galéria megtekintése

„Ez a korrupció egyik leghatékonyabb ellenszere”

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 13. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Márciustól – az országban első településként – minden közérdekű adat felkerül a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Uszka honlapjára.

Az Együtt nemrégiben kezdeményezte, hogy a települési önkormányzatokban dolgozó képviselőik terjesszenek elő olyan javaslatokat, amelyek erősítik a helyhatóságok munkájának átláthatóságát. Az országban egyetlen olyan település van, amelyet az ellenzéki párt színeiben indult polgármester vezet: Sértő-Radics István háziorvos, aki több ciklus óta irányítja az ukrán határhoz közeli, hátrányos helyzetű kistérségben lévő települést.

Sértő-Radics István lett az első Együtt-fecske
Sértő-Radics István lett az első Együtt-fecske
Sopronyi Gyula

Bizonyára nem véletlen, hogy épp itt alkották meg elsőként az Együtt által szorgalmazott átláthatósági rendeletet, amelyet azóta információink szerint a Pest megyei Kerepesen is elfogadtak, de jelenleg is több települési önkormányzat előtt ott fekszik a javaslat.

 

– Bármilyen vitában értelmetlen véleményt nyilvánítani, ha nem hozzáférhetők azok az információk, amelyekről szó van – érvelt a javaslat mellett Sértő-Radics István, aki az Együtt elnökségi tagjaként az önkormányzatokkal és az egyházakkal való kapcsolattartás felelőse. – Az alaptörvényben például az szerepel: „a közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával”. A közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni. Ez a korrupció egyik leghatékonyabb ellenszere, ez teszi lehetővé, hogy bárki tehessen fel kérdéseket közös ügyeinkről. Minél többen és minél gyakrabban élnek ezzel a jogukkal, annál nagyobb eséllyel derülhet fény az esetleges visszaélésekre, és annál nagyobb hatékonysággal lehet a hibákat, hiányosságokat, adott esetben pedig szabálytalanságokat, bűncselekményeket számon kérni vagy éppen a számonkérés hiánya miatt további felelősségre vonást kezdeményezni – tette hozzá.

Uszkán márciusban lép életbe a rendelet, amelynek hatására az önkormányzat költségvetése közérthető formában elérhetővé válik a honlapon. Táblázatos formában bárki letöltheti, hogy egy adott évben miből származnak a település bevételei és hogyan oszlanak meg a kiadásai. A helyben élőknek a képviselőkkel azonos hozzáférést biztosítanak a döntési folyamathoz és annak dokumentumaihoz, s az interneten is közzétesznek minden jegyzőkönyvet, hangfelvételt.

Immár bárki elolvashatja az önkormányzat és intézményei, cégei által kötött szerződéseket, amelyek csak akkor léphetnek hatályba, ha előzetesen közzéteszik azokat a település honlapján. A nyilvánosság elé tárnak minden közbeszerzési felhívást, s az eredményhirdetést követően az ajánlatnak és az értékelésnek is elérhetőnek kell lennie a honlapon.

Drága titkok

A Kocsis Máté által vezetett józsefvárosi önkormányzat tájékoztatása szerint négy év alatt 110 millió forintot költött a közérdekű adatigénylések megválaszolására. Ez a summa magában foglalja 17 ember 79,5 milliós munkabérét.

Az Átlátszó.hu számításokat végzett, amelyek szerint a fideszes politikus hivatalában a munkatársak évi 9800 munkaórát töltenek a feleletek elkészítésével, azaz öt év alatt 49 000 órát fordítanak e tevékenységre. Ahelyett, hogy minden közérdekű adatot feltennének az önkormányzat honlapjára. (Munkatársunktól)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.