galéria megtekintése

Angyalföldön mintha választások lennének

2 komment

Az újlipótvárosi Liberálisok korán kelnek. Az utcák még szinte üresek, amikor megérkezik a standjával három lelkes gimnazistalány a Hollán Ernő utcába és kérdéseink nyomán minket is agitálni kezdenek.

Szerintük nem igaz, hogy a fiatalokat ne érdekelné a politika, a gimijükben alig van nap, hogy szóba ne kerülne. Bár Angyalföldön csak két jelöltet tudtak állítani, középtávon bizakodóak a lányok. Még fiatal a pártjuk, kevesen ismerik, kis idő és előretörnek. Alig teszünk pár lépést és belefutunk az egyik liberális jelöltbe. Dárdai Zsuzsa egykor, MSZP-tagként, volt már tagja a képviselőtestületnek és úgy látja, fel kell állnia Újlipótváros részönkormányzatának, valamint az itteni bérlakások díjait is felülvizsgálná. Reményei nem túl vérmesek, de azért bizakodik, hátha kettejük közül valaki mandátumot szerez.

Bruzák Noémi / MTI

A Fischer Annie Zeneiskolánál óriási a forgalom, szerencse, hogy nincs már kampánycsend. A környék – bármilyen furcsa is ez itt és most - választási lázban ég, bár a Vizafogó felé ez mintha mérséklődni tűnne valamelyest. A sarkon Kemény István költő és felesége avat be minket a család világnézeti vitáiba, Kemény végül önérzetesen coming outol lapunknak: az LMP-re ikszelt.

Ami őket illeti, a párt angyalföldi listavezetője, Tempfli József ugyan – mindenki máshoz hasonlóan – szinte biztos benne, hogy Tóth József marad, de úgy számol, hogy a kompenzációs mandátumok egyikét azért megcsípik. Az ökopárt 15-ből 14 körzetben tudott jelöltet indítani, egy újlipótvárosi jelöltjüknek még három érvényes ajánlás kellett volna. A Jobbik minden körzetben jelen van, de az összecsapás három főszereplője az MSZP, a DK-Együtt-PM-MoMa hármas szövetség és a Fidesz. Kicsit is esélyes polgármesterjelölt azonban csak kettő van: Bagdy Gábor, fővárosi főpolgármester-helyettes és a 20 éve regnáló, verhetetlennek tűnő Tóth József.

 

A nagyobbak képviselői közül a PM kerületi elnökét, Szabados Pétert leljük fel először, a Szent István-park bejáratánál lufikat fúj az érkező kisgyerekes családoknak. Hangsúlyozza, hogy sima lufik, nincs rajtuk pártlogó. Ő az LMP jelöltjeként került be 2010-ben a testületbe, reméli, hogy legalább két-három egyéni körzetet sikerül elhódítaniuk az MSZP-től és attól tart, hogy a jövőben sem lesz egyszerű együttműködniük a szocialistákkal: a kampányban szerinte sok olyasmi elhangzott, ami jelentősen meg fogja terhelni a kerület baloldali pártjainak kapcsolatát. A DK-val és a MoMá-val kialakított együttműködésük viszont hosszú távra szól, a nagypolitikai véleménykülönbségek nem fogják elrontani. A MoMa egyébként egyetlen egyéni képviselőjelölttel járult hozzá az angyalföldi összefogáshoz, ő Mészáros Zsófi, Gerlóczy Márton író édesanyja.

Kurucz Árpád / Népszabadság

Csiga Gergely MSZP-s képviselőjelölt vastag programfüzettel fogad minket, amelyben sorra kipipálják az elmúlt évek eredményeit, de ezt csak a legelszántabbaknak szánják, minden méretben van szóróanyaguk, le egészen a miniatűr „választási segédletig", amelyet magukkal kell vinni a polgároknak, hogy biztosan a megfelelő helyre tegyék az X-et. Csiga szerint nem rajtuk ment el a baloldali összefogás, a többi párt hibázott, amikor egyedül az EP-választás eredményeiből kiindulva akartak alkudozni, mert nem vették figyelembe azt, ami most igazán számít: a helyben elvégzett önkormányzati munkát.

Felvetésünkre, hogy miért nem akartak engedni az abszolút többséghez szükséges mandátumszámból, miért ragaszkodtak tehát ahhoz, hogy szövetségeseik közös győzelmük esetén se tudjanak érdemben beleszólni a kerület irányításába, azt felelte, hogy az MSZP a sokszínűség híve, senkit nem akartak kirekeszteni a képviselőtestületből, de itteni súlyukhoz képest nem voltak irreálisak az igényeik. Bízik benne, hogy az eredmények is ezt igazolják és most is épp úgy megnyerik az összes körzetet, mint négy éve. A döntések pedig itt „a béke szigetén" amúgy is konszenzussal születtek meg eddig is szerinte és reméli, ezután sem lesz másként. Még az elmúlt ciklus jobbikos képviselője is elhagyta a pártját félidőben, amit ő úgy értelmez, hogy részévé vált a nagy angyalföldi közmegegyezésnek. Az új jobbikos polgármesterjelölt, Benke László a járókelők szerint szorgalmasan kampányolt, leggyakrabban az Árpád-híd és a Lehel-piac környékén látták.

Kurucz Árpád / Népszabadság

A béke –belbaloldali feszültségektől egyáltalán nem mentes – szigetén a Fidelitas helyi elnöke, Dr Kurucz Dániel pár lépésre álldogál barátaival Csigáék standjától. Roppantul örül az MSZP-t ért baloldali kihívásnak, de nem csak azért, mert „történelmi" esélyt ad számukra Angyalföld legalább részleges elfoglalására, hanem azért is, mert valódi versenyhelyezetet teremtett, mindenki kénytelen volt előjönni az elképzeléseivel. Ami őt illeti, kutyaparkot létesítene egy közeli üres telken, EU-támogatással házakat újítana fel a szerinte Angyalföld többi részéhez képest elhanyagolt Újlipótvárosban, tovább növelné a közbiztonságot, mert a térfigyelő kamerák „nem rögzítik a felvételeket" és felállítaná Szent István-szobrát a róla elnevezett parkban.

Ha egy marslakó éppen Angyalföldön tette volna le az űrhajóját délelőtt, könnyen azt a téves benyomást szerezhette volna, hogy Magyarországon létezik alternatívákat felkínáló politikai verseny, egymással vitázó elképzelések alakítják a politika napirendjét és ma éppen értelmezhető téttel bíró helyhatósági választások vannak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.