galéria megtekintése

A vasárnapi boltzár tündöklése és bukása

1 komment

NOL

Kis kronológiánkban azt követhetik nyomon, hogyan kezdődött és hogyan lett vége a kis túlzással közutálatnak örvendő vasárnapi zárva tartásnak Magyarországon. Pálfordulás, becsúszó szerelés, kopaszok, törlés.

2000: Megalakul a nemzetközi szövetség a Szabad Vasárnapért, melyhez a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a KDNP is csatlakozik.

2001: A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Justitia et Pax Bizottságának szabad vasárnapot támogató nyilatkozata.

2007: A KASZ és a KDNP aláírja a „Szabad Vasárnap Chartát”. A Fidesz csatlakozik ehhez.

 

2009: A KDNP benyújtja az első vasárnapi bezárási törvényjavaslatát. A javaslatot bizottsági szakaszban elutasítja az Országgyűlés. Még ebben az évben még egyszer a képviselők elé kerül az ügy, de nem megy át a törvényhozáson.

2010: Miután a Jobbik heccből szó szerint benyújtja a KDNP 2009-es törvényjavaslatát, az időközben a kormányra került KDNP kénytelen újra leporolni azt. A javaslatot Semjén Zsolt nem írja alá. Orbán Viktor azzal hűti a kedélyeket, hogy gazdasági konzultációt indít a vasárnapi bezárás gazdasági hatásairól.

2011 áprilisa: A nemzetgazdasági tárca több hatástanulmányt készít, ami kimutatja, hogy a vasárnapi bezárás rendkívül népszerűtlen és súlyos, akár 50 milliárdos terhet róhat a költségvetésre.

2011 májusa: Orbán Viktor: „Amíg heti ötnapi munkából nem lehet megélni Magyarországon, addig nincs arra lehetőség, hogy a boltok vasárnap zárva tartsanak.” A CBA szerint sem időszerű a kérdés. A KDNP javaslatát végül elvetik.

2014. november 3.: Varga Mihály a HírTV-ben kijelenti, nem támogatja a vasárnapi bezárást.

2014. november 6.: A kormány támogatja a vasárnapi bezárást.

2014. november 11.: A KDNP ismét benyújtja a javaslatát a vasárnapi bezárásról.

2014 novemberének második fele: A CBA, a COOP és a Real támogatja a kormány tervét.

2014 decembere: Orbán Viktor az ügyben konzultációra hív fel, több egyeztetést tartanak az NGM épületében.

2014. december 16: A konzultáció eredményeit nem várja meg a kormány. A december 16-i rendkívüli ülésen a fideszes többség megszavazza a vasárnapi bezárást.

2015 februárja: Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke a választási bizottsághoz benyújtott kérdéseivel blokkolja a népszavazás ügyét.

2015. március 15.: Hatályba lép a vasárnapi bezárási törvény

2015 novembere: Az MSZP jó ideje próbál népszavazási kezdeményezést leadni a vasárnapi bezárásról, ám időről időre rejtélyes civilek akadályozzák meg ebben. Simonné Gercsényi Gabriella nevű tordasi boltos jut be becsúszó szereléssel pár másodperccel a szocialisták előtt az MVI épületébe, és blokkolja egy időre a szocialisták kezdeményezését.

2016. február 23: Kopaszbalhé az NVI előtt: egy osztag Fradihoz köthető kigyúrt fiatalember kiszorítja Nyakó István szocialista politikust az NVI előteréből, majd Erdősi Lászlónét engedik be az épületbe.

2016. április 6: A Kúria elvetette Erdősi Lászlóné kopaszokkal erősített népszavazási kezdeményezését, és jóváhagyta Nyakó Istvánét.

2016. április 10: Orbán Viktor szerint meg kell vizsgálni, hogy más szektorokra is kiterjeszthető-e a vasárnapi pihenőnap. Orbán újra gazdasági hatástanulmányt kér az NGM-től az egyéves bezárás hatásairól.

2016. április 11: Rogán Antal bejelenti, hogy akár már a hétvégén kinyithatnak az üzletek. Még aznap benyújtják a vasárnapi bezárást lenullázó törvényüket. Hatástanulmányról már egy szó sem esik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.