galéria megtekintése

Börtönre ítélték a röszkei menekülteket

Egy kivételével enyhe büntetéseket szabott ki, de mindenkit bűnösnek talált a Szegedi Járásbíróság azok közül a migránsok közül, akiket tavaly ősszel a röszkei hátárállomás megtámadásakor elfogtak.

Összesen tíz vádlott állt a bíróság előtt, tömegzavargás résztvevőiként elkövetett határzár tiltott átlépése bűntette miatt. Valamennyiüket tavaly szeptember 16-án fogták el, akkor, amikor a magyar hatóságok lezárták a szerb határszakaszt, életbe léptek a büntető törvénykönyv módosításai, és a horgosi oldalon 15-én 0 óra és 16-án délután között mintegy 3-4 ezer ember torlódott össze, akiket a magyar hatóságok már nem engedtek be az országba.

Időközben többször összegyűltek migránsok mind az autópálya-határátkelő, mind a régi Röszke II-es lezárt kapuja előtt, és skandálva követelték, hogy engedjék be őket.

Tizenhatodikán délután is ilyen jelenetek zajlottak Röszke II. előtt, majd a migránsok egy csoportja megostromolta a határállomást: ledöntötték a kapukat, többen beléptek magyar területre. A rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be, az ostromlók egy része visszament szerb területre, de összesen tíz személyt elfogtak magyar területen, és az egy napja hatályos törvény értelmében nyomozást indítottak, majd vádat emeltek ellenük.

 

Ebben a büntetőeljárásban született most elsőfokú ítélet. Hét vádlottra szabtak ki végrehajtandó szabadságvesztést, háromra felfüggesztettet. A sorrendben első hat vádlott egyformán 1 év két hónapot kapott, amelyből a büntetés kétharmadának letöltése után lehet feltételesen szabadlábra kerülni. A tavaly szeptember 19. óta előzetes letartóztatásban töltött idő beszámít a büntetésbe – vagyis ez a hat vádlott éppen annyi büntetést kapott, amennyit az előzetesben már kitöltött.

A hetedrendű vádlott, aki egy megafonnnal beszélt a tömeghez – a vádirat és az ítélet indoklása szerint szervezte a támadást –, 3 év letöltendő börtönt kapott. Három további vádlott – mindegyikük rossz egészségi állapotban van, gyengén lát, mozgássérült – 1-1 év felfüggesztett szabadságvesztést kapott. A büntetés letöltése után – egyikük kivételével, aki időközben oltalmazotti státuszt kapott –, kiutasították őket az országból 2-4, illetve a hetedrendű vádlottat 10 évre.

Az ítélet közel egy órás indoklásában a bíróság sorra vette azokat a pontokat, amelyekben jogvita volt a vád és a védelem között. A bíróság is bizonyítottnak látta, részben a vallomások, részben a videofelvételek alapján, hogy valóban tömegzavargás volt a határnál. Tömegzavargás az, amikor nagy számú szereplő – legalább 15-20 személy - fellép az állami, társadalmi rend ellen. A bíró szerint ennek megítélésében közömbös, hogy a zavargás spontán vagy szervezett módon alakult ki. A határvédelem törvényes rendje ellen sem lehet így fellépni.

Az ítélet indoklása szerint a vádlottak tisztában voltak azzal, hogyan lehet legálisan egy országba belépni. Tudták, hogy ott határállomás van, látszottak a bezárt kapuk, az alakzatban felsorakozott rendőrség. Tájékoztatták is őket még szerb területen, illetve helyben is – de aki nem hallotta, vagy nem értette, annak is tisztában kellett lennie azzal, hogy megsérti a törvényt. Arra a védői érvelésre, hogy a vádlottak egy része mozgássérült, beteg ember, hogyan ostromolhattak volna ők meg egy országot, a bíró azzal érvelt: ők is ott voltak, arra vártak, hogy számukra is megnyitják mások, a náluk aktívabbak a lehetőséget, hogy illegálisan belépjenek az országba. Így ők is résztvevői voltak a tömegzavargásnak.

Nem volt eredményes annak bizonyítása a védelem részéről, hogy megnyitották a kapukat, és a vádlottak azt hihették, legálisan beengedik őket Magyarországra, mert egy részük nem látta, hogy az ostromlók döntötték le a kaput. A védelem azzal is érvelt, hogy a vádlottak cselekménye nem volt veszélyes a társadalomra: hiszen ők csak át akartak menni a Magyarországon, hogy Németországba, vagy más gazdag országba jussanak. A társadalomra az is veszélyes, ha valaki a törvényes rendet veszélyezteti – szögezte le a bíró.

Kitért arra is az ítélet indoklása, hogy mind a magyar törvény, mind az arra alapuló vádirat ellentétes Magyarország által is elfogadott nemzetközi egyezményekkel – például a Genfi Egyezménnyel, amelynek egyik szakasza kimondja, hogy nem lehet bűncselekménnyel vádolni a menekülteket, ha közvetlenül olyan országból érkeznek, ahol életük, szabadságuk veszélyben van. A bíróság elfogadta azt az érvelést, hogy mind az Európai Unió tagállamai (mint Görögország), mind társult tagjai (mint Szerbia) biztonságos harmadik országnak számítanak, ott a menekültek élete, szabadsága nincs veszélyben, ezért nem is jogosultak bűncselekmény árán más országokba illegálisan belépni.

Az ügyész minden vádlott esetében súlyosbításért fellebbezett, így biztosan lesz másodfokon is tárgyalás. Ennek ellenére a bíróság úgy döntött, hogy – a 3 évre ítélt hetedrendű, megafonos vádlottat kivéve – a többi vádlottat szabadlábra helyezi.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.