biztosan csak félrehalljuk. – Hát nem az lenne a fontos, hogy télen az ember ne dögöljön meg? Az a fontos, hogy eljátsszák a nevelő bácsit, bazmeg?

Hasonló a véleménye Varga Ferenc szigetelőmunkásnak, igaz, a 46 éves férfi mindezt sokkal higgadtabban adja elő.

Varga Ferenc rendesen viselkedik
Varga Ferenc rendesen viselkedik
Teknős Miklós / Népszabadság

– Jelen voltam azon a gyűlésen, ahol a polgármester ezt az egészet bejelentette, s ott az hangzott el: annak nem jár tüzelő, aki iszik, dohányzik és szemetel. De igazság szerint ennek nem így kéne lennie. Hiszen ismerek olyan családokat, ahol a gyerekek télen jóformán megfagynak – mondja a bajuszos, jól öltözött férfi, akinek tíz gyereke van, a legidősebb huszonhat éves, a legkisebb pedig kettő. A nagyobbak már kiröpültek, az elvált férfi pedig jelenleg három gyermeket nevel a saját háztartásában, s azt fejtegeti, hogy igényelt ugyan tüzelőt, de nem kapott, amit később úgy pontosít: nem írásban, hanem szóban kért szenet, de hiába. Nem felelt meg az adminisztrációs feltételeknek. Legutóbb öt mázsa tűzifát vett, megmutatja a kamrát, hogy lássuk: két hete vette, s alig van belőle.

Varga Ferenc az épületek külső szigetelésével foglalkozik, s azért találjuk otthon, mert ebben az ágazatban télen javarészt leáll a munka. De ha kitavaszodik, indul a szezon – igaz, nem Magyarországon, hanem Romániában, Vargát ugyanis Nagyváradon várja a munka.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokan helyeslik Vig döntését. Köztük Szőke István rokkantnyugdíjas, aki „teljes mértékben” egyetért a polgármester rendelkezésével, mert – mint fogalmaz – „itt élek, látom, hogy mi megy”. S hogy mi megy? Szerinte elsősorban a „kisebbségiekkel” van probléma, akik randalíroznak, s pár nap alatt elverik a segélyt. Amúgy a rokkantsága miatt ő maga is jogosult lenne szociális tüzelőre, csakhogy fával fűt. Most viszont csak szenet osztottak.

Vig Szilárd polgármester már érzékeli a szigor hatását
Vig Szilárd polgármester már érzékeli a szigor hatását
Teknős Miklós / Népszabadság

Betérünk a polgármesterhez is, akitől megtudjuk: eddig nem került sor arra, hogy a rendelkezésnek érvényt szerezzen, azaz senki sem akadt, akinek azért utasította volna el a szociális szénigényét, mert közösségzüllesztő tevékenységet folytatott. Vig szerint 195 család kért tüzelőt, s ebből 180 igénylő meg is kapta, a többiek csak azért nem, mert nem feleltek meg a törvényi előírásoknak. Arra a kérdésünkre, hogy ezek szerint célba jutott-e az üzenete, a falu vezetője azt válaszolja: azt tapasztalja, hogy van hatása a rendelkezésnek.

Ám itt a lehetőség, hogy a konyáriak más eszközökkel is építsék a közösséget: a községháza előtti hirdetőtáblán megpillantjuk a képviselő-testület felhívását, amely szerint az önkormányzat nyomravezetői díjat tűz ki fa- és terménytolvajokra, betörőkre, rablókra, uzsorásokra és körözés alatt álló személyekre. A fa- és terménylopás nyomravezetőjét nem túl sok pénzzel – mindössze ötezer forinttal – jutalmazzák, a körözött személy felderítéséért azonban 30 ezer jár. A múlt hónapban már volt is eredmény, meglett a tettese egy önkormányzati szerszámlopásnak. Most aztán nem jó láncdohányos, alkoholista körözöttnek lenni Konyáron.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.