galéria megtekintése

Azért licitáltak, hogy mesekertet építhessenek

0 komment

Csémi Klára

Idén nyolcadszor rendezték meg azt a különleges árverést, amely Civil Licit néven vált ismertté. Ahogy a művészeti aukciókon, itt is minden évben igazi értékek cserélnek gazdát: a versenyszféra képviselői alapítványok, civil szervezetek szolgáltatásait vásárolják meg, s a folyamat végén a résztvevők mindegyike több, jobb, de mindenképpen más lesz.

Az Ankertben tartott árverés katalógusába tizenegy tétel került abból a hetvenhétből, majd huszonkettőből, amelyekkel alapítványok és civil szervezetek pályáztak az idei részvételre. Az árverésre ugyanis egy képzéssel összekapcsolt kiválasztási folyamat után lehetett bekerülni.

A Civil Licit Alapítvány ebben az évben így állította össze a lehető legpiacképesebb és legszélesebb választékot, hogy kellően színes és tartalmas aukciós kínálat álljon össze, amelynek egy-egy elemét a társadalmi felelősségvállalás ügyét komolyan kezelő cégek és állami vállalatok aztán a tevékenységükbe illeszthetik.

Az aukción, amelyet Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériu­mának miniszteri biztosa nyitott meg – aki a mai napig az egyetlen sportoló, aki olimpián és paralimpián is érmet szerzett –, egymást követték az ajánlatok. Mind a tizenegy szervezet rövidfilmen mutatta be, mit csinál, majd képviselőik élőszóban ismertették programjuk leglényegesebb elemeit.

 

Egyes tételek igazi versenyre ösztökélték a licitáló cégeket; volt, amelyik háromszoros, volt, amelyik hétszeres áron kelt el. A Hajdú-Bihar megye 33 településén működő Igazgyöngy Alapítvány pályázata – Mesekert építése hátrányos helyzetű gyerekeknek – 184 ezer forintról indult, s végül 550 ezer forintért a Magyar Villamos Művek csapata ütötte le.

A projekt célja az, hogy Toldon, az elszegényedett, zömmel romák lakta zsáktelepülésen, ahol nincs semmilyen szabadidős tevékenységre alkalmas tér, játszóteret kapjanak az ott élő gyerekek – a nyertes vállalkozás munkatársainak önkéntes munkájával, újrahasznosított anyagokból, a helyi lakosok és gyerekek bevonásával. Mint az MVM képviselője elmondta, ez lesz a vállalatnál az első olyan program, amelynek nem adományozás, hanem tevékeny együttműködés az alapja.

Volt hétszeres leütési ár is
Volt hétszeres leütési ár is

Kifejezetten parázs licit kísérte az Erdőmentők Alapítvány zöldauditra és irodazöldítésre irányuló programjának ismertetését, rövid idő alatt ötvenezerről 360 ezer forintra ugrott a vételár. Az Országos Dohányboltellátó Kft. vásárolta meg a szolgáltatást: az Erdőmentők szakértői a cég székhelyén felmérik a tevékenység ökológiai lábnyomát, és feltérképezik, mi mindennel lehet az ott zajló tevékenységet könnyűszerrel környezetbarátabbá tenni. A megvalósítás legalább kettős haszonnal jár: az alkalmazottak környezettudatosabbá válnak, és a javasolt változtatások anyagi megtakarítást is hozhatnak a vállalatnak.

Az E.ON Hungária Zrt. 260 ezer forintra tornázta fel a Down Egyesület pályázatának (Játék előítéletek nélkül) 120 ezres kikiáltási árát, amely a Down-szindrómás gyerekek világába invitál. A háromfős, vegyes csapatokban zajló társasjáték előtt a cég munkatársai felkészítést kapnak, hogy megértőbbé, a vetélkedő feladatainak megoldásában pedig a velük együtt játszókkal összefogva minél sikeresebbé váljanak.

A veszélyeztetett fiatalok tudatos jövőépítésén fáradozó Aurora Borea­lis Alapítvány programja, a Mesemaraton egy gyermekotthonba visz el negyven vállalati dolgozót, akik az ott élő gyerekekkel közös tematikus, sok kreativitást kívánó játék után közös „lakomán" vesznek részt. A projekt gazdája az E.ON Hungária Zrt. lett, 150 ezerről 220 ezer forintra emelte a tétet.

A sokszínű választékban volt még többek között vakfocitorna, irodai balkonkertészkedés, hátrányos helyzetűek befogadását célzó képzés és érzékenyítő tréning. Ahogy egy igazi aukción lenni szokott, nem mind talált gazdára. Az érintett szervezetek a Civil Licit Alapítvány szakmai támogatásával dolgoznak tovább szolgáltatásaik fejlesztésén.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.