galéria megtekintése

Nem jár szén a züllesztőknek

Túligénylés esetén a hajdúsági faluban nem kaphatnak szociális tüzelőt a „hangosan részegeskedők", a pénzüket „dohányra és alkoholra" költők, a „tiszteletlenek", a „neveletlenek", a szabálysértést és bűncselekményt elkövetők, sőt még azok családtagjai sem. Erről egy személyben a polgármester dönt.

„Ezúton nyomatékosan felhívnám Konyár polgármestereként a figyelmet arra, hogy túligénylés esetén (tehát több lesz az igénylő, mint amilyen mennyiség kiosztásra kerülhet) a kérelmet elbíráló(k) személy(ek) megvizsgálja, hogy az adott igénylő személy háztartásában mindenki betartotta-e egész évben az együttélési normákat (lopás, garázdaság, egyéb más szabálysértés illetőleg bűncselekmény elkövetése kapcsolható-e a háztartásban élők bármelyikéhez, továbbá a gyermeknevelési kötelezettségeiknek a szülők maradéktalanul eleget tettek-e, tehát a gyermekek testi, szellemi, erkölcsi, lelki, értelmi és érzelmi fejlődését biztosították-e stb...).

Amennyiben az igényt benyújtó háztartásában közösségzüllesztő tevékenységet folytatott bármely személy, vagy a gyermekek után járó jövedelmet rendszeresen luxuscikkek (dohány, alkohol stb...) vásárlására költötték, szemeteltek, részegen hangoskodtak, tisztelenkedtek pl. hatósági személyekkel, idősekkel stb..., nos, ők csupán a tintát koptatják akkor, amikor szén iránti igényüket-kérelmüket megfogalmazzák, illetőleg a kérelmet benyújtják a konyári polgármesteri hivatalba, mert

az ilyen tiszteletelen, neveletlen, közösségzüllesztő tevékenységükkel Konyár településre szégyent hozó polgároktól mindenfajta segélyezési lehetőséget megvonni illetőleg megvonatni kívánok

 

(előirányzok-előterjesztek bárminemű segély megvonását) Konyár polgármestereként Konyáron a jövőben, melyhez a Tisztelt Képviselő-testület esetleg más döntéshozók segítségét fogom kérni!"

Vig Szilárd a támogatására szervezett 2013-as jobbikos megmozduláson
Vig Szilárd a támogatására szervezett 2013-as jobbikos megmozduláson
Konyhás István / Népszabadság

Betűhív közlésben ez olvasható abban a 2015. november 2-án kelt levélben, amelynek aláírója Vig Szilárd, a Hajdú-Bihar megyei, mintegy kétezer lelkes Konyár község tavaly megválasztott független polgármestere.

Vig Szilárd történelem–politológia szakon végzett a Debreceni Egyetemen, s 2012-ben azért bocsátották el pedagógusi állásából, mert egy érpataki rendezvényen a konyári cigány tanulók többségéről szólva azt mondta, hogy

„teljesen hülyék", és velük szemben sokszor nem használ más, csak „a fizikai erőszak", ami „párszor kellett".

Elbocsátása után a Jobbik szolidaritásból felvonulást tartott a faluban, amelyen fellépett Sneider Tamás, a párt alelnöke és Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester.

A mostani levél annak kapcsán született, hogy Konyár község 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert azon a pályázaton, amelyet a Belügyminisztérium az idei fűtési szezonra írt ki önkormányzatok számára szociális célú tüzelőanyag (tűzifa vagy barnaszén) igénylésére.

A pályázati kiírás meghatározza, hogy a településeken kik élveznek előnyt a tüzelő szétosztása során: a szociális ellátásban és települési támogatásban részesülő lakosok, illetve a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő családok.

Ám a belügyi tárca arra nem tért ki, hogy egyes polgárok között szelektálni lehetne „az együttélési normák betartása" alapján – ezért kérdeztük meg Vig Szilárdtól azt, hogy ki és milyen felhatalmazás alapján fogja kizárni a „közösségzüllesztőnek" minősített embereket a szociális tüzelőre jogosultak köréből.

A polgármester lapunknak azt mondta, önkormányzatuk a törvényeknek megfelelően működik, így be fogják tartani a jogszabályokat és a Belügyminisztérium pályázatában foglaltakat, olyannyira, hogy képviselő-testületük a jogosultság tekintetében már rendeletet is hozott.

Vig Szilárd közölte: ha őrá lenne bízva, különbséget tenne önhibájukból és önhibájukon kívül bajba jutott emberek között, hiszen ő szociálisan érzékeny, függetlenül attól, hogy magyar vagy cigány-e valaki.

Hangsúlyozta, hogy az ügy a túligénylésről szól, hiszen nyilvánvaló, hogy ha túl sokan igényelnek szenet, akkor lesznek, akik kimaradnak.

Kérdésünkre, miszerint ki fog arról dönteni, hogy ki nem méltó a szociális támogatásra, azt válaszolta: ez a polgármester jogköre, tehát ő fogja eldönteni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.