galéria megtekintése

A bukott fideszes polgármester lenyomja a Facebookot

17 komment


Ungár Tamás

Immár másfél ezer potenciális gyanúsítottja van a korábbi siófoki polgármester által elindított rágalmazási feljelentésnek. Balázs Árpád feljelentette azokat, akik az interneten megosztottak egy őt bíráló írást. A történet a szólásszabadság mintaperévé nőheti ki magát.

Balázs Árpád volt siófoki polgármester még februárban jelentette fel rágalmazás gyanújával azokat, akik az interneten megosztottak egy őt bíráló írást. A cikk arról szólt, hogy a siófoki önkormányzat a kikötő közelében egy 66 négyzetméteres lakást feltűnően alacsony áron, ötmillió forintért adott el. Az írás ismeretlen szerzője nem találta nyomát annak, hogy az eladást megelőzte volna ingatlanbecslés, emellett más szabálytalanságokat is felfedezett az ügyben.

Balázs Árpád ügye a szólásszabadság mintaperévé nőheti ki magát
Balázs Árpád ügye a szólásszabadság mintaperévé nőheti ki magát
Kallos Bea / MTI

A cikkíró mindezek kapcsán felvetette Balázs Árpád felelősségét. A jogász végzettségű ex-polgármester a bírálatot megalapozatlannak látva tett feljelentést, s később az ügyészség átvette a nyomozás irányítását, vagyis a magánvádas ügy közvádassá avanzsált. Az elmúlt hetekben a rendőrség 13 személyt, aki a cikket megosztotta a Facebookon, rágalmazás vétségével meggyanúsított és bűnügyi nyilvántartásba vett, tehát rabosította őket.

 

Ez sokakat megbotránkoztatott, ők úgy vélték, a fenti logika alapján bárki meggyanúsítható, aki megoszt egy kritikus hangú újságcikket, vagy akár csak társaságban beszél arról. Eddig több mint kétezren osztották meg a cikket azért, hogy kiálljanak a rabosított megosztók mellett. Ha a nyomozó hatóság következetes, valamennyiüket kénytelen meggyanúsítani.

Szerettük volna az ügyben nyilatkozatra bírni a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy megtudjuk: a cikkben melyek azok a kijelentések, amelyek megvalósítják a rágalmazást. A rendőrség nem válaszolt kérdéseinkre.
Megpróbáltuk a megyei főügyészséget is szóra bírni, ám ott is elzárkóztak.

Megkerestük Balázs Árpádot, s ő elmondta, hogy szerinte a cikkben több megalapozatlan állítás is szerepel, a legsúlyosabb az, ami hiányolja az értékbecslést. A volt polgármester szerint történt értékbecslés, és ez alapján döntöttek a képviselők az eladásról.

A rabosított kritikusok Facebook-csoportjának az oldala
A rabosított kritikusok Facebook-csoportjának oldala
Facebook

Tudni kell, hogy a volt polgármester feljelentését ösztönző írás az Árpi Lapjairól Kitiltottak Társasága nevet viselő Facebook-közösség oldalán jelent meg. A társaság azért jött létre, mert az önkormányzat lapja – szerintük – nem ad teret az ellenzéki véleménynek. Ezt a társaság azzal magyarázza, hogy a fideszes Balázs Árpádot ugyan legyőzte a 2014-es választáson a függetlenként induló Lengyel Róbert, ám a testületben a kormánypárti városatyák maradtak többségben, s így továbbra is Balázs és párttársai döntik el, mi kerülhet be a lapba.

A Facebook-oldal siófoki közügyekkel foglalkozik, s gyakran kritizálja a fideszes városirányítókat. A társaság egyik névtelenül megszólaló tagja úgy érzi: Balázs feljelentése és az, hogy az ügyészség beszállt az ügybe, a közéletről gondolkodók megfélemlítését célozza. A társaság szerint az ügyészség dolga nem az lenne, hogy a kritikusokat elhallgattassa, hanem az, hogy az írás hatására megvizsgálja, miképp adhattak el egy ingatlant a piaci ár ötödéért.

A rabosított megosztók közül tíznek Czeglédy Csaba ügyvéd vállalta a védelmét. Czeglédy szerint nincs az a bíróság, amelyik védenceit elítélné, főleg, hogy az Alkotmánybíróság kimondta: a közszereplőknek közügyekben el kell viselniük akár a nagyon kemény kritikát is. Az ügyvéd nem tartja kizártnak, hogy védencei később kártérítést követelnek az ellenük indított, megalapozatlan eljárás miatt. Kártérítésre viszont csak akkor van esélyük, ha a bíróság bűncselekmény hiányában menti fel őket, s megállapítja, hogy a gyanúsítás „kirívóan oktalan" volt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.