galéria megtekintése

Állami kártérítést követelnek a Quaestor-károsultak

5 komment

NOL

Az állam készfizető kezességétől várják a Quaestor ügyfelei a kártalanításukat, ezt azonban nem valószínű, hogy megszavazza a parlament. A károsultak elszántak, tüntetnek, de reményeiket az Alkotmánybíróság ennek ellenére széttörheti.

A korábbi Quaestor-tüntetésről már ismerős arcok vonultak fel az őszi napsütésben a Kossuth térre. Pár hete a Miniszterelnökség előtt demonstráltak, most közelebb kerültek a képviselőkhöz, akiktől százszázalékos kártalanítást várnak, de még mindig nem közelítették meg azt a helyet, ahol a Baumag átvert ügyfelei tüntettek tíz éve.

Nekik könnyebb dolguk volt, az Országház előtti füves részen kiabálhattak a munkába siető képviselők fülébe.

Ők nem értek el semmit.

 

Egyelőre a Quaestor-botrány károsultjai bíznak saját érvényesítő erejükben. A tüntetésre összeszokott csapat érkezett, a korábbi megmozdulások felszólalói most a hallgatóságot képviselték, a szervezésben segítettek, szatyrokból osztogatták a transzparenseket.

Százszázalékos kártalanítást várnak, követelnek a Quaestor átvert ügyfelei
Százszázalékos kártalanítást várnak, követelnek a Quaestor átvert ügyfelei
Koncz György

A felszólalók mögött papír Tarsoly Csaba állt Rogán Antallal, Matolcsy Györggyel, Polt Péter legfőbb ügyésszel és Orgován Bélával, a Quaestor egyperces vezérigazgatójával. Mellettük hús-vér kisfiú kezében „az én pénzemet loptátok el" feliratú táblával.

A felszólalók szerint a megoldást az a parlamentnek benyújtott egyéni képviselői indítvány jelentené, amely az állam készfizető kezessége révén biztosítana forrást a Quaestor Alap számára. Az állam készfizető kezességét már azért sem valószínű, hogy megszavazza a Tisztelt Ház, mert ez azt jelentené, hogy

az állam fogja kártalanítani a Quaestor ügyfeleit.

Azzal kár számolni, hogy a cégcsoport vagyonának értékesítéséből össze fog jönni a szükséges 130 milliárd forint – az ügyfelek 80-at már megkaptak a Befektetővédelmi Alaptól. Vagyis ha az ügyfeleket 30 millió forintig kellene kártalanítani, az az állam számára a GDP 0,4 százalékának megfelelő kiadást jelentene. Kevéssé valószínű, hogy a ház hagyja elszállni a hiányt emiatt.

Az ezt taglaló beszéd alatt a „nem hagyjuk", a „maffia" és az „ellopták" szavakat skandálta a néhány tucatnyi tüntető.
Persze az egész ügyet felülírhatja az Alkotmánybíróság (AB).

A testület kedden folytatja a Quaestor-törvénynyel kapcsolatos beadványok tárgyalását, s a törvény bizonyos részeinek „elkaszálása" is jelentheti a károsultak reményeinek széttörését. A Quaestor-ügyfelek azonban elszántak. Felszólalójuk szerint: „a kormányhatalom se akar kártalanítani minket, de mi ezt nem hagyjuk".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.