galéria megtekintése

Átmenetileg Botka vezeti az MSZP-t

4 komment


Bita Dániel
NOL

Július 19-én tartja tisztújító kongresszusát az MSZP. A pártot addig a kilenctagú országos választási bizottság vezeti, amelynek elnökévé Botka Lászlót választották.

Kiírta a tisztújító kongresszust július 19-ére az MSZP országos választmánya. Az egyhangú döntés rögtön a tíz órakor kezdődő ülés elején megszületett, mivel más megoldás nem is maradt azután, hogy Mesterházy Attilát követve tegnap az elnökségi tagok fele is lemondott.

Mesterházy Attila nyeregben érkezett a választmányi ülésre
Mesterházy Attila nyeregben érkezett a választmányi ülésre
Kurucz Árpád / Népszabadság

Ez pedig elvette az esélyét annak, hogy a szocialista pártot – amint azt több korábbi, Mesterházyval elégedetlen pártvezető és Botka László választmányi elnök is szerette volna – átmeneti elnök irányítsa az év végéig.

 

Ez a kör Ujhelyi István EP-képviselőt látta volna szívesen az MSZP élén, aki azonban tegnap bejelentette: két évre nem vállalja a feladatot. A tisztújításig a pártot a kilenctagú országos választási bizottság vezeti, amelynek elnökévé Botka Lászlót választották.

A hét elején még úgy tűnt, a választmány arról dönt, hogy elfogadja-e Mesterházy és az elnökség vasárnap, az EP-választási kudarc után felajánlott lemondását. Mesterházy azonban csütörtökön – miután korábbi szövetségesei sorra kihátráltak mögüle – bedobta a törölközőt, az elnöki és a frakcióvezetői posztról is lemondott, majd másnap, a megyei elnökök értekezlete előtt bejelentették távozásukat a hozzá kötődő elnökségi tagok is.

Tóbiás Józsefet tartják az egyik esélyesnek az elnöki posztra
Tóbiás Józsefet tartják az egyik esélyesnek az elnöki posztra
Kurucz Árpád / Népszabadság

Ezzel világossá vált, hogy a választmány ma nem tehet mást, mint hogy kiírja a teljes tisztújítást. Így a következő hónapban, június végéig előbb a helyi, majd a megyei szervezetek választanak új vezetőt. Minden aspiránsnak programot kell írnia, az elnökjelölteknek pedig háromezer támogató aláírást is össze kell gyűjteniük.

Azzal, hogy a választmány már az ülés kezdetén meghozta az egyetlen lehetséges döntést, a tanácskozást a továbbiakban a politikai vita, a választási kudarcok értékelése és a kiútkeresés uralja majd. A választmányi ülésnek így leginkább feszültséglevezető funkciója van.

Az élve boncoláson ott van Mesterházy Attila is, aki eddigi szolgálati Audija helyett piros Honda motorjával érkezett, de nem nyilatkozott az újságíróknak. A zárt választmányi ülés kezdetén köszönetet mondott a küldötteknek az eddigi támogatásért, akiktől – Botka elmondása szerint – vastapsot kapott.

Ujhelyi István zöldből csak almát kapott, utat nem
Ujhelyi István zöldből csak almát kapott, utat nem
Kurucz Árpád / Népszabadság

Egyelőre kérdéses, hogy a két lehetséges elnökjelölt, Botka László és Tóbiás József mivel áll elő a választmányon. Botka a kongresszus kiírásáról szóló rövid sajtónyilatkozata után nem válaszolt arra, hogy elindul-e a posztért. Tóbiás érkezőben csak annyit mondott: dolgozni szeretne az MSZP-ért. Lapunk azonban úgy tudja, az országos párttanács pénteki ülésén nyilvánvalóvá tette, hogy vállalna az elnöki tisztséget, és lelkesen beszélt terveiről, elképzeléseiről.

Mesterházy Attila kevéssel 12 óra előtt már távozott is a választmányi ülésről. Egy munkatársa azt mondta, most várhatóan hosszú ideig nem nyilatkozik, nem akarja magyarázni lemondását. Információnk szerint Mesterházy a választmánynak azt mondta, továbbra is az önálló szocialista pártért fog dolgozni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.