galéria megtekintése

Átlátszó: 140 milliós lakásokra telt a Simicskó családnak

20 komment

NOL

Egy siófoki lakóparkban öt lakást vásárolt a Simicskó család, csak azt nem tudni, miből futotta rá.

Simicskó Istvánnak, az Emmi sportért felelős államtitkárának és 70 év feletti szüleinek összesen 5 lakása van ugyanabban az elegáns, néhány éve épült lakóparkban a siófoki Aranyparton. Nyilvános adatbázisokból nem látszik, hogy az államtitkár idős szülei miből tudták megvenni a nyaralónak használt ingatlanokat – derítette ki az Átlátszó.hu.

Simicskó István jobban teljesít
Simicskó István jobban teljesít

A KDNP alelnökéről tavaly nyáron derült ki, hogy évekig összevissza töltötte ki a vagyonnyilatkozatait (hol ingatlanai mérete, hol azok vásárlásának ideje változott), akkor azt ígérte, hogy a jövőben ügyelni fog a pontosságra. A jelek szerint ez sikerült, azóta nem bukkant fel újabb érdekes ingatlan a vagyonbevallásában – olvasható a kiszivárogtató portálon szerdán megjelent cikkben. Idős szüleinek pedig nem kell fiuk politikai tisztsége miatt ilyen papírt leadniuk, így valószínűleg sosem fog kiderülni, hogy az államtitkár 70 év feletti édesanyja és édesapja vajon miből vettek néhány év alatt négy több tízmilliós értékű lakást, ráadásul mindet ugyanabban az új építésű siófoki lakóparkban, ahol a fiuknak is van lakása – és még két ingatlant Pilisszentivánon.

 

Az Átlásztó cikke szerint Siófokon, a közvetlenül a vízparton épült négy épületből álló lakóparkban van az egyik – Simicskó vagyonnyilatkozatából ismert – 36 négyzetméteres lakás, a lakóparkban található többi négy lakás az államtitkár szüleinek nevén van. Ők 2008-ban vásároltak itt egy 58 nm-es, majd 2009-ben két 58 nm-es lakást. 2014-ben pedig idősebb Simicskó egyedül vásárolt a lakóparkban egy 77 nm-es lakást. Az Átlátszó azt is kiderítette: mindegyik ingatlannak Simicskóék az első tulajdonosai, mindet közvetlenül a projekt beruházójától, a Sajgó Sándor többségi tulajdonában lévő Ceminvest Kft.-től vették.

Mivel a lakóparkban 496 ezer, illetve 640 ezer forintos négyzetméteráron kínálnak lakásokat, könnyen kiszámolható a Simicskó család ingatlanjainak értéke: a két ár átlagával (568 ezer forinttal) számolva, a szülők négy lakásának együttes értéke nagyjából 142,5 millió forint lehet. Ehhez jön még a Simicskó szülők állandó lakcímeként megadott II. kerületi lakás, valamint az általuk 2006-ban vásárolt 808 nm-es, és 2014-ben vásárolt 519 nm-es pilisszentiváni ingatlan – mindkét telken egy-egy családi házzal.

A portál megkeresésére Simicskó államtitkársága azt a tájékoztatást adta, hogy az államtitkár szülei nem közszereplők, külön háztartásban élnek, így nem kötelesek beszámolni a sajtónak vagyoni helyzetükről. Az Átlátszó által említett „2500 nm2-es pilisszentiváni ingatlan" valójában egy 250 négyszögöles telken lévő 80nm2-es ház.

"Államtitkár úr édesapjának tudomásunk szerint nem csak egy ingatlanja van, 57 éven át kereskedő volt, sikeres vállalkozóként kis- és nagykereskedelmi tevékenységet folytatott.

Soha nem kapott állami, önkormányzati és eu-s támogatást, mint ahogy megrendelést sem. Amit elért egy élet tisztességes munkájával és a törvényt szem előtt tartva tette. Boltokat üzemeltetett és egy eredményes biztonságtechnikai Kft. ügyvezető igazgatójaként is dolgozott és az államtitkár úr politikai tevékenysége előtt is több ingatlannal rendelkezett" – írta válasz gyanánt az Emmi.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.