galéria megtekintése

Az MSZP Horn Gyulával, Gyurcsány egységes Európával kampányolt a majálison

10 komment

Május 1-jén a baloldal hagyományosan erőt mutat. A választási vereség után ez most aligha sikerülhetett, miközben az MSZP és a Demokratikus Koalíció is már a május 25-ei európai parlamenti választásra kampányolt a Városligetben. A szocialisták Horn Gyulát megidézve, Gyurcsányék az Egyesült Európa gondolatával.

„Tíz éve, hogy Horn Gyula álma valóra vált" – adta meg az alaphangot az uniós csatlakozás évfordulójára utalva az MSZP városligeti majálisán Szanyi Tibor EP-listavezető. Szerinte a konzervatívok elbaltázták a válságkezelést, lerongyosították Európát, szétterítették a szegénységet, ezért ideje, hogy az unióban a szocialisták legyenek többségben. Azt ígérte, megpróbálják Brüsszelben elérni, amit itthon nem sikerült: százezres minimálbért, olcsóbb élelmiszereket, az éhezés megszüntetését.

Kurucz Árpád / Népszabadság

Szokott harciasságával diktátornak nevezte a miniszterelnököt, megemlítve: május 31., a Szabadság téren épülő megszállási emlékmű elkészültének határideje egyben Orbán Viktor születésnapja. Szanyi arra kérte Horváth Csabát, a szocialisták reménybeli főpolgármesterét, ha megválasztják, vitesse a szobrot Felcsútra, és „a stadion közepébe állítsa bele".

 

Szanyi előtt épp Horváth Csaba beszélt, és optimista volt. Azt mondta, Budapest a remény szigete, mert a baloldali ellenzéki pártok a fővárosban legyőzték a Fideszt. Ami persze csak akkor igaz, ha az összefogásra és az LMP-re adott szavazatokat összeadjuk.

Mesterházy Attila pártelnök a szokottnál rövidebb, alig tízperces beszédet mondott. Úgy látta – és valószínűleg igaza volt –, hogy nem a majális a megfelelő alkalom a választási vereség elemzésére, a baloldal előtt álló feladatok számbavételére.

Inkább arról beszélt: május 1. szimbolikusan is összeköti a munka, a dolgozó ember megbecsülését, jogainak védelmét és a nyugatos, modern, demokratikus Magyarország eszméjét. Történelmi tapasztalat, hogy azokban az országokban élnek jól az emberek, ahol ezek az értékek együtt, egymást kiegészítve és erősítve érvényesülnek.

Az MSZP elnöke szerint az uniós csatlakozással – amellyel kapcsolatban ő is kiemelte Horn Gyula, Medgyessy Péter és Kovács László szerepét – egy ilyen világ kapuja nyílt meg, összességében mégsem sikerült élni a feltáruló lehetőségekkel. „Ha a sok százmilliárdos fejlesztéseket, az autópályákat, az épülő és megújuló iskolákat, a kórházakat, a köztereket és középületeket, az uniós forrásból létrejövő munkahelyeket és az eltűnő határokat nézzük, akkor kimondhatjuk, hogy közelebb kerültünk az álmunkhoz. De ha a növekvő társadalmi különbségeket, a munkanélküliséget, a tömeges elszegényedést, a romló életminőséget, a jogállam felszámolását, a kultúra és az oktatás lerombolását, akkor ki kell mondanunk, hogy napról napra egyre távolodunk Európától. Egyre messzebb vagyunk a szabadságtól, a demokratikus rendtől, a biztonságtól és a nemzeti modernizációtól" – hangoztatta.

Horváth Csaba Kurucz Árpád / Népszabadság

Mesterházy szerint Orbán nacionalista, populista politikája történelmi zsákutcába vezeti az országot. A zászlóégető Jobbik viszont a magyar emberek jövőjét égeti fel. Mert aki kidobja a Parlament ablakán az uniós zászlót, aki felveti Magyarország kilépését az Európai Unióból, az a magyarokat védő uniós jogokat és az ország felzárkózásának lehetőségét dobja el.

Az MSZP elnöke pártja retorikájában új elemként arról is beszélt: bár Magyarország számára nincs élet Európán kívül, ez nem jelenti, hogy ne lehetnénk kritikusak az EU működésével és megoldásaival, az unió ugyanis sokszor nem felel meg a hétköznapi emberek elvárásainak: túl bürokratikusan, túl lassan, túl drágán működik, a brüsszeli politika túl messze van az emberektől. „De ettől még az történelmi tévedés vagy vegytiszta populizmus, hogy Európai Unió az Magyarország ellensége. Hiszen Európa mi magunk is vagyunk és ezért megvan a lehetőségünk arra, hogy változtassunk rajta, és jobban érvényesítsük a magyar érdekeket" – mondta, hozzátéve: ehhez kevesebb harcra, több együttműködésre van szükség. „Olyan politikusokat ajánlunk a választóknak, akik felelősen, de határozottan fogják képviselni a magyar embereket és a nemzeti érdekeket az Európai Unióban. Baloldali, erős Európát és benne erős és európai Magyarországot akarunk" – jelentette ki.

A szokás szerint a városligeti nagyréten tartott MSZP-majálison sok ezren voltak, megteltek azok a sátrak is, ahol politikusokkal beszélgettek. A legtöbben azonban láthatóan nem a politikusok miatt jöttek. A leghosszabb sor egész nap annál a pultnál volt, ahol egy pohár sört és egy pár virslit adtak ingyen – a Schmuck Andor szociáldemokrata pártja által kiosztott jegyért cserébe – a rászorulóknak.

A Demokratikus Koalíció nem sokkal odébb, a Közlekedési Múzeum közelében tartotta majálisát. Itt kevesebben voltak, de aki eljött, az a több száz ember mind Gyurcsányra volt kíváncsi.

A volt miniszterelnök azt mondta, munkások és munkáltatók érdekei egy ponton egybeesnek: elégedett, megfizetett dolgozók nélkül egy cég sem lehet sikeres, mint ahogy nekik is tudniuk kell, hogy érdekeltek vállalatuk sikerében. Beszélt arról is, hogy a DK a szabadság pártja, ám támogatóik között is vannak, akik szerint Kádár alatt jobb volt, akik csalódtak, mert a demokrácia nem hozott számukra jólétet, akik örülnek, ha egyáltalán éhbérért dolgozhatnak.

Kurucz Árpád / Népszabadság

Gyurcsány szerint mivel április 6-án többen szavaztak a kormány ellen, mint mellette, a népakaratot tekintve a harmadik Orbán-kormány – a tisztességtelen a választási rendszerrel megszerzett kétharmad ellenére – kisebbségi kormány lesz, és ha Orbán ezt nem érti meg, „a saját sírját ássa". Mindamellett úgy látja, az igazság mércéje nem az, hogy ki szerzett többséget, és meggyőződése, hogy történelmi értelemben a baloldalnak van igaza. A többi baloldali pártot viszont arra figyelmeztette, legyőzni próbálják a Jobbikot, ne vitatkozni vagy, amint fogalmazott, „kiegyezni" vele.

Megismételte, pártja Európai Egyesült Államokat szeretne, közös európai kormánnyal, de hozzátette: ez nem jelentené a magyar államiság, a nemzeti kultúra feladását.

„Kilencven évig fogok élni, és 89 éves koromig fogok politizálni. Azért csak addig, mert az utolsó évben már csak főzök" – tette egyértelművé beszédében Gyurcsány, hogy nem csak az unió hosszú távú jövőjéről vannak víziói, és egyáltalán nem tervez visszavonulni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.