galéria megtekintése

Az összefogásnak vége, együttműködés még lehet

11 komment


Bita Dániel

Néhány egyéni választókerületen, vagyis pár háztömbnyi szavazót érintő személyi kérdéseken bukott el az átfogó fővárosi ellenzéki összefogás. Az Együtt-PM szövetség bejelentette: felmondottnak tekinti a baloldali pártok tárgyalódelegációi által múlt hétfőn hosszú alkudozás után megkötött egyezségét, és önállóan indul a budapesti önkormányzati választáson, mivel az MSZP a hétfő esti határidőig nem írta alá a dokumentumot.

Az Együtt-PM azonban nyitva hagyta a kaput a kerületi szintű megállapodások előtt. Azokban a városrészekben, ahol a helyi pártszervezetek képesek voltak maguktól, felülről jövő kényszer nélkül dűlőre jutni, továbbra is jó esély van arra, hogy közös baloldali polgármesterjelölt legyen.

Ahogy megírtuk: az MSZP küldöttértekezlete pénteken nem egészen ugyanarra a megállapodásra mondott igent, mint amit a három párt vezetői jóváhagyták. Bár Falus Ferenc főpolgármesteri jelölését, a koordinált indulást és a kerületi polgármesterjelöltek névsorát is elfogadták, a szocialisták Óbudán, Angyalföldön és Zuglóban a maguk javára módosították az egyéni körzetek elosztását. Utóbbi két kerületben az MSZP a körzetek több mint kétharmadára igény tartott, a másik két párt viszont nem akart beletörődni a pártok erőviszonyait teljesen figyelmen kívül hagyó – interpretációjukban: a létezésüket is megkérdőjelező – ajánlatba.

Másfelől: a III. kerületben egy, a XIII. kerületben két, Zuglóban pedig négy körzet volt vitatott, azaz összesen hét olyan maradt, amelyről nem tudtak megegyezni. Egy körzetben átlagosan hatezren élnek, a hét vitatott választókerületben tehát összesen 42 ezren, akik közül jó, ha minden második elmegy szavazni, és utóbbiak 50 százalékánál – vagyis tízezernél – többen aligha voksolnának baloldali jelöltre.

 

Az Együtt-PM szerint a szocialisták tehetnek arról, hogy nem jött létre átfogó megállapodás, ezzel veszélybe sodorták az ellenzéki pártok budapesti megerősödését, mert lehetnek olyan nyerhető kerületek, amelyekben több demokratikus ellenzéki polgármesterjelölt áll majd szemben a Fidesz kihívójával. Míg Kispesten és Pesterzsébeten az Együtt-PM továbbra is támogatja a hivatalban lévő szocialista polgármestert, önálló jelölt állítását fontolgatják Újpesten és a XVIII. kerületben, valamint várhatóan kihívót állítanak az MSZP-s Molnár Gyulával szemben Újbudán. A III. kerületben és Angyalföldön borítékolható, hogy nem lesz együttműködés, így a XIII. kerületet húsz éve vezető Tóth Józsefnek is lehet Együtt-PM-es riválisa.

A falig is elment, ez lett belőle
A falig is elment, ez lett belőle
Kurucz Árpád / Népszabadság

Míg az MSZP fővárosi vezetőit meglepte az Együtt-PM lépése (olyannyira, hogy mostanáig hivatalosan nem is reagáltak), és értesülésünk szerint a nyomásgyakorlás részének tartják azt, a XIII. kerületi szocialista szervezet azonnal közölte: üdvözlik, hogy végre helyiekre bízzák az együttműködést, és nem a kerületiek feje fölött születik döntés.

A szocialista párt vezetéséhez tartozó forrásunk már korábban arról beszélt: a budapesti MSZP hibázott, amikor beleegyezett, hogy a legapróbb részletkérdésekről – így a kerületi képviselőjelöltekről – is a legmagasabb szinten egyeztessenek. Számítaniuk kellett volna arra, hogy bármi lesz is az egyezségben, azt nem tudják mind a 23 kerületen keresztülverni. Szemben ugyanis az erősen központosított DK-val, és a helyi szervezeteit csak most építő Együtt-PM-mel, az MSZP-ben vannak erős és megfellebbezhetetlen akaratú helyi vezetők.

A budapesti MSZP egyik befolyásos politikusa az elmúlt napokban azt mondta lapunknak: senki sem mondhatja meg a XIII. kerületben húsz éve polgármesterkedő Tóth Józsefnek, hogy hány körzetben állítson jelöltet. Ez most bebizonyosodott. Az viszont a múlt héten a fővárosi párttanácsban, majd a küldöttértekezleten is felvetődött, hogy amíg a DK és az Együtt-PM részéről a pártvezetők egyeztettek, addig az MSZP új vezetése egyáltalán nem vett részt a tárgyalásokban, a feladatot a frissen megválasztott budapesti elnökre, Kunhalmi Ágnesre bízták. Aki elment ugyan a falig (írtunk már arról: az MSZP alapszabálya szerint a fővárosi küldöttértekezlet valójában csak a főpolgármester-jelöltről és a kompenzációs lista összeállításáról dönthetett volna, vagyis messze túlment a hatáskörén, amikor kerületi ügyekben határozott), de végül nem bizonyult elég erősnek, hogy az összes kerületi vezetőt meggyőzze.

A DK – mivel az eredeti megállapodás 95 százalékáról nincs vita – azt kéri, hogy ezeket a pontokat a másik két párt továbbra is tekintse érvényesnek, ők is így járnak el, mert a lehető legszélesebb együttműködésben érdekeltek.

Falus Ferenc tegnap reggel a 168 Órának nyilatkozott terveiről. A fejlemények miatt azonban szavait néhány óra múltán ki kellett egészíteni azzal: csak akkor vállalja a megmérettetést, ha mindhárom párt támogatja. A szocialistáknál erről egyébként testületi döntés van, amit csak egy újabb küldöttértekezlet írhatna felül.

Az önkormányzati választási kampány tíz nap múlva kezdődik, a jelöltek aláírásgyűjtése két nappal később, augusztus 25-én. A kerületi együttműködéseket addig kell véglegesíteni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.