galéria megtekintése

Az utolsó esélyt is elveszi a kormány, nehogy bárki kitörhessen a nyomorból

10 komment


Hargitai Miklós

A kormány elveszi a pénzt a hátrányos helyzetű fiatalokat képző tanodák többségétől, az intézményeket kénytelenek lesznek bezárni.

Székely János: „A 700-800 ezres hazai cigányság 90 százaléka effektív szegénységben él
Székely János: „A 700-800 ezres hazai cigányság 90 százaléka effektív szegénységben él"

A tanodákról és a hátrányos helyzetű diákok felzárkóztatásáról rendeztek konferenciát pénteken a jezsuiták budapesti központjában, a tanácskozást azonban beárnyékolta, hogy a napokban kiderült: a működő tanodák többsége nem kap támogatást, így be kell zárnia a kapuit.

Székely János püspök, aki a cigánypasztoráció felelőse a katolikus egyházban, a konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón elmondta: összesen mintegy 20 ezer szegény sorsú embert érnek el a szolgáltatásaikkal. Döntő többségük gyermek és fiatal, de felnőtteknek, családoknak is igyekeznek segíteni jogi tanácsadással, munkahelyek létrehozásával, vagy olyan hétköznapi szükségletekben, mint a megrongálódott otthonok helyreállítása, a családokon belüli konfliktusok rendezése vagy a drogokról történő leszoktatás.

 

A püspök a fentieken túl is sokkoló adatokat említett a gyermekszegénységről: mint lapunk kérdésére megjegyezte, a 700-800 ezres hazai cigányság 90 százaléka effektív szegénységben él, ami önmagában is több százezer szegény gyereket jelent.

A sajtótájékoztató résztvevői is megerősítették azt a lapunkhoz más forrásból eljutott információt, amely szerint a működő hazai tanodák – általában civil vagy egyházi fenntartású, főként a délutáni tanulásra és képességfejlesztésre koncentráló intézmények – többsége nem kapott támogatást a szaktárca által a napokban elbírált pályázaton, így az anyagi ellehetetlenülés határára került. A tanodák a hátrányos helyzetű kistelepülésen sokféle oktatási, kulturális és szociális funk­ciót ellátnak. Ahogyan Ambrus ­László, a gilvánfai – szintén pénz nélkül maradt – tanoda vezetője a Népszabadságnak kifejtette, sokszor úgy tapasztalja, hogy az egyetlen „alternatíva" a drog: amikor a pénz elfogy, azonnal megindul a lemorzsolódás és az elkallódás látványos folyamata, megnő a bűnözés és a kábítószer-használat, és ha újra sikerül finanszírozást találni, mindent kezdhetnek elölről. Egy másik tanoda munkatársa azt közölte: a pályázatot eredetileg márciusban kellett volna elbírálni, de már az is késő lett volna, a tavalyi év ugyanis finanszírozási szempontból teljesen kimaradt, nem volt lefedve pályázattal. Nyilvánosan hozzáférhető eredmény még nincs, az érintetteket levélben értesítették arról, hogy a döntő többségük nem kap pénzt. Van olyan megye – a leszakadó kistelepülések problémájával különösen súlyosan érintett Baranya –, ahol mindössze egyetlen, református hátterű tanodának jutott támogatás.

Tablókon tiltakoztak a kormány döntése ellen a konferencián részt vevő szervezetek
Tablókon tiltakoztak a kormány döntése ellen a konferencián részt vevő szervezetek
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Juhász Katalin Ágnes premontrei nővér, a Zsámbéki Nyitott Ház vezetője azt mondta: tudnak róla, hogy az intézmények többségének nem jut támogatás, és szolidárisak velük, de azzal is tisztában vannak, hogy az együttérzés nem helyettesíti a pedagógusok fizetését. A szakember látható felindulással beszélt arról, hogy a pályázati forma nem alkalmas a tanodák működtetésére, hiszen egyetlen kimaradt év sok esztendőnyi munkát tehet tönkre – az intézményeknek folyamatos finanszírozásra lenne szükségük.

A jelenlévőktől úgy tudjuk, hogy az Emmi érthetetlen döntésétől óvatos formában a konferencia egyetlen kormányzati résztvevője, Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkár is elhatárolódott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.