galéria megtekintése

A szocialista "bábnak" vagy Hendének lesz ende?

5 komment


Hajba Ferenc

Most éppen a Facebookon lövi egymást Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szombathely fideszes országgyűlési képviselőjelöltje, és a választáson vele szemben, a kormányváltók színeiben induló Nemény András.

Antirajongói oldalt készítettek – vélhetően nem személyesen ők, hanem valószínűleg a kampánystábjaik – vetélytársukról, amelyekből kiderül: az elmúlt ciklusban „mindössze egy önálló indítvány kapcsolódik Hende nevéhez, ez azonban az Alaptörvény IV. módosítása, amit minden fideszes aláírt.” Nemény Andrásról pedig azt tudhatjuk meg, hogy „négy  év alatt összesen csak hat alkalommal említette Parlamenti (sic) felszólalásaiban Szombathely nevét.”

A Fidesz számára presztízskérdés, hogy egyéni jelöltként is induló kormánytagjai ne maradjanak alul

Neményt áloldalán marionettbábként rángatja a szombathelyi szocialista politikus, Czeglédi Csaba, aki arról ismert, hogy ő hozta nyilvánosságra a város fideszes alpolgármesterének állítólagos drogszippantós videóját, mely egy balatoni hajóúton készült.

 

Hendéről az ő antirajongói felületén pedig egy autórendszámot is fabrikáltak, s az ország felségjelét tudató H-betű után az ende feliratot vésték bele.

Ha valahol verseny lehet, az Szombathely

Hende Csaba hetek óta élénk kampányba kezdett Szombathelyen, szinte naponta avat, átvág, átad
Hende Csaba hetek óta élénk kampányba kezdett Szombathelyen, szinte naponta avat, átvág, átad
Kászoni László / MTI

A Nyugat-Dunántúlon a 2010-es választásokon nagy volt a Fidesz erőfölénye, s politológusok szerint április hatodikán is nagy meglepetést okozna, ha a kormányváltók valamelyik jelöltje győzni tudna ebben a meglehetősen egyszínű régióban.

Elsősorban a szombathelyi választókerületet tartják billegőnek. Itt indul Hende Csaba és Nemény András, nem véletlen tehát, hogy a legtüzesebb csaták főleg ezen a harcmezőn zajlanak a térségben.

A kormányváltók arra számítanak: a honvédelmi miniszter legutóbbi, „bizonyított blöffnek” számító megszólalásaival akaratlanul önmaga ellen fordította a fegyvert. Ismeretes, hogy Hende Csaba előbb Vadai Ágnes elleni vádemelést jelentette be, melyet azonban a vádhatóság gyorsan megcáfolt, a DK pedig reakciójában a tárcavezető gondokság alá helyezését tartotta indokoltnak.

Lazáry Viktor
Czeglédi Csaba
M. Schmidt János / Népszabadság

Hende arról is beszámolt, hogy a horvátok kérésére mi védjük majd a légterüket – ezt a felvetést pedig maguk az érintettek magas szinten utasították vissza.

A friss botrányok mellett a vasiak azt is Hende szemére hányják, hogy nem állt ki a Szombathely mellé tervezett – és többek között Kovács Ferenc, a Vas megyei közgyűlés fideszes elnöke által szorgalmazott – reptér megépítése mellett. Fegyelmezett kormánytagként inkább a kabinet álláspontját osztotta.

Az elképzelések szerint a kínaiak által megvalósított váti reptér helyett végül Pápán, a NATO-reptér közelében létesítettek logisztikai központot.

Hende naponta avat, átad, átvág

Hende Csaba hetek óta élénk kampányba kezdett Szombathelyen, szinte naponta avat, átvág, átad, védnökséget vállal, fórumot szervez, ahová országos erősítést visz, megszólal.

Egy orvos fényképezi Hende Csabát
Egy orvos fényképezi Hende Csabát
Varga György / MTI

Ellenfele, Nemény András a helyeik szerint visszafogottabban – volt, aki úgy fogalmazott: egyáltalán nem karakteresen, hanem szinte szégyenlősen – kampányol, s bár a jogi, az üzleti s a politikai életben ő is ismert, a választók többsége azonban keveset tud róla.

Hende mellett szól: a Fidesz számára presztízskérdés, hogy egyéni jelöltként is induló kormánytagjai ne maradjanak alul. A polgári körök egykori országos irányítója régebbi kapcsolataiból is nagyot meríthet. A polgári köröket köztudottan a legelszántabb jobboldali rajongók alkották, rájuk most is bizton számíthat a Fidesz-KDNP. Kivéve persze azokat, akik időközben a radikálisabb Jobbik szimpatizánsai lettek.

Az emberek április hatodikán is főleg a pártokra és nem a személyekre szavaznak, vélik a politológusok, s a helyi politikusok egy része is így gondolja. Ez a helyzet pedig nemcsak jelentősen megnöveli, hanem akár biztossá is teheti Hende Csaba esélyeit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.