galéria megtekintése

Másfél milliárdos fejlesztés egy rejtélyes sportegyesületnél

Több mint másfél milliárd forintot felemésztő sportfejlesztésbe kezdene a III. kerületi TVE: a sportegyesület a pénz meghatározó részét társaságiadó-kedvezményből (tao), azaz közvetett állami támogatásból teremtené elő. A programmal jól járna egy offshore hátterű vállalkozás is. Az óbudai önkormányzat már zöld utat adott a projektnek.

Egymilliárd 730 millió forintos fejlesztésbe kezdene önkormányzati tulajdonú óbudai telephelyén a III. Kerületi TVE. A sportegyesület a beruházással öt műfüves kispályát hozna létre, az edzőpályát szabványméretűvé alakítaná, továbbá egy utánpótlásközpontot, egy ötszáz fős fedett lelátót és egy új tanuszodát emelne. A cél egy nemzetközi színvonalú labdarúgó- és vízilabda-utánpótlásbázis létrehozása.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A klub társaságiadó-felhasználási kérelmet nyújt be két sportági szövetséghez. A szükséges 30 százalékos önrész 519 millió forint, amit szinte kizárólag az önkormányzat áll. A fennmaradó összeg kétharmadára a Magyar Labdarúgó Szövetségnél, egyharmadára a Magyar Vízilabda Szövetségnél pályázik az egyesület.

 

A III. kerületi képviselő-testület áprilisban már döntött arról, hogy az idei költségvetés tartalékából biztosítja a műfüves pályák kialakításához szükséges 30 százalékos önrészt (73,5 millió forintot), és tulajdonosként hozzájárult a klub pályázatához. Ám a terveket módosították arra hivatkozva, hogy az MLSZ az idén nem írta ki pályaépítési programját. Az egyesület a fejlesztéseket végül a tárgyieszköz-beruházási, illetve felújítási program részeként tudja megpályázni.

A jelek szerint ennek köszönhetően került az elképzelések közé az utánpótlásképző központ, illetve az uszoda építése. Ám a közelmúltbeli testületi ülésen hozott határozattal az önkormányzat által biztosított önrész 498 millió forintra nőtt, a vissza nem térítendő támogatásból 425 milliót a jövő évi büdzséből finanszíroz a kerület (a többit az idei tartalékból).

Az óbudai képviselő-testület jóváhagyása az előfeltétele annak, hogy a két szakszövetség döntsön a pályázat támogatásáról. Ám a pályázatban az áprilisban eltervezett négyen kívül feltűnik egy ötödik kispálya kialakítása is, méghozzá a többi helyszíntől nagyjából 3 kilométernyi távolságra. A Kiscelli közben található belterületi ingatlanon jelenleg is található pálya; az ingatlan tulajdonosa nagyjából egy éve a Texber Kft., egy ingatlanforgalmazással foglalkozó magáncég, amely mögött egy ciprusi offshore vállalkozás áll. A kft. vállalja a rá eső 30 százalékos önrész (nagyjából 21 millió forint) kifizetését. A testületi ülésen az önkormányzat illetékese azt hangsúlyozta, az önkormányzatnak nincs köze a céghez, és vélelmezi, hogy a klub kötött megállapodást a vállalkozással. Az előterjesztést 18 igen szavazattal fogadták el, csak az Együtt képviselője, Mihalik Zoltán mondott nemet.

A pálya a Brit Nemzetközi Iskola – egy több millió forintos évenkénti tandíjat szedő magánintézmény – szomszédságában áll. A kapacitásbővítést tervező iskola érde­kében nemrég módosították a kerület szabályozási tervét, hogy az engedélyezettnél 1200 négyzetméterrel nagyobb mértékben növelhesse a beépítettséget. Így a jövendőbeli tulajdonos (mert az előterjesztés alapján tulajdonosváltás készül) mindössze tízmillió forint fejében jelentős értéknövekményt könyvelhet el.

A Texber Kft. feltűnése a támogatási programban a taorendszer problémáinak egyikére világít rá (nem említve a cég offshore hátterét). Nevezetesen arra, hogy az infrastrukturális beruházásoknál a telektulajdonos megszerezheti a közvetett állami támogatásból épülő pályát, stadiont, uszodát. Sőt, a projektben együttműködő egyházak, cégek általában akkor vállalják az önrészt, ha cserébe kapnak valamit. Sokszor elvárásuk, hogy idővel megszerezzék a közvetett állami támogatásból épülő létesítményt. A törvény azt rögzíti: az építményt tizenöt éven át sportcélra kell felhasználni, addig állami jelzálog terheli az adókedvezmény mértékéig. Ezért kulcskérdés, hogy a konkrét ügyekben milyen megállapodást köt az egyesület az önrészt vállaló (telektulajdonos) céggel. Előírás lehet például, hogy ötven évig korlátlanul, ingyen használhatják a létesítményt a klub sportolói.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Kerestük telefonon Csákvári Lászlót, a klub elnökét, aki most nem akart az ügyről nyilatkozni.

A jelenleg mindössze az NB III. Nyugati csoportjában vitézkedő egyesület a háttere alapján biztosan többre hivatott. Elnöki tanácsadója Kisteleki István, az MLSZ korábbi vezetője. A klub főtámogatója a Garancsi István többségi tulajdonában lévő Market Zrt., amelynek vezérigazgatója Scheer Sándor, akit még Kisteleki kért fel az MLSZ elnökségébe. A Market építette a Ferencváros új stadionját, de a hírek szerint esélyes az oroszországi futball-világbajnokságra készülő arénák egyikének felújítására is. Emellett kivitelezője a 2017-es budapesti úszó-vb helyszínének, az új Dagály uszodának. Nem lenne meglepő, ha az óbudai projektben is feltűnne az építők között.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.