„Szabadságot a röszkei tizenegyeknek!” - a menekültper ellen tüntettek Szegeden

A balkáni útvonalon dolgozó menekültsegítő civilek tüntettek csütörtök délelőtt a Szegedi Járásbíróság tárgyalása színhelyén, az utcán. A röszkei soromlók ügyében pénteken hirdetnek ítéletet.
Üdvözöljük a menekülteket! Szabadságot a röszkei tizenegyeknek! A jogtalanság egy személy ugyanannyi, mint jogtalanság mindenkinek! Jogot az utazásra! Ilyen feliratú, angol nyelvű táblákkal demonstráltak a balkáni útvonalon dolgozó, menekülteket segítő civilek Szegeden, mialatt a Szegedi Járásbíróságon a röszkei határállomást megostromló 11 vádlott pere folyt, éppen a védőbeszédeiket mondták.

Az ügyészség tömegzavargás résztvevőiként elkövetett határzár tiltott átlépése bűntettével vádol 11 migránst. Őket elfogták azok közül a személyek közül, akik tavaly szeptember 16-án délután megostromolták Röszke II. határátkelőhelyet. Az ügyész szerdán elhangzott vádbeszédében végrehajtható börtönbüntetést kiszabását kérte rájuk.

A vádlottak között van vak és kerekesszékes rokkant is. A korábbi tárgyalásokon elhangzott: azok kerültek az ostrom miatt a vádlottak padjára, akik nem voltak elég ügyesek, hogy visszafussanak Szerbiába, ezért a rendőrök őket tudták őrizetbe venni.

Velük egy időben követelte, kérte a rendőröktől a Magyarországra való bebocsátást Ahmed H., aki videofelvételek tanúsága szerint köveket is dobált a határállomást védő rendőrök felé, és hol csitította, hol hergelte a kapu előtt összegyűlt, az országba békés vagy erőszakos úton belépni készülő menekülteket. Az ő ügyét elkülönítették a többiekétől, ellene terrorcselekmény vádjával folyik büntetőeljárás. Az ő szülei a 11 vádlott között vannak.

A 11 vádlott perében fordult elő, hogy az egyik vádlottnak a bírósághoz írott beadványát a tolmács nem a valós tartalmának megfelelően fordította le. Emiatt új büntetőeljárás indult, ez azonban nem lez halasztó hatállyal az elsőfokú ítélet kihirdetésére, amelyre az előzetes információk szerint péntek délelőtt kerül sor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.