galéria megtekintése

Tarlós és Lázár befogja egy ideig

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 18. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Kormányzati és fővárosi források szerint Lázár János miniszter és Tarlós István főpolgármester hónapokon át tartó villongások után befejezi egymás nyilvánosság előtti szapulását. Tarlós felkért négy fideszes polgármestert, hogy készítsenek javaslatot a BKV hosszú távú finanszírozására, mert erről is tárgyalni akar Orbán Viktorral.

„Úgy látszik szellemileg tényleg lanyhulok” – csütörtökön, a szokásos Kormányinfón Lázár János csak ezzel célzott a Tarlós Istvánnal folytatott sokadik pengeváltásra, amikor nem tudott válaszolni egy újságírói kérdésre a termékbemutatókra vonatkozó szabályozásról.

A habitusbeli mellett...
A habitusbeliek mellett...
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A miniszter vélhetően azért sem mélyült már el a főpolgármester által legutóbb az Origónak adott interjú rá vonatkozó mondatainak értelmezésében, mert mindkét fél úgy döntött: befejezettnek tekinti a másik nyilvános szapulását – erősítették meg kormányzati és városházi források a Népszabadságnak.

 

A Tarlós–Lázár-konfliktus nem akkor kezdődött, amikor a főpolgármester azt nyilatkozta a miniszterről, hogy az utóbbi egy évben eléggé próbára teszi a képességeit az a feladattömeg, amelyet a nálánál jóval nagyobb szellemi kapacitású miniszterelnök kiszignált rá. Kettejük között régóta van habitusbeli és generációs feszültség, de politikai-pénzügyi nézeteltérések is jellemzik viszonyukat a főváros-vidék ellentét mellett.

Tavaly nyáron, amikor Lázár felkereste Tarlóst a Városházán, a főpolgármesteri szobából állítólag kihallatszott a kiabálás.

A városvezető azt nehezményezte, hogy a nála jóval fiatalabb politikus semmilyen tiszteletet nem tanúsított iránta, holott „a fia lehetne”. A konfliktus forrása azonban a pénz volt.

A főváros büdzséje, a 3-as metró és a BKV finanszírozása. A múlt nyáron olyan hírek jelentek meg, hogy Lázár lehúzta az EU-s projektek listájáról a budapesti nagy fejlesztéseket, de sok milliárdot delegáltak például a Szeged–Hódmezővásárhely közötti Tram Train integrált villamos bevezetésére.

Ráadásul azzal is bőszítette Tarlóst, hogy javasolta neki: menjen, és lobbizzon magának Brüsszelben. (Budapest sok esetben hiába kérne brüsszeli fejlesztési pénzeket, fejlett EU-régiónak számít, ezért nem jogosult konvergenciatámogatásokra.) Tarlós István számára ebben a harcban főpolgármesteri pályaíve is kockán forog. Úgy érzi, második ciklusa után nem vonulhat vissza anélkül, hogy nem rendezte el a 3-as metró és a BKV ügyét. (Kész lett volna a visszalépésre is az önkormányzati választás előtt, ha nem teljesülnek a feltételei.)

A kék metró szerelvényeinek felújítására végül adott a kormány 60 milliárd forintnyi hitelgaranciát, és idén márciusra 340 milliárd forint uniós támogatásban is megegyeztek. Ami a BKV vitáját illeti, Lázárnak már 2011 végén is az volt a véleménye, hogy egy 700 milliárdos költségvetésben el kell tudni érni tízszázalékos megtakarítást. Most a BKV esetében az 52 milliárdos állami adósság átvállalása is kevés a Városháza szerint. A kormányzati szereplők viszont rendre azt várják, hogy a főváros tegyen le megoldási javaslatokat a rendszerszintű problémák kezelésére.

A Városháza szerint rendszeresen készülnek ilyen tanulmányok,

de késve kerülnek Orbán Viktor miniszterelnök asztalára.

Mindennek ellenére Tarlós István a szándéka szerint együttműködik a kormánnyal. Kifejezetten jó a viszonya Pintér Sándor belügyminiszterrel, akivel viszont a hírek szerint Lázár János kapcsolata nem felhőtlen. De a főpolgármester rendszeresen egyeztet Varga Mihály gazdasági miniszterrel is. Végső tárgyalási partnernek Orbán Viktort tekinti, korábban már ki is jelentette: Lázárnak „János a neve, nem Mindenható”.

...generációs különbség is feszül a két politikus között
...generációs különbség is feszül a két politikus között
Kurucz Árpád / Népszabadság

A főpolgármester felkért négy fideszes kerületi polgármestert – Kocsis Mátét, Láng Zsoltot, Ríz Leventét és Kovács Pétert –, hogy készítsenek közös javaslatot a BKV hosszú távú működésének megoldására. Szeptemberben ezt szándékozik képviselni Tarlós István a miniszterelnök előtt. A Tarlós és Lázár közti feszültségét akár táplálhatja az is, hogy a főpolgármesternek – információink szerint – konszolidált a kapcsolata Csányi Sándor OTP-elnökkel, a Miniszterelnökséget irányító miniszternek viszont híresen rossz.

Tarlós számára nem kötelező a fideszes-kormányzati Simicska-bojkott sem, ahogyan más televíziókban, úgy a Hír TV-ben is vállal szereplést, és változatlanul nyilatkozik a Magyar Nemzetnek.

A Simicska-médiabirodalomhoz sorolt Heti Válaszban pár napja Borókai Gábor főszerkesztő durván bírálta Lázár Jánost, például azzal, hogy „szétfeszít”, „közösségtelenít”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.