galéria megtekintése

Államtitoksértés vagy egyszerű fércmunka?

A Századvég-ügy nincs lezárva, sőt most kezdődik igazán – reagált Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt ügyvivője arra, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke, a fideszes Németh Szilárd jelezte: miután nem látnak kockázatot, indokolatlan a továbbiakban azzal foglalkozni, mikor, milyen titkos adatokhoz férhetett hozzá a kutató- és tanácsadó intézet.

Bodnár szerint érthető, hogy a Fidesz hamar továbblépne, hiszen egyre több a kormány számára kínos kérdés. A Századvég évek óta készít milliárdokért tanulmányokat, stratégiákat a kormányzatnak, ám mint a közelmúltban kiderült, csak 2013 óta van jogosultsága arra, hogy minősített adatokhoz hozzáférjen. Emiatt kérdéses, hogy 2013 előtt kapott-e nemzetbiztonsági adatokat a cég.

Ha kapott, az azért aggályos, mert erre nem volt felhatalmazása. Ha viszont nem jutott ilyen információkhoz a Századvég, akkor nem tudni, miért nem hozták nyilvánosságra az akkoriban elkészült tanulmányokat. Bodnár szerint kétséges az is, hogy például az energiaszektorról lehet-e úgy stratégiát alkotni, hogy minősített adatok híján csupán a nyilvános információkra építenek. Az pedig – tette hozzá –

a hűtlen kezelés gyanúját veti fel, ha „fércművekért” fizettek milliárdokat.

 
Lánczi András, a Századvég elnöke. Sokat tud
Lánczi András, a Századvég elnöke. Sokat tud
Szigetváry Zsolt / MTI

Bodnár beszélt arról is: meglehet, nincsenek nagy biztonságban a minősített adatok például Lánczi Tamásnál, a Századvég elemzőjénél, hiszen vezető szerepet tölt be Habony Árpád tanácsadó cégében. A Századvég alapítványt háromtagú kuratórium irányítja. Elnöke Lánczi András politológus, elnökhelyettese Szalay-Bobrovniczky Kristóf, stratégiai igazgatója pedig G. Fodor Gábor. Ők mindannyian hozzáférhetnek minősített információkhoz.

Bodnár szerint G. Fodor esetében ez azért is aggályos, mert a Habony érdekeltségébe tartozó 888.hu főszerkesztője. „Kétlem, hogy G. Fodor képes lenne arra az attrakcióra, hogy a két posztján elkülönítse az információkat” – fogalmazott a liberális politikus. Az ügyben kerestük a Századvéget – amely egy korábbi közleményében leszögezte: minden tekintetben betartja a jogszabályi előírásokat –, ám lapzártánkig nem adott választ kérdéseinkre.

Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján mondvacsináltnak nevezte a Századvég-ügyet. „Nincs olyan információm vagy rendelkezésemre álló adat, hogy államtitoksértés történt volna. Ez nem zárja ki, hogy másnak lehet, de akkor az álljon elő a farbával, nevezze meg a konkrét ügyet, és kérje a kivizsgálását, illetve tegyen feljelentést” – válaszolta munkatársunk kérdésére.

A Miniszterelnökséget irányító miniszter elárulta, egy per miatt rövidesen nyilvánosságra hoznak századvéges tanulmányokat, akár 30 ezer oldalt is, ennek átolvasása a miniszter szerint „szép karácsonyi ajándék” lesz az érdeklődők számára. Azt ugyanakkor Lázár elismerte, hogy a nyilvános tanulmányok értelemszerűen nem tartalmazhatnak államtitkokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.