galéria megtekintése

A rendőrség mélyen hallgat

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 26. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

A Quaestor-ügyben csalás miatt továbbra is ismeretlen tettes ellen folyik az eljárás – a rendőrség kérdésünkre csak ennyit közölt, a nyomozás érdekeire tekintettel más információval nem kívánt szolgálni.

Egyelőre tehát úgy tűnik, nincs foganatja annak, hogy Rogán Antal fideszes frakcióvezető hétfőn gyors munkavégzésre szólította fel a hatóságokat. Igaz, tájékoztatás híján nem tudni, hogy a háttérben mi történik, és a rendőrök a 150 milliárdos fiktív kötvénykibocsátás részleteinek feltárására milyen lépéseket tettek.

Tarsoly Csaba jogi képviselőjétől, Papp Gábortól csak annyit sikerült megtudnunk, hogy Tarsolyt a rendőrség eddig nem hallgatta ki. Az ügyvéd elmondta: korábban a cégnél házkutatást tartottak, és iratok sorát foglalták le. Tarsolyt azonban csak a pénzügyi felügyelet hallgatta meg, és ő három alkalommal – részben írásban – kimerítően válaszolt a feltett kérdésekre. Az ügyről Papp Gábornak sincs több információja, azt sem tudja, hogy a cégek vagyonára vonatkozóan kezdeményeztek-e bármilyen kényszerintézkedést. Tarsoly egyébként változatlanul otthon tartózkodik, és kész együttműködni a nyomozó hatóságokkal – hangsúlyozta az ügyvéd. Kérdésünkre közölte, hogy jelenlegi ismeretei szerint ügyfele nem követett el semmilyen bűncselekményt.

Papp Gábor különben a Quaestor dolgaiban nem járatos, ezért a cég vezetésében korábban bekövetkezett változással kapcsolatban sem tudott nyilatkozni. Más források szerint nem volt jogellenes, hogy az érintett vállalkozások megfelelő döntéshozó fórumai két hete új tisztségviselőt neveztek ki, mert erre mindenkinek joga van, ha az eljárás során betartja a szabályokat. A formai követelmények teljesülését ilyenkor ügyvédnek kell igazolnia, és csak ő adhatja be a cégbírósághoz a papírokat.

 
A rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem ad információt az ügyben
A rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem ad információt az ügyben
Korponai Tamás / Népszabadság

Ebben az ügyben a Blikk információja szerint Básty Cecília ügyvéd működött közre, aki azonban a lapnak titoktartási kötelezettségére hivatkozna nem mondott semmit. Így arról sem beszélt, hogy mit tudott Orgován Béláról, aki két napig vezette a céget. Informátoraink szerint az ügyvédnek egyébként nem kellett róla tudnia semmit, mert vele kapcsolatban csak annyi feladata volt, hogy ellenőrizze a személyazonosságát s azt, hogy aláírta-e a tisztség elfogadására vonatkozó nyilatkozatot. Jogilag az sem kifogásolható, hogy lapinformációk szerint Orgován büntetett előéletű – miután ez különleges személyes adat, erre vonatkozóan hivatalos tájékoztatást senki nem adhat –, s legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezik. Priusszal bárki lehet egy magáncég vezetője, speciális képesítési követelményeket pedig csak a pénzügyi intézmények vezetői esetében követel meg a hitelintézetekről szóló törvény, a Quaestor központi cége pedig nem esik annak hatálya alá.

Informátoraink hangsúlyozták: a korábbi vezetők a felelősség alól az esetleges személycserékkel nem mentesülhetnek, és a vagyonmozgásokkal sem tudnak pénzt kimenteni. Hiába lesz más a vezérigazgató, attól a múltbeli esetleges bűncselekményekért az elődjét állítják bíróság elé. Ha pedig valaki a tartozás fedezetének elvonásával, illetve a társaság saját tőkéjének átjátszásával próbálkozik, újabb törvénysértést követ el, és ezek a cselekmények alapesetben egyenként egy–három év börtönnel sújthatók.

Hivatalos információk híján forrásaink is csak a sajtóból tájékozódnak, és a megjelentek alapján egységesen állítják: teljesen értelmetlen lépés volt Tarsoly helyébe egy strómant állítani, akinek a rapid menesztése újabb öngól. Úgy vélik, arra viszont mindez jó, hogy a pénzügyi kérdésekben teljesen járatlan emberek figyelmét is felhívták arra, hogy itt valami nagy disznóság történt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.