galéria megtekintése

Az egyik leggazdagabb magyar állhat a rejtélyes klubtámogatás mögött

0 komment


Bita Dániel

A Wallis-csoport tulajdonosáig, Veres Tiborig vezetnek el annak a hétfői számunkban ismertetett óbudai sportfejlesztési programnak a szálai, amellyel egy offshore cég is jól jár.

Az üzletembert – aki 80 milliárd forintos becsült vagyonával a Népszabadság Top 150 kiadványa szerint a hatodik leggazdagabb magyar – Csákvári László, a III. kerületi TVE elnöke nevezte meg a Brit Nemzetközi Iskola befektetőjeként. A magániskola használja jelenleg azt a területet, ahol egy műfüves pálya épülhet nagy részben társaságiadó-kedvezményből (tao), azaz közvetett állami támogatásból.

A terület tulajdonosa a Texber Kft., egy ingatlanforgalmazással foglalkozó magáncég, amely mögött egy ciprusi offshore vállalkozás áll. Az ügyet jól ismerő forrásunk e vállalkozás mögött is Verest azonosította.

Veres Tibor a hatodik leggazdagabb magyar
Veres Tibor a hatodik leggazdagabb magyar
Reviczky Zsolt / Népszabadság

 

Csákvári az Együtt óbudai képviselőjének, Mihalik Zoltánnak írt levelében további érdekességekkel is szolgált a projektről. Eszerint az egyesület és a kft. között kidolgozás alatt van egy támogatási szerződés, amely alapján a vállalkozás 200 millió forintot biztosítana a klub taotámogatási kérelméhez. A III. kerületi TVE ugyanis saját telephelyén négy kispályát, egy utánpótlásközpontot, egy fedett lelátót és egy tanuszodát építene. Az 1,7 milliárd forintos fejlesztés 30 százalékos önrészét a kerületi önkormányzat állná.

A látványcsapatsportokat segítő taoprogramban az egyesületeknek kell olyan vállalkozásokat találniuk, amelyek társasági adójukat az állam helyett a sportlétesítmény-fejlesztés számára utalják át. Jelen esetben viszont – ha létrejön a megállapodás – a Texber Kft. egy olyan programot finanszírozna társasági adójából, amelynek maga is kedvezményezettje. Cserébe vállalja, hogy a pályát legalább tizenöt évig sportcélra hasznosítja.

A kft. és a III. kerületi TVE között nem nehéz kapcsolatot találni. A klub főtámogatója a Market Zrt., amely tavalyig a Wallis-csoport részeként működött. Akkor a kormányfő barátja, Garancsi István lett a többségi tulajdonos. A Market vezérigazgatója, Scheer Sándor szintén szerepel a leggazdagabb magyarokról szóló összesítésünkben. A Market tulajdonosa korábban rajta kívül (Garancsi érkezéséig) a Wallis-csoport tagja, a Wing Zrt. volt. Scheer a Wallis alapítójával, Veres Tiborral együtt ült a Wing igazgatóságában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.