galéria megtekintése

A kerítés szentsége

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 21. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Molnár Csaba szerint négyezer határsértőt szállítottak Ausztriába a magyar–horvát határról a hatóságok a hét végén. A DK politikusa úgy véli, az akcióban közreműködő rendőrök megszegték az Orbán-kormány által bevezetett „embertelen és felesleges” szabályokat, a tiltott határátlépés ugyanis már bűncselekménynek minősül, ők azonban nem indítottak eljárást a határsértőkkel szemben.

Nem Molnár Csaba az egyetlen, aki nem érti, mi történik itt. A rendőrség hol keményen lecsap a migránsokra, hol meg az embercsempészek legnagyobb bánatára kíséretet ad az állami szállításukhoz. Mintha nem is ugyanabban az országban történnének a dolgok.

Röszkénél néhány napja még a karhatalom és a TEK elit erői állják útját a határátkelő megnyitását követelő tömegnek. Kicsit távolabb más rendőrök simán elfogják és bíróság elé állítják a kerítés alatt, felett vagy azt megrongálva érkezőket, akiket aztán a bíróságok futószalagon tiltanak ki az országból. Még távolabb még könnyebb dolguk van a rendőröknek: „csak” fel kell tessékelni a határon át érkezőket egy épp a közelben álló vonatra vagy buszra és irány – hivatalosan Szentgotthárd, Vámosszabadi, valójában – az osztrák határ.

 

És mindhárom intézkedés egyszerre lehet jogszerű. Mert bármit mondanak is a politikusok Lázár Jánostól Molnár Csabáig, a tiltott határátlépés most sem bűncselekmény. A sokat hangoztatott jogi védelem kizárólag a kerítést illeti meg. A szent drótot, amely kormányunknak az Európai Unió iránti elkötelezettségét hivatott bizonyítani, és Orbán erőpolitikáját, aminek legalább annyira célja a Jobbikhoz pártolt egykori Fidesz-szavazók visszaszerzése, mint az illegális migráció feltartóztatása vagy inkább elterelése.

A törvény (kivételesen) egyértelmű: „Aki Magyarországnak az államhatár rendje védelmét biztosító létesítmény által védett területére a létesítményen keresztül jogosulatlanul belép, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. Nem árt tehát tisztában lenniük a szír, afgán és a többi menekültnek, hogy hol tart éppen a kerítésépítéssel a honvédség. Mert ha a kerítéssel lezárt zöldhatáron keresztül lépik át a határt, a rendőrök fogdába viszik őket, majd a bíróságra, ahol kiutasítják őket.

Ellenben ha ott lépik át a határt, ahol még nem épült meg a kerítés, a rendőrök ott is elfogják őket ugyan, de nem fogdába viszik őket, hanem vonattal, buszokkal az osztrák határ közelébe, ahonnan már gyalog is eljuthatnak Ausztriába. Molnár Csaba állításával ellentétben nem szegte meg hivatali kötelezettségeit a rendőrség a 4000 bevándorló hét végi átszállításával. Ott nem volt kerítés, nem volt mit védeni, nem volt miért az új jogszabályokat alkalmazni.

Az pedig már jó ideje nem számít, hogy ezzel – a kormány hangzatos nyilatkozatai ellenére – a schengeni kódex előírásait semmibe vesszük. Megalakulása után a Fidesz jó ideig azzal kampányolt, hogy „Egy olyan országban szeretnénk élni, ahol a törvény nem csak a kólát védi”. Megvalósult. Már a kerítést is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.