galéria megtekintése

Hasznos bogáncsféle

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 29. számában
jelent meg.

Csémi Klára
Népszabadság

Az articsóka különleges növény, amelyet, akárcsak a karfiolt és a brokkolit, a virágjáért szerethetünk. Igaz, a teljesség igénye nélkül – a virágkezdeménynek mindössze a felső, húsos takarólevelei és a „szíve” élvezhető csemege.

A kit tobozra, kit kézigránátra emlékeztető bimbókat a gasztronómia már az ókorban felfedezte a maga számára azt követően, hogy az Észak-Afrikában őshonos, fészkes virágzatú évelő növény – a bogáncs és a szamárkenyér nem is olyan távoli rokona – átkerült a Földközi-tenger medencéjének északi felére.

A tobozszerű virágbimbók sok értékes anyagot tartalmaznak
A tobozszerű virágbimbók sok értékes anyagot tartalmaznak

Zöldség, gyógy- és dísznövény

 

Az articsókát a görögök és a rómaiak nemcsak zöldségként, hanem gyógy- és dísznövényként is ismerték és termesztették.

Sokféleképpen elkészítve került asztalaikra – részben, mert afrodiziákus hatást is tulajdonítottak neki –, hasznosították a benne rejlő értékes alapanyagokat, és élvezték bogáncsszerű, önmagában és csokorban egyaránt mutatós, lilás virágzatának látványát.

A mediterrán vidéken azóta is nagy a kultusza, előszeretettel fogyasztják főzve, párolva, marinálva, töltve, mártásokkal nyakon öntve és üvegbe zárva, olívaolajban tárolt változatban egyaránt.

Számtalan hatóanyag

Az articsókában rejlő jótékony tulajdonságokat – mint annyi minden mást, ami előbb a népi gyógyászatban honosodott meg – jó ideje hasznosítja a korszerű eszközöket felvonultató gyógyászat is. Nem is csoda, hiszen a növény számtalan hatóanyagot tartalmaz: C- és B-vitaminokat, karotinoidokat, ásványi anyagokat (kálium, foszfor, magnézium, vas, kalcium), továbbá keserűanyagokat, flavonoidokat, aminosavakat, inulint, cserző- és nyákanyagokat, valamint élelmi rostot, mi több, vannak antibiotikus hatású összetevők is.

Az articsóka „szíve” igazi csemege
Az articsóka „szíve” igazi csemege

Mindez többféle probléma kezelésére állítható hadrendbe. Az articsókából készített kivonat tisztító, méregtelenítő hatású, így elősegíti a köszvény, az ízületi gyulladás, valamint a veseproblémák enyhítését. Csökkenti az emésztési gondokat, így a felfúvódást és a hányingert, inulintartalma pedig a probiotikumok tápanyaga –mivel lassan bomlik le, és lassan szívódik fel, mérsékli az étkezés utáni vércukorszint-ingadozást. A flavonoidok szabályozzák az enzimműködést, és antioxidáns hatásúak, ami védi és regenerálja a májat, az epehajtó anyagok serkentik a zsírok felbontását, javítják a máj méregtelenítő funkcióját, a cinarin fokozza az epeműködést, gátolja az epekőképződést, és előnyösen hat a koleszterinszintre. Ennek megfelelően az articsóka védelmezi a szív és az érrendszer egészségét is, érszűkület esetén terápiakiegészítőként is alkalmazható.

Fogyókúrázók, figyelem!

Az emésztésre gyakorolt előnyös tulajdonságok akkor is érvényre jutnak, ha az articsókából teát készítünk: a főzet a növény béltisztító tulajdonságainak hála kedvezően hat a bélműködésre, javítja az étvágytalanságot és megkönnyíti az emésztést. Mivel a mediterrán eredetű növénynek méregtelenítő, emésztésjavító, béltisztító és vízhajtó hatása is van, az egyik legideálisabb étel a fogyókúrázók számára. Abból adódóan, hogy gyorsítja az anyagcserét, a kívánt testsúlycsökkenés elérése érdekében különösen előnyös a fogyasztása. Nem véletlen hát, hogy az articsókát a bennfentesek az egyik leghatásosabb tisztító és méregtelenítő élelmiszernövényként tartják számon, sok helyen ezért is a böjti napok egyik fő eledele.

Goethe is rácsodálkozott

Goethe Itáliai utazások című könyvében csodálkozva ír arról, mennyire szeretik a taljánok az articsókát, ezt az íztelen bogáncsot. Holott a növény egyáltalán nem íztelen, íze inkább kissé fanyar, kesernyés. Mi több, a nemesítésnek hála immár a bogáncsra sem hasonlít, húsos leveleivel inkább karakteres, zöld vagy lila tobozra emlékeztet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.