galéria megtekintése

Szombathely: A viola, a róka és a brezsnyevi csók

Ipkovich jó gyerek, de a rosseb se tudja, hogy a szocik púpjával a hátán be lehet-e futni a választásokon - mondta egy riportalanyunk Szombathelyen a baloldal polgármester-jelöltjéről. Helyben a város jelenlegi első emberét, Puskás Tivadart tartják esélyesnek. Orbán Viktor mindenesetre Szombathelyt is útba ejtette kampánykörútja során.

A viola melyik párt virága? - kérdezi a párjával kézen fogva érkező fiatalasszony a szombathelyi 54-es számú választókörzet előtt. A szavazóhelyiséget a kertészeti szakközépiskola udvarán álló épületben rendezték be, a házhoz vezető úton legalább száz virág pompázik az egyenvázákban.

Délelőtt tízkor jön a baloldali polgármester-jelölt Ipkovich György. Felesége egy fényképet mutat a megyei lapból az őket fogadó ismerőseinek. A fotón egy róka sétál a városháza felé. - Hende Csaba miniszter, vasi képviselő „ravasz rókának" nevezett, lehet, hogy én vagyok a képen? - tűnődik Ipkovich.

A szavazóhelyiségbe főleg idősebb emberek jönnek. Öltönyös, nyakkendős öregurak műanyag autóstáskákat lóbálva a kezükben. Egy hölgy keresztet vet, amikor a közeli templom tornyában elkezdenek harangozni.

 

- Fej-fej mellett haladunk Puskás Tivadarral – magyarázza Czeglédy Csaba, az MSZP városi elnöke, a kampányfőnök. - Az győz, aki jobban mozgósít.

Aztán elmegy választási kifogást bejelenteni. A Fideszhez közeli helyi Frisss (sic) rádió ugyanis reggel kilenckor is azt hangoztatta: Orbán Viktor miniszterelnök arra kéri a választókat, hogy Puskás Tivadarra szavazzanak.

Kocsival érkező mokány embert kérdezem az esélyekről az utcán.

Ipkovich igen f... gyerek, de ott van a hátán a szocik púpja. Hogy azzal be lehet-e futni, a rosseb se tudja.

Két középkorú férfi fut gatyában, pólóban.

- Szavazni? - állítom meg őket.

- Eszünkbe sincs – lihegnek. - Mi nem a politikában akarunk „befutni." Mi csak túlélni akarunk, ez a taktikánk.

- Nekem ez a hazám, ezért a Fideszre szavazok – húzza ki magát egy erősen sminkelt asszony.

- Az én hazám meg..,- szól közbe egy tagbaszakadt férfi –, az én hazám ott van, ahol a gyerekeim élnek.

- És hol élnek? - kérdezem.

- Németországban. Ők már ott ragadnak Állásuk van és boldogok. Nem akarnak visszajönni a magyar ugarra.

Puskás Tivadar polgármester, a Fidesz-KDNP jelöltje a kámoni arborétumban kialakított szavazókörben voksol. A körzetet csak egy felirat jelzi a bejáratnál. - Hol a zászló? - hangoskodik egy biciklis férfi. - Talán elvitték a drukkerek Romániába? Mire a város első embere odasétál, már leng a lobogó a kapun.

Nyakkendős urak latolgatják az esélyeket a fék, bokrok árnyékában. - A fölmérések szerint legalább 20 százalékkal népszerűbb a Fidesz az MSZP-nél Szombathelyen – hallom. - Ipkovichnak tíz százalékkal jobban kellene szerepelni a pártjánál, ami nem lehetetlen. Puskásnak meg több mint tízzel gyengébben a Fidesznél. Nem valószínű, hogy Puskást meg lehet verni.

Puskás Tivadar azt mondja: biztos abban, hogy az emberek az elmúlt négy év folytatására szavaznak Szombathelyen.

Többek szerint a Fidesztől elvisz jó néhány szavazót, hogy legismertebb helyi képviselőik közül páran drogbotrányba keveredtek, hírbe hozták őket a helyi alvilággal, sőt a prostikkal is. Egyikük állítólag Puskást váltotta volna a a polgármester-jelölti poszton, de a történtek után nem is indították a választásokon.

- Puskás tiszta ember, a többiekért nem tenném tűzbe a kezemet, de a dokit szeretem – mondja egy férfi az arborétum udvarán.

Puskás egyébként mentőorvos, a választás előtti napon megmentette egy balesetet szenvedett motoros életét. Ezt követően be is ment hozzá a kórházba, de akkor már fotósok is kísérték.

- Molnár Mikiék visznek el voksokat Puskáséktól – véli egy fiatalember. Molnár a Pro Savaria egyébként népszerű polgármester-jelöltje. Szervezetük frakciószövetségben volt a Fidesszel. Mostanra elfordultak tőlük. A helyi Fidelitas bosszúból olyan szórólapokat terjesztett, melyek egyik oldalán Brezsnyev és Kádár csókolja egymást, a másikon Czeglédy, a szocialisták elnöke és a Pro Savaria egyik közismerten jobboldali, tekintélyes képviselője, akit orvosként is szeretnek a városban.

A politológusok szerint a Pro Savaria a mérleg nyelve lehet a közgyűlésben. A Fidesz úgy gondolja, nem lesz szüksége külső támogatókra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.