galéria megtekintése

Különös események Gyömrőn

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 24. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Kezdődött a polgármester szex- és kokainbotrányával. Aztán volt lopás, zsarolás, gyújtogatás, garázdaság, visszaélés személyes adattal és lesz egy ítélet, amiben a polgármestert bűnszervezetben elkövetett áfacsalással vádolják. A kokainozás, ha volt egyáltalán, már elévült, minden más ügyben nyomoz a rendőrség.

Gyújtogatás miatt kaptak lángra és égtek el a kerti bútorok egy gyömrői önkormányzati képviselő sorházi lakásának teraszán, még pénteken. A tűzben megrongálódtak, részben megsemmisültek a redőnyök, a függönyök is. Mire a tűzoltók a helyszínre érkeztek, a tüzet a ház lakói eloltották. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a történtek miatt a rendőrség rongálás gyanújával ismeretlen tettesek ellen nyomozást rendelt el.

Helyszínelők Gáspár Krisztián önkormányzati képviselő házánál
Helyszínelők Gáspár Krisztián önkormányzati képviselő házánál
Lakatos Péter / MTI

Ez a tűzeset aligha tarthatott volna számot országos érdeklődésre, ha a lángok nem épp Gáspár Krisztiánnak, a Gyömrői Társaskör Egyesület elnökének a teraszán csapnak fel. Gáspár az egyik gyömrői politikus, aki a közelmúltban kirobbant szexbotránya miatt nyilvánosan lemondásra szólította fel Gyenes Leventét, Gyömrő független polgármesterét.

 

A Blikk két hete közölt fotókat egy partiról, amelyeken az is látható, hogy Gyömrő első embere pucér nők testéről fehér port szív fel. Gyenes később a Hír TV-nek tagadta, hogy valaha is kábítószerezett volna. „Ilyen képeket nem láttam” – mondta. Arra a kérdésre pedig, hogy „tehát nincs önről ilyen fényképfelvétel, amikor térdel egy hálószobaszekrény előtt és az orrába fehér port szív fel?”, azt válaszolta: „nincs erről tudomásom”.

Pedig a felvételeket, vagy legalábbis egy részüket ismernie kellett. Az intim jeleneteket ábrázoló képeket állítólag egy 2009-ben ellopott laptopon tárolta, onnan kerülhettek illetéktelen kezekbe. Gyenes elmúlt napokban tett sajtónyilatkozatai szerint manipuláltak a képek, ráadásul azokhoz senkinek semmi köze, hiszen amikor a fotók készültek, már elvált ember volt.

Gyenes feljelentést tett a számítógépe ellopása miatt, a rendőrség azonban egy idő után felfüggesztette a nyomozást, mivel nem sikerült elfogni a tolvajt. Aztán tavaly valaki felhívta Gyömrő első emberét, és 20 millió forintot kért azért, hogy ne kerüljenek nyilvánosságra a felvételek. Gyenes nem fizetett, helyette feljelentést tett; ebben az ügyben zsarolás gyanújával ismeretlen tettes ellen még nyomoz a rendőrség.

Az, hogy manipuláltak-e a képek, amelyeken a polgármester kokainra hasonlító port szív fel egy meztelen nő testéről, valószínűleg soha nem derül már ki. Legalábbis a rendőrség ezt nem vizsgálja. A drogfogyasztás – már ha valóban az történt, és nem manipulált a kép – a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szerint már elévült.

Arra azonban a rendőrség nem adott egyértelmű választ, miért indulnak ki automatikusan abból, hogy a Blikk által közölt fotók a 2009-ben ellopott gépről valók, tehát ha bűncselekményt ábrázolnak, az már elévült. Miért zárja ki előre a rendőrség annak a lehetőségét, hogy a képek máskor készültek? Erre egyetlen meggyőző válasz van: az, hogy a kokainszippantásról készült, vagy azt imitáló képekről biztosan tudják, hogy a többi, intim helyzeteket rögzítő fotóval együtt készültek. Ezt pedig két forrásból tudhatják: a zsarolótól (azaz Gyenesnek a zsarolóval folytatott beszélgetéséről tett vallomásából), vagy azoktól, akik a polgármesterrel együtt részt vettek az orgián.

Bár mindennek a hátterében a „kokainszippantásos szexorgia” áll, a rendőrség csak a drogügyben nem nyomoz. A rendőrség felső szintű vezetői most nem vették el a városi kapitányságtól ezt az ügyet, miként tették azt a kormányfő lányának az esküvőjén történt telefonlopások felderítésekor: azt a Nemzeti Nyomozó Iroda legelvetemültebb gyilkosok elfogására hivatott egységére bízták. Gyenes kokaingyanús orgiája miatt nem hallgattak ki annyi tanút, nem végeztek annyi DNS-vizsgálatot, mint az Orbán-lány esküvőjén ellopott telefon ügyében. Itt egészen pontosan senkit nem hallgattak ki – már ha hinni lehet a hivatalos tájékoztatásnak.

Ettől függetlenül a rendőrség gőzerővel nyomoz. Keresik az ismeretlent, aki húszmillió forintot akart kizsarolni Gyenes Leventétől olyan képekért, amelyek létezéséről nemrég még nem volt tudomása. Rongálásért nyomoznak a hétvégi gyújtogatás miatt is, amelytől Gyenes a Facebookon – ha kissé ironikusan is, de – elhatárolódott.

Külön eljárásban nyomoznak a Hír TV riporterének személyes adatait egy plakáton nyilvánossá tevő ismeretlenek ellen. Kisberk Szabolcs a Gyenes szexbotrányáról készült riportja után vált bizonyos gyömrői érdekcsoportok szemében első számú közellenséggé.

És egy újabb önálló eljárás keretében nyomoznak garázdaság gyanújával a Hír TV Célpont műsorának stábja ellen – mivel egy fűre fektetett felfújt guminővel illusztrálták a gyömrői riportjukat. A helyi közterület-felügyelők (egy bejelentés nyomán) azonnal észlelték a másokat megbotránkoztató esetet. Igaz, a Kisberk személyes adatait tartalmazó plakátot nem vették észre, noha azt a város egyik térfigyelő kamerája elé helyezték ki.

Mindez pár hónappal az előtt történik, hogy a bíróság első fokon döntene Gyenes Levente polgármester ügyében, akit egy számlagyár hetedrendű vádlottjaként, bűnszervezetben elkövetett áfacsalással vádolt meg az ügyészség.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.