galéria megtekintése

El akarta adni a templom toronyóráját a plébános

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 25. számában
jelent meg.


Ungár Tamás
Népszabadság

– Gyerekkoromban a pap együtt élt a faluval. Ismerte az emberek minden gondját. Szőleje is volt, maga kapálta, ezért is becsülték. Minden gyerek járt hittanra, pedig akkoriban ez nem volt divat. Néha komiszak voltunk a hittanórán, a papunk olyankor kokit adott. Abból se volt gond, mert ő olyan volt, mint az apánk.

Kövér István, a félezer lelkes Nagyszakácsi 53 éves polgármestere beszél így a múltról. A somogyi község első embere azért nosztalgiázott, mert ő és falubelijei konfliktusba kerültek plébánosukkal.

A szembenállásra okot adó eset október 16-án történt. Grujber Zsolt plébános azért jött a faluba, hogy két emberrel leszereltesse a nagyszakácsi templom toronyóráját. Fél tucat közelben lakó, megtudva, mi készül, odament a templomhoz. Köztük volt Máté Bertalan, aki két éve templomgondnokként őrzi az épület kulcsát. Ő és párja, valamint két gyermeke takarítja is az épületet. Csinálja örömmel, pénzt nem kér a munkáért. A szomszédos Tapsonyban szerelőként dolgozó, 44 éves, halk szavú férfi csupán annyit kérdezett az óráért jövő plébánostól, miért teszi ezt, mire Grujber úgy döntött, visszaveszi a templom kulcsát a gondnoktól.

Kőműves József önkormányzati képviselő így összegzi, hogy mi történt a templom előtt:

 

– Telefonon hívott oda az egyik szakácsi ember, mondta, hogy jöjjek, mert a plébános leszereltetné az órát. Odaérve kérdeztem a plébánost, miért teszi ezt, mire ő azt felelte, el vagyunk adósodva, az óra régóta áll, megjavítani nincs pénz, inkább eladja ócskavasnak, a pénzből kifizeti az áramdíjat, mielőtt még kikapcsolják a villanyt. Azt mondtam erre, hogy ezt az órát az őseink vették, ez a falué, mire ő azt mondta, az óra az egyházé. Lehet, mondtam neki, de azért jó lett volna, ha szól nekünk, próbáltunk volna segíteni a tartozás rendezésében.

A vita tíz percig tartott. A tanúk szerint az egyik idős hölgy azt vágta a plébános fejéhez, hogy „egy utolsó hajcsárban is több emberség van, mint a plébánosban”. Grujber erre jelezte, hogy panaszt tesz a püspökségen, s azzal búcsúzott: „A jóisten adja meg, hogy ebbe a szaros faluba ne kelljen ezek közé a birka népek közé jönni!”

A plébános és a két ócskás elment, az óra maradt. Aznap a polgármester nem volt otthon, ám másnap reggel – értesülve az óraügyről – telefonált a plébánosnak.

Végül nem ütött a templom órája
Végül nem ütött a templom órája
A szerző felvétele

– Megkérdeztem tőle, hogy tényleg el akarja-e adni az órát? – mondja Kövér István. – Ő azt felelte, hogy igen, és ne szóljak bele, mert ő egyházjogász, és tudja a dolgát. A következő napon a plébános itt volt a faluban, ezért meglátogattam őt a jegyzővel. Barátságtalanul fogadott, és közölte, hogy az órát nem adja el. Mi ajánlottuk, hogy segítünk, ha kell. Arról is kérdeztem, hogy a közös dolgok intézésére miért nem hoz létre egyházközséget a hívőkből. Ő visszakérdezett: kiből, ebből a birka népből?

Kövér István itt megáll, majd hozzáteszi: – Megértem, hogy a katolikus egyház miért veszített annyit a népszerűségéből, és miért sikeresek annyira a kis egyházak. Ők megpróbálnak odafigyelni a hívőkre. A katolikus egyház nem, az megmaradt feudális szervezetnek. Neki nem bárányok, birkák vagyunk. Az egyháznak és papjainak – tisztelet a kivételnek – nem a hívők a fontosak, hanem a hatalom.

A polgármester utóbb elismeri: hívő létére az is távol tartja őt a templomtól immár négy éve, hogy Grujber elődje sem volt más, ráadásul nyíltan politizált a templomban, választás napján arra szólította fel a hívőket, hogy a Fideszre szavazzanak.

Próbáltam a szakácsiakat kérdezni a plébánosukról, de a többség bevallotta, nem jár templomba. Szavaikból kiderült: talán ha nyolc-tíz hívő jár a misékre. A gyér látogatottság miatt nem okolták Grubert, a kérdezettek úgy látják, ilyen a világ. Egyikük azt mondta, hogy aki akar, közvetítő nélkül is találkozhat az Istennel. Másikuk szerint viszont a pénz az isten. Már csak azért is, mert miként a teremtő, a pénz is láthatatlan errefelé – Nagyszakácsi lakóinak java szegénységben él, ha nem volna a közmunkaprogram, a helybéliek harmada állástalan lenne. Akinek errefelé van munkája, az sem igen keres többet a minimálbérnél.

Kerestem Grujber Zsoltot, ám otthonában, a böhönyei plébánián nem találtam, telefonját nem vette fel, üzeneteimre nem válaszolt. Jó lett volna tisztázni: a birka csak indulatos elszólás volt-e, vagy filozófiai megközelítés terméke.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.