galéria megtekintése

Adócsökkentést ígértek, majd bevezették az ingatlanadót

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 12. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

A Fidesz, az MSZP, a Jobbik és helyi civil szervezetek együtt tiltakoznak a 20 ezer lakosú Békésen a júliustól bevezetendő építményadó ellen. Izsó Gábor polgármester és a Jobboldali Összefogás képviselői a választás előtt adócsökkentést ígértek, de helyette bevezették a szemétszállítási díjat és az építményadót – így kezdődik az a tiltakozó petíció, amelyet több mint hatezren írtak alá Békésen. A dokumentumban felszólítják a polgármestert, hogy tűzzék újra napirendre a kérdést, s vonják vissza az építményadót.

A békési képviselő-testületben – Izsó Gábor polgármesterrel – hatfős többség áll szemben az ötfős ellenzékkel, akik közül három fideszes, egy szocialista, egy pedig a Jobbik képviselője. Szalai László MSZP-s képviselő idézi fel a szokatlan felállás előzményeit. 1994 és 2006 között baloldali vezetése volt a városnak. Az őszödi beszéd után a jobboldal nyert, Izsó Gábor lett a polgármester, aki korábban próbálkozott már a Kisgazdapárt és a MIÉP színeiben is. 2010-ben a Fidesz visszaléptette Izsó Gábort, és Erdős Norbert alpolgármestert jelölte helyette. Izsó azonban meggondolta magát, mégis elindult, és legyőzte a Fidesz jelöltjét. Így nemcsak a baloldal és az erősödő Jobbik került szembe vele és támogatóival, hanem a Fidesz is.

Kamera Hungária. Tüntetőkről készül felvétel Békésen
Kamera Hungária. Tüntetőkről készül felvétel Békésen

2014-ben újra Izsóék, a Jobboldali Összefogás győzött. Szalai László szerint a harmadik ciklusban már nagyon elszaladt velük a ló, az ellenzéknek még bizottsági helyeket sem adtak, a város ügyei lényegében a többségi frakció ülésein dőlnek el. Kiverte a biztosítékot, hogy egy hónappal a választás után a többség eldöntötte: bevezeti az építményadót. Ez voltaképpen ingatlanadó, hiszen nem csak a vállalkozási célra használt helyiségek után kell fizetni. Szalai László szerint ráadásul sok a gyanús közbeszerzés, az önkormányzati megbízásokat sok esetben a testületi többséghez közel álló vállalkozások kapják. Szalai úgy fogalmaz: a helyi gazdagok nem akarnak adót fizetni, ezért terhelik rá a közterhet a szegényekre.

 

Izsó Gábor polgármester szerint ez nem így van – az ellenzéki oldalon is ülnek tehetős vállalkozók. A petícióból pedig „kifelejtették”, hogy megszűnik a kommunális adó, amelynek összege háztartásonként évi 21 ezer forint volt, és tartalmazta a szemétszállítási díjat is. Az építményadó nem tartalmazza a szemétdíjat, hiszen annak összegét majd a kormány állapítja meg. Izsó Gábor szerint azért szükséges az önkormányzat bevételeit növelni, hogy legyen pénz az európai uniós fejlesztések önerejére. 2020-ig jelentős összegek érkezhetnek, a megyei önkormányzatban történt egyeztetések nyomán akár 4 milliárd forintot is kaphat a város. Ez történelmi helyzet, amely nem ismétlődik meg, és nem engedhetik meg maguknak, hogy az önerő hiánya miatt ne használják ki. 2020-ban, ha ez a periódus lezárul, megszüntetik az építményadót.

A polgármester szerint nem igaz, hogy nincsenek tervek a fejlesztésre. Két konkrét tervük van, a rendelőintézet teljes rekonstrukciója, és egy kisebb hűtőház. Más elképzelések is vannak, de azokat akkor bontják ki jobban, ha már megjelennek a pályázatok. Izsó Gábor azt mondja, más városokhoz képest nem sok a tervezett adó: négyzetméterenként 95 forint. Tervezik, hogy a lakosság kevésbé teherbíró rétegei kedvezményt kapjanak – ehhez mielőbb be kellene érkezni a bevallásoknak, hogy pontos képet kapjon az önkormányzat az ingatlanok méretéről és a békésiek jövedelmi viszonyairól. A polgármester szerint nem véletlen, hogy egy még folyamatban lévő ügy ekkora visszhangot váltott ki, a helyi Jobbik- és Fidesz-csoport mint ellenzék összefogásának célja ugyanis a hatalom megszerzése.

Szalai László kitett a Facebook-oldalára egy fotót, amelyen Balázs László, a pénzügyi bizottság elnöke az erkélyéről videózza az építményadó ellen tüntetőket. (Szerettük volna megkérdezni Balázs Lászlót az ügyről, de nem ő, hanem a lánya hívott vissza. Neki hiába ismételtük meg a kérdésünket, a képviselő nem jelentkezett.) Mivel úgy vélik, könnyű félelmet kelteni az emberekben ott, ahol olyan sokan kiszolgáltatottak, mint Békésen, ezért a petíciót aláírók névsorát nem adják át az önkormányzatnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.