galéria megtekintése

Tüntetés a röszkei 'tizenegyekért': Bőr a képeteken?

15 komment


Rab László

"Ha nem lennének Magyarországon bevándorlók, már én sem lennék itt" - ezt írta valaki egy rózsaszín szívbe az aszfalton Budapesten a Kúria főbejáratánál, ahol a Migráns Szolidaritás Csoport tartott demonstrációt. A 80-100 tüntető a Szegeden elítélt 11 migráns mellett állt ki, az eljárást kirakatpernek nevezték, melynek során tiltott határátlépésért és a röszkei zavargásokban való részvételért kaptak börtönbüntetést a szerintük vétlen résztvevők. Köztük egy kerekesszékes meg egy bottal járó férfi, akit aztán a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a szökés veszélyére hivatkozva a hétvégén újra őrizetbe vett. Végül a békéscsabai bíróság megszüntette ellenük az eljárást, Bicskén, nyitott menekülttáborba várhatják jogerős ítéletüket.

A szegedi ítélet kilenc hónap után született meg, tízből hét vádlott letöltendő börtönbüntetést kapott, a tizenegyedik, az Ahmed nevű vádlott három követ hajított el, amit terrorcselekményként minősítenek, ezért akár húsz év börtönt is kaphat. Ezt a Migszol aktivistái igazságtalannak tartják, szerintük azokat ítélik végül el, akik nem tudtak elmenekülni a rendőrök elől. – A perrel a hatalom félelmet akar kelteni – hangzott el a tüntetésen –, a vádlottakat véletlenül választották ki, egyikük vallomását pedig meghamisították.

Tamás Gáspár Miklós a vádirat és az ítélet "rossz álom"-jellegére hívta fel a figyelmet. A filozófus szerint az ítéletben kimondták, hogy az elítéltek és a vádlottak nem vettek részt zavargásokban, hanem kihasználva azt megtettek néhány métert Magyarország területén. De miután megállapították, hogy nem vettek részt benne, ugyanazért végül megvádolták és elítélték őket.

 
- Ez lidércnyomás - mondta TGM -, ellentmond a logikának, a jognak és az igazságosságnak. - Éppen ebben van a lényege.

Az úgynevezett magyar jogállam megmutatja valamennyiünknek, hogy sem a logika, sem a jog, sem az igazságosság nem fog senkit megvédeni a hatalmuktól. Ez a vádirat és az ítélet mindnyájunk számára hadüzenet és fenyegetés. Az abszurditást nem fogja a közvélemény mindaddig fölháborítónak tartani, ameddig föltételezi, hogy igazságtalan eszközökkel is lehet harcolni föltételezett veszedelmekkel szemben. Ez a civilizáció és az államiság megszüntetése. Ne vessük meg azokat, akiket elvakít a hazug propaganda – fejezte be beszédét Tamás Gáspár –, szívósan, csekély kisebbségben is ki kell tartani a szolidaritás, az igazságosság, a szabadság és a nemzetköziség elvei mellett.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Hasonló álláspontra helyezkedtek azok a fiatal résztvevők is, akik eljöttek a tüntetésre. Mint elmondták, gyakran szembesülnek a kormánymédia menekültellenes hangjával. - Nemrég a Bükkben jártunk - mondta egyikük, és a kis faluban, ahol megszálltak, azt tapasztalták, hogy csak a kormányhű közmédia fogható. Az emberek ugyanazokat a fordulatokat használják (minden menekült terrorista, nem tudnak beilleszkedni a kultúránkba, mert mások), amit a kormány sulykol a plakátjain és az orgánumaiban. - A megoldás a tájékozatlanság feloldásában rejlik - mondta Baranya Nikoletta. - Ehhez az kellene, hogy az emberek felfedezzék, hogy olykor azért érdemes egy kicsit gondolkodni.

A tüntetők a demonstráció végén zsírkrétával írtak feliratokat az aszfaltra, volt, aki durvább szöveget választott. TGM ezt a rövid kérdést hagyta hátra:

Bőr a képeteken?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.