galéria megtekintése

„Akinek nincs hazája, mindegy, hol lövik le”

1 komment


Hajba Ferenc
NOL

Tízezer menekült érkezésére számítottak hétfőn délelőtt Hegyeshalomban. Az első szerelvény már éjszaka kettőkor befutott a horvátoktól. Azt mondták a menekültek, vesztegeltek néhány órát valamelyik magyar vasútállomáson,  de legalább pihentek egy keveset.

– Lökdösnek bennünket, mint a biliárdgolyót – vigyorgott egy szőrös, fiatal pakisztáni srác. – De ez nem fáj annyira, mint mozdulatlanul várni a semmire – mondja, majd többen megkérdezik tőle, mi az a biliárdgolyó...

Földi D. Attila / Népszabadság

A második vonat reggel hétkor fékezett Hegyeshalomban, 1500-an szálltak le róla. A már kialakult gyakorlat szerint magyar rendőrök kísérték át őket a három kilométerre található nickelsdorfi határállomásig, ahol a hajdani vámudvaron alakították ki az osztrákok a menekülttábort. Az odavezető úton magyar és külföldi karitatív szervezetek kínáltak nekik italt, gyümölcsöt, a táborban hasonló volt az ellátás, igaz, ott meleg leves, tea, főtt étel is várta őket. Érzékelhető volt azonban, hogy senki sem hangolta össze az önkéntes segélyezést, az úton végig üres banános dobozok, széttaposott üdítős fóliák, kekszes és joghurtos műanyag poharakat ropogtatott talpával az ember.

 

A  tábort – ahol korábban négy-ötezer menekült is meghúzta magát  – a hétvégén az osztrákok nagyjából kiürítették, főleg Bécs és Salzburg környékére vitték a menekülteket. A rendőrök pontosan nem mondták meg, hogy melyik tartományba szállították őket, csak azt, hogy egy részük busszal ment, a többiek a nickelsdorfi vasútállomásról vonattal.

Hétfő hajnalban három-négyszáz ember aludt a táborban. Két fedett épület zsúfolásig megtelt, egymás hegyén-hátán hortyogtak az emberek. Néhányan sátrakban éjszakáztak, többen azonban pokrócot terítettek a kinti betonra, ott heveredtek le.

A szerző felvétele / Népszabadság

Az újonnan érkezőknek egész éjjel kínálták a meleg levest, a forró teát, meleg ruhák közül is válogatni lehetett. Fölállítottak egy fűtött tábori kórházat is, két orvos és sok ápoló volt szolgálatban.

– A hideg megviseli a menekülteket – mondta kérdésemre a vezető doktor. – Sok a fáradt, agyongyötört ember, a számukra idegen összevissza étkezést pedig a gyomruk nem bírja. Volt, akit kórházba kellett szállítanunk.

A kórházban egyébként a legkorszerűbb gyógyszerek sokasága várja őket.

A szerző felvétele / Népszabadság

A korábbihoz képest változott a tábor képe. Kordonokat alakítottak ki a tumultus megelőzése végett, s azért, hogy meg tudják számolni a menekülteket. A táborban megjelentek a katonák, hátukon puskával, ők a rendőröket segítik, útba irányítják a menekülteket, segítenek nekik. Többségében fiatal srácok. Egyiküket megkérdezem, sajnálja-e a menekülteket.

– Persze, hogy sajnálom – veszi le az egészségügyi szájkendőt. – Elgondolkodom azon, hogy milyen szerencsés helyre születtem.

– Nem félnek az osztrákok a menekültektől?

– A többségük úgyis Németországban telepszik le, a maradék nagy részét meg visszaküldik a hazájába – feleli kitérően, de azért hozzáteszi: vannak, akik félnek. A burgenlandiak a termésüket, meg a javaikat, a biztonságukat, a salzburgiak pedig az idegenforgalmukat féltik.

Újabb vonat fut be. Kockás takaróba bugyolált fiatalemberrel gyalogolok a vasúttól a táborig.

– Honnan jött?

– Eritreából.

– Miért jött el?

– Eritrea a rettegés, meg a halál.

– És a család?

– Őket már régebben sikerült kicsempészni Svédországba. Utánuk megyek. Nincs vesztenivalóm.

Ha menekülés közben elkaptak volna otthon, lelőnek. Ha a svédek visszaadnak, lelőnek. Akinek nincs hazája, mindegy, hol pusztul el.

Később elolvastam egy ENSZ-jelentést – az Origó közölt belőle részleteket –, amely megerősíti: „A kormány egyszerű és brutális taktikát választott a menekültek visszatartására: aki el akarja hagyni az országot, azt a katonák lelövik a határon. Az eritreai kormány kiterjedt kémhálózatot működtet, a gyanús személyeket – köztük gyerekeket is – évekig börtönben tartják vádemelés és tárgyalás nélkül."

Földi D. Attila / Népszabadság

Felkel a nap, újabb vonat érkezik, közben buszok és katonai szállítójárművek is megjelennek a tábor előtt.  Azokra ültetik a menekülteket, de az úti célt nem árulják el. Igaz, a menekültek nem is nagyon kérdezik.

Találkozom Szőke László polgármesterrel, aki a förtelmes mennyiségű szemét szedését, elhordását szervezi. Több falu közmunkásától kér segítséget.

Mondja, őt sem tájékoztatják hivatalosan semmiről, sem a magyarok, sem az osztrákok. Fogalma sincs, kik jönnek, mennyien és mikor, s mi lesz a sorsuk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.